dolenjska

V Žužemberku načrtujejo nov otroški vrtec

22.1.2017 | 12:55 | L. M.

Franc Škufca. (Foto: arhiv DL)

Franc Škufca. (Foto: arhiv DL)

Žužemberk - V Občini Žužemberk so pred kratkim dobili izdelano idejno zasnovo za gradnjo novega otroškega vrtca, s katerim želijo nadomestiti leta 1976 zgrajeno, večkrat dograjeno, prenovljeno in dotrajano montažno stavbo. Naložba naj bi brez davka znašala približno 1,6 milijona evrov, pokrili pa naj bi jo z državnim, občinskim in denarjem Eko sklada.

Žužemberški župan Franc Škufca pravi, da nameravajo zdajšnjo zastarelo in energetsko močno potratno montažno stavbo osrednjega žužemberškega otroškega vrtca nadomestiti s sodobno zasnovano energetsko varčno gradnjo, financiranje naložbe pa naj bi bilo razdeljeno na približno tretjine. Z gradnjo, ki naj bi trajala predvidoma devet mesecev in so jo na občini uvrstili med prednostne naloge, naj bi začeli prihodnje leto in jo takrat tudi končali.

Zdajšnji štiri oddelčni vrtec nameravajo nadomestiti z dvonadstropno zgradbo s približno 1.500 kvadratnimi metri in devetimi oddelki. Glede ogrevanja pa razmišljajo, da bi se povezali z bližnjim zdravstvenim domom, poroča STA.

Novi otroški vrtec naj bi razpolagal tudi z večjimi zunanjimi igralnimi površinami, ki jih je občina zagotovila z dokupom dela sosednjega zemljišča. Glede delovanja vrtca med gradnjo novega na žužemberški občini razmišljajo o začasnih nadomestnih prostorih, pri čemer bi se, če bi bilo treba, zatekli tudi k posebej prilagojenim zabojnikom, je dodal župan.

Vrtec Žužemberk, v katerega je v tekočem šolskem letu vpisanih skupaj 200 otrok, sicer sestavljajo štiri enote, osrednjo žužemberško pa obiskuje 45 otrok. Sicer pa v žužemberški občini načrtujejo tudi energetsko sanacijo vseh petih osnovnih šol, kar naj bi jih stalo približno milijon evrov. Pri omenjenem projektu pa se nameravajo zateči k javno-zasebnemu partnerstvu, je še povedal Škufca.

‹ nazaj

Komentarji (2)

22.1.2017 2 (2) (0)OceniDare Pucelj 
Po besedah g. župana naj bi z gradnjo vrtca, ki naj bi trajala predvidoma devet mesecev in so jo na občini uvrstili med prednostne naloge, začeli prihodnje leto in jo takrat tudi končali. Hvale vredno, da se bo začelo z gradnjo novega, prepotrebnega vrtca. A glej ga zlomka. Berem proračuna Občine Žužemberk za leti 2017 in 2018, listam naprej in nazaj in v obeh ne najdem niti en sam samcat EUR, ki bi bil planiran za samo izvedbo gradnje vrtca. In ta naj bi stal 1.600.000 EUR in bil zgrajen že leta 2018. Berem naprej. V proračunu Občine Žužemberk za leto 2017 je za energetsko sanacijo stavb osnovnih šol predvideno 167.800 EUR in v letu 2018 še 12.200 EUR. Bo to dovolj denarja za energetsko sanacijo osnovnošolskih stavb, katerih izvedbe je že v mandatu 2010 – 2014 predlagala takratna občinska opozicija, ki pa s strani takratne vladajoče koalicije in g. župana ni dobila podpore. No, tudi če denarja sedaj še niti na papirju ni, če prav razumem g. župana, denar za vrtec bo in to že v letu 2018 in to s strani države, občine in Eko sklada. Tako kot starši, otroci in zaposleni v vrtcu komaj čakam na otvoritev vrtca. Predlagal bi g. županu, da bi bil najbolj primeren čas za otvoritev novega vrtca tik pred lokalnimi volitvami leta 2018. Darko Pucelj občinski svetnik
22.1.2017Ocenimelki 
pa se bomo lahko tud sankal pa dričal? novica je huda, cena je huda, zima je huda. Otroci veselite se"

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava