dolenjska

Romski svetniki zahtevajo vodo in elektriko za vse

7.2.2017 | 12:40 | Besedilo in foto: L. Markelj

Darko Rudaš, predsednik Foruma romskih svetnikov Slovenije (na desni).

Darko Rudaš, predsednik Foruma romskih svetnikov Slovenije (na desni).

Novo mesto - Včeraj so se v Novem mestu na pobudo Foruma romskih svetnikov Slovenije zbrali romski svetniki iz vse Slovenije (teh je dvajset) skupaj z drugimi romskimi aktivisti, saj želijo biti bolj povezani in enotni.

Romski svetniki zahtevajo vodo in elektriko za vse

Razprava je bila pestra in dolga. Kot je dejal predsednik Foruma romskih svetnikov Darko Rudaš, se v zadnjem času dogajajo stvari, ki se po njegovem ne bi smele. »Občine, Cerkev in zasebni lastniki prodajajo svoja zemljišča, na katerih živijo Romi, in zahtevajo, da se ti odselijo. Občine sprejemajo občinske prostorske načrte in projektirajo obrtne cone in stanovanjske soseske na zemljiščih, kjer živijo Romi. To se dogaja npr. v občini Krško, Škocjan in še kje. Mnogi sosedi Romov so postali nestrpni in v bližini romskih naselij gradijo zidove, čemur smo priča v Grosupljem. Po drugi strani pa v nekaterih naseljih Romi še vedno živijo brez osnovnih življenjskih dobrin, kot sta voda in elektrika. Ne smemo dovoliti, da bi naši otroci v 21. stoletju živeli v pomanjkanju možnosti za osebni razvoj. To je treba spremeniti, pa tudi, če pade vlada,« je odločno dejal Rudaš.

Romski svetniki zahtevajo vodo in elektriko za vse

Zbrani so enotno podprli predlog dopolnitev Zakona o romski skupnosti v RS, ki ga za sprejem v Državnem zboru RS pripravlja Združena levica, in od katerega veliko pričakujejo.

Med drugim tudi prepoved prodaje zemljišč, na katerih živijo Romi, dvojno glavarino Romom, omogočena bo sprememba sestave Sveta romskih skupnosti, ki ga sestavlja 21 članov, pa v njem niso vsi predeli Slovenije enakomerno zastopani. V forumu si prizadevajo še, da bi tudi tam, kjer so občinski prostorski načrti že sprejeti, pa občine romskih naselij niso vključile v ta strateški dokument oz. so tam projektirale cone ali stanovanjske soseske, dosegli upravni spor, »kajti pravica do zemljišča oz. bivanja naj bo nad pravico do lastništva. To je možno, o tem smo se posvetovali, tu vidimo rešitev za Loke, Dobruško vas,« je dejal Rudaš.

Ob razpravi o težkem delu romskih svetnikov so med drugim pohvalili novega romskega svetnika v novomeški občini Duška Smajka. V nekaj mesecih mu je uspelo narediti kar nekaj stvari v romskem naselju Žabjak: ureditev avtobusne postaje, novi kontejnerji, omejitev hitrosti prometa itd. Dejal je, da bo delal še naprej in se trudil za elektrifikacijo naselja, kar so že stare obljube države.

Bogdan Miklič (na desni).

Bogdan Miklič (na desni).

Bogdan Miklič, predsednik Zveze Romov za Dolenjsko, je napovedal, da bo aprila županu Mestne občine Novo mesto sporočil, da bodo zaradi razmer v Žabjaku podali tožbo na evropsko sodišče za človekove pravice v Strassbourg, »in verjamemo, da bo odločilo nam v prid.«

Več o srečanju slovenskih romskih svetnikov v Novem mestu in o sklepih, ki so jih sprejeli in jih bodo poslali tako predsedniku Vlade RS kot vsem ostalim institucijam, zadolženim in odgovornim za reševanje romskih težav, pa v četrtkovi tiskani izdaji Dolenjskega lista.

‹ nazaj

Galerija (15)

ROMI_001
ROMI_002
ROMI_003
ROMI_004
ROMI_005
ROMI_006
ROMI_007
ROMI_008
ROMI_009
ROMI_010
ROMI_011
ROMI_012
ROMI_013
ROMI_014
ROMI_015

Komentarji (11)

7.2.2017 13 (13) (0)OceniKrajan 
Bravo ŽUPAN ! Pozabi na vnovične glasove na volitvah. Sprašujem, kje so ustrezna dovoljenja za gradnjo zapisanega v članku in koliko davkoplačevalskega denarja je šlo v romska naselja letos ??? Novinarje DL prosimo za objavo odgovorov !
7.2.2017 11 (11) (0)OceniMatija 
Priznavajo, da živijo na tujih zemljiščih, zahtevajo pa še vodo in elektriko. Za začetek.
7.2.2017 13 (13) (0)Ocenišmihelčan 
IMAM PREDLOG CIGANI SI NAJ KUPIJO ZAZIDLJIVE PARCELE,PA BODO IMEL ELEKTRIKO IN VODO KOT MI SM MI JO PLAČAMO SAMI.PRI CIGANIH PA LUČI GORIJO CELE NOĆI K OBČINA ČASTI NAJBOL DA GREJO VSI NA EVROPSKO SODIŠČE PA JIH NAJ TMGOR FINANCIRAJO.
7.2.2017 2 (2) (0)OceniMeščanka 
Ja, bralci Dolenjskega lista, res pričakujemo, da nam boste servirali z odgovori na vprašanje Krajana.
7.2.2017 5 (5) (0)Oceniprepoved 
Prepoved prodaje zemljišč pravijo. Pa se vi hecate? Pa kje mi živimo? Osebno sem za ureditev te problematike, niste pa Romi v nobeni poziciji, da nekaj zahtevate. Veste kaj, jaz tudi ZAHTEVAM elektriko in vodo ampak meni je ni nihče dal in mi je ne bo, sam si moram plačat. Zakaj si vi ne bi? Ker nočete delat in ker komunalni vodi v črnih barakah, ki ne stojijo na vaši zemlji, sploh niso možni. Ste že slišali za zazidljive parcele? To ni tam kamor se vi nasilno naselite ampak tam kjer določijo institucije. Skratka na napačnem koncu se lotevate problema in zavajate predvsem ostale rome. Sicer pa je kar nekaj romov že zdavnaj pogruntalo da se najbolj splača integracija v družno in taki hitijo ven iz teh ilegalnih naselij. Sam zato ne pričakujem ničesar, vi lahko pošiljate v Strasbourg kar želite
7.2.2017 6 (7) (1)Ocenihihihhi 
Zahtevajo. Hahahahahahahahahaha. Jaz zahtevam Jelinčiča za predsednika vlade, hahahaha.
7.2.2017 1 (2) (1)Ocenidajlenc 
Mnogi sosedi Romov so postali nestrpni in v bližini romskih naselij gradijo zidove, čemur smo priča v Grosupljem. S se slučajno kdo vpraša, zakaj so nestrpni?
8.2.2017Ocenibutec&butec 
Kaj pa lahko opeharjeni delavci zahtevajo ???
8.2.2017 4 (4) (0)OceniDelat naj že enkrat žačnejo 
Veliko je mladih sposobnih za delo , ki bi lahko začeli že enkrat delat, takoj v Revoz ,ter naj si zaslužijo s svojimi rokami ,ne pa zahtevat od sodržavljanov, ki delajo za njih že desetletja , dovolj podpiranja lenobe. Koliko imajo delovne dobe tile?
8.2.2017 5 (5) (0)Ocenixxx 
Revoz rabi delavce, tako da se lahko zaposlijo. Z zasluženim denarjem kupijo parcele, napeljejo vodo in elektriko. V Sloveniji so tudi dolžnosti ne samo pravice.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava