dolenjska

Šentjernejčan Gregor Štemberger novi kralj cvička

6.4.2017 | 19:40 | Besedilo in foto: L. Markelj

Letošnji kralj cvička je Gregor Štemberger. Na zdravje!

Letošnji kralj cvička je Gregor Štemberger. Na zdravje!

Šentjernej - Danes popoldne je bilo v Štembergerjevi vinski kleti sredi Šentjerneja živahno in veselo - kako tudi ne, ko pa je na tradicionalnem ocenjevanju vin v okviru 45. Tedna cvička letos zmagal prav cviček Gregorja Štembergerja, priznanega dolenjskega vinogradnika in dobrega poznavalca vin ter degustatorja.

Samo Hudoklin in Gregor Štemberger

Samo Hudoklin in Gregor Štemberger

Čestitke so kar deževale - seveda v prvi vrsti od kolegov vinogradnikov iz Društva vinogradnikov Šentjernej.

Čestitke so kar deževale - seveda v prvi vrsti od kolegov vinogradnikov iz Društva vinogradnikov Šentjernej.

Kot pravi predsednik letošnjega ocenjevanja Samo Hudoklin, ki vinski letnik 2016 ocenjuje kot dobrega, je bil Štemberger nemalokrat že v samem vrhu, prav med prvimi tremi v izboru za kralja cvička. Letos pa se je izteklo tako, kot si je Gregor želel - z zmago. Njegov cviček je imel oceno 16,37.

Novemu kralju cvička, ki je takega uspeha zelo vesel in ne pozabi povedati, da gre zasluga vsej družini, so prišli čestitati mnogi - zmago mu iz srca privoščijo njegovi kolegi iz Društva vinogradnikov Šentjernej, ki so ponosni, da je najboljši cviček prav iz njihove doline. Do sedaj so imeli na Tednu cvička že dvakrat kraljico cvička - Anica Kos je to postala leta 1992 in 1996, leta 2000 pa je bila prvak zvrsti (zaradi spremenjenih pogojev v količini pridelanega cvička ni mogla spet doiti naziv kraljica). Seveda je tudi Kosova prišla voščit Gregorju Štembergerju.

Gregorju Štembergerju je med prvimi čestital dosedanji kralj cvička Franc Medle.

Gregorju Štembergerju je med prvimi čestital dosedanji kralj cvička Franc Medle.

TUDI ŠENTJERNEJSKI KRALJ CVIČKA

Med prvimi je Štembergerju roko stisnil dosedanji kralj cvička Franc Medle, ki mu je zaželel uspešno in zaradi obveznosti, ki pritičejo temu naslovu, ne preveč naporno leto, ravno tako še aktualna cvičkova princesa Anja Mrhar, pa predsednik in podpredsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske Matjaž Jakše in Miran Jurak, in mnogi drugi. Manjkal ni niti šentjernejski župan Radko Luzar, ponosen, da ima prav njihova občina letos najboljši cviček, še bolj zanimivo pa je, da je Štemberbergerjev cviček tudi letošnje protokolarno županovo vino, saj je najvišjo oceno dobilo še na društvenem ocenjevanju. Tako Gregor Štemberger nosi tudi naziv šentjernejski kralj cvička 2017. Zbrani se verjetno še sedajle veselijo, okušajo odličen cviček in druge domače dobrote, ki jih pridno streže Štembergerjeva družina.

Oče in sin, Vinko in Gregor Štemberger

Oče in sin, Vinko in Gregor Štemberger

»Teh priznanj smo seveda veseli in nam dajejo motivacijo za delo naprej,« pravi Gregor Štemberger, ki je za očetom Vinkom pred leti prevzel kmetijo in podjetje. To se je zgodilo čisto spontano, saj je Gregor delo v vinogradu in v kleti spremljal že od malih nog, po opravljeni srednji kmetijski šoli v Novem mestu pa se je še izobraževal, tako da je danes dober poznavalec vin in degustator.

Anja Mrhar, Franc Medle, Radko Luzar in Miran Jurak.

Anja Mrhar, Franc Medle, Radko Luzar in Miran Jurak.

TUDI DO 170 TISOČ LITROV CVIČKA LETNO

Štembergerjeva kmetija je bila nekoč govedorejska in prašičerejska, vinograd pa je bil vedno pri hiši. Postopoma so kmetovanje na majhni kmetiji opustili in se preusmerili v vinogradništvo. Nekdanja gospodarska poslopja so spremenili in preuredili v kleti in avtomatsko polnilnico, imajo degustacijsko sobo za skupine.

Kot pove naslednik Gregor, so začeli s hektarom in pol, z dokupovanjem zemlje in zasaditvijo sadovnjakov s trto pa so prišli na 5 hektarov vinogradov in 20 tisoč trsov. Vse imajo na Pleterskem hribu. A Štembergerjevi grozdje tudi dokupujejo - 150 tisoč kilogramov za cviček - in pri tem sodelujejo z okrog 30 vinogradniki iz bližnje okolice.

Sami gojijo največ sort za cviček, ki ga pridelajo največ - na leto tudi do 170 tisoč litrov, imajo pa še zelo dobro modro frankinjo, laški rizling, rumeni muškat, sivi pinot, itd. Že leta 2000 so se lotili penine in lahko se pohvalijo z dvema vrstama: šentjernejsko belo in rdečo penino. Gregor pove, da so se pred nekaj leti sami spomnili še posebne bele zvrsti vina in jo poimenovali decibel'ga.

DELA VSA DRUŽINA

Župan Radko Luzar (na levi) je čestital tudi Gregorjevi ženi Darji, ki je pridno ponujala svoje sveže pečene domače dobrote.

Župan Radko Luzar (na levi) je čestital tudi Gregorjevi ženi Darji, ki je pridno ponujala svoje sveže pečene domače dobrote.

V vinogradništvu Štemberger, ki zaposluje dva delavca, k sreči dela vsa družina. Kolikor moreta, pomagata še oče Vinko in mama Marija, pa seveda »ta mladi« - Gregorjeva žena Darja, ki ima v Šentjerneju tudi slaščičarno Košak, hči Metka, ki obiskuje biotehnično gimnazijo v Novem mestu, ter sin, devetošolec Jernej. Pri večjih delih priskočijo na pomoč tudi prijatelji.

K sreči imajo Štembergerjevi dobro razvito trgovsko mrežo in svoje vino v glavnem prodajo sami, največ cvička pa preko KZ Metlika.

Tudi načrtov Štembergerjevim ne manjka, a o teh več v tiskani izdaji Dolenjskega lista prihodnji teden.

‹ nazaj

Galerija (44)

KRALJ_001
KRALJ_002
KRALJ_003
KRALJ_004
KRALJ_005
KRALJ_006
KRALJ_007
KRALJ_008
KRALJ_009
KRALJ_010
KRALJ_011
KRALJ_012
KRALJ_013
KRALJ_014
KRALJ_015
KRALJ_016
KRALJ_017
KRALJ_018
KRALJ_019
KRALJ_020
KRALJ_021
KRALJ_022
KRALJ_023
KRALJ_024
KRALJ_025
KRALJ_026
KRALJ_027
KRALJ_028
KRALJ_029
KRALJ_030
KRALJ_031
KRALJ_032
KRALJ_033
KRALJ_034
KRALJ_035
KRALJ_036
KRALJ_037
KRALJ_038
KRALJ_039
KRALJ_040
KRALJ_041
KRALJ_042
KRALJ_043
KRALJ_044

Komentarji (3)

6.4.2017OceniŠentjernejčan 
Ja letos je bil pa res dober! Na zdravje in mnoga leta kralj cvička!
9.4.2017Ocenioj,oj sosšolc 
čestitke sošulc,lp robi
9.4.2017Ocenimateja 
čestitke,pa ti je le ratalo gregi!pozdrav iz belekrajine

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava