novice

Praznujemo dan samostojnosti in enotnosti

26.12.2016 | 08:20 | M. M.

ilustrativna slika (Foto: L. M., arhiv DL)

ilustrativna slika (Foto: L. M., arhiv DL)

Novo mesto - V spomin na poenotenje slovenskega naroda na plebiscitu o samostojni Sloveniji leta 1990 danes zaznamujemo državni praznik - dan samostojnosti in enotnosti. Osrednja slovesnost je v Cankarjevem domu v Ljubljani potekala že v petek, predsednik DS Mitja Bervar pa je v slavnostnem govoru dejal, da je prišel čas, da se od besed usmerimo k dejanjem.

V uradu predsednika republike bodo na današnji državni praznik pripravili dan odprtih vrat, pred predsedniško palačo pa bo postrojena častna straža garde Slovenske vojske. Predsednik države Borut Pahor bo ob tej priložnosti vročil odlikovanje Orkestru Slovenske vojske, je poročala STA.

Plebiscit o samostojni Sloveniji je 23. decembra 1990 potekal na podlagi zakona o plebiscitu, ki je bil v začetku decembra sprejet v skupščini. Na njem je glasovalo 93,2 odstotka vseh volilnih upravičencev, od teh se jih je za osamosvojitev izreklo 95 odstotkov (oz. 88,5 odstotka vseh). Izide plebiscita so uradno razglasili čez tri dni, zato vsako leto 26. december zaznamujemo kot dan samostojnosti in enotnosti, ki je državni praznik.

Osrednja državna proslava v počastitev dneva samostojnosti in enotnosti je v petek potekala v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani, slavnostni govornik je bil predsednik DS Mitja Bervar. V nagovoru je poudaril, da moramo svojo državo negovati, spoštovati, jo varovati in jo z aktivnim državljanstvom tudi sooblikovati. Čas je, je dejal, da nas spori iz preteklosti nehajo hromiti. Od vseh političnih akterjev pa pričakuje preseganje bojev za dnevnopolitični prestiž in zavzemanje za skupno dobro.

Poslanci in drugi gostje so se v petek še pred proslavo zbrali na slavnostni seji DZ. Ljubljanski nadškof metropolit Stane Zore pa je ob prazniku v ljubljanski stolnici daroval mašo za domovino.

‹ nazaj

Komentarji (63)

26.12.2016—   (2) (2)Ocenipoldi 
Rad bi obesil zastavo na balkon, ampak ... dokler bo naša lepa zastava koštala več kot najcenejša moška srajca v trgovini, je ne bom imel. Srečno požrešna država.
26.12.2016 3 (6) (3)OceniKomandant Franc Rozman Stane 
Poldi, zato jo pa bele miši veselo obešajo, ampak mačka pride nazaj, ne mačka tiger nekega dne in zastava bo zopet visela tako kot mora viset.
27.12.2016 3 (3) (0)OceniBeti 
Poldi ,premalo zavesti in domoljubja je vtebi.zastava jepar eurov
27.12.2016–3 (2) (5)OceniMojca 
Komandant stane ti nis samo zločinec si še revolucijonar ratu tiste grde zločinske rdeče zvezde ni več ,kot tudi ne propale yuge
27.12.2016 3 (3) (0)Ocenipopendekl 
Ja Mojca (z modrcem štev 5?), rdeča zvezda je imela in še ima velik pomen, pa naj bo to Rdeča armada ali Heineken . Tale naš simbol na slovenski slavnostni cunjici pa mi ne pomeni prav ničesar. Nekoliko spominja na celjske grofe, to pa je tudi vse. Zato tudi večina ljubi na balkone raje obesi oprane gate, kot pa slovensko zastavo.
27.12.2016–5 (0) (5)OceniSvoboda govora 
Imamo demokratično ureditev, toda žaljenje in omalovaževanje veljavnih državnih simbolov je po zakonu kaznivo dejanje, tudi za komentatorja @ popendekl!
27.12.2016 2 (4) (2)OceniKomandant Franc Rozman Stane 
Bela miška- Mojčika zločinci so bili tisti ki jih ti častiš. Od celga sveta obsojeni. Toda vedi eno zgodovina se ponavlja tako ali drugače, tudi bele miške še pridete do Tigra:) eppour si muove. Svet se spreminja/ vrti....dosti dolgo ste ga ponovno sračkali 25 let po malem, dovolj bo..zamerili ste se bogu in narodu.Lp
28.12.2016–3 (6) (9)OceniANATEJ 
Komandant Franc Rozman Stane a spet nestrpnost širiš s temi svojimi rdečkarji? Ej pri osamosvojitvi Slovenije rdečkarji niso prav nič zaslužni, če čakaš čas ko se bodo vrnili se boš kar lepo načakal hehehehe
28.12.2016–2 (5) (7)OceniSANDOKAN 
Komandant Franc Rozman Stane preveč čokolina poješ sj veš razlog al si tok mlad al pa tok star:) Razporejaš IN ČASTIŠ nevidne bataljone ljudi, ki so si umazali roke s krvjo Slovenskih DOMOLJUBNIH sinov.
28.12.2016 4 (7) (3)OceniKomandant Franc Rozman Stane 
Domoljubni so tisti ki niso bele barve:) Ostali so /ste izdajalci.JBG žal tako svet govori. Jaz se pa kar strinjam s tem in to ni nestrpnost to so dejstva. Žal mi je da ste njihovi potomci ali fani, glejte da se ne boste v drugo zaješkali če do tega pride. Opomin. Nobena nestrpnost. Smrt fašizmu, svoboda narodu!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava