namig za premik

Dan doživetij v Županovi jami

27.5.2017 | 10:00

Ste se v kraško jamo že spustili po vrvi, kot pravi jamarji? Kdaj ste nazadnje poskusili zgraditi bivak v gozdu in se »pozabavali« za vprašanjem, kako bi v divjini našli kaj uporabnega za preživetje? Ste se že preizkusili v spretnosti streljanja z lokom ali s samostrelom, kot so to znali v starih časih?

V soboto, 27. maja od 10. uri naprej pri Županovi jami pripravljamo adrenalinsko obarvan dan. Vrsta zanimivih dejavnosti se bo odvijala na prostoru pred vhodom v jamo in v senci gozda.

Posebej za to priložnost bo mogoče v Županovo jamo vstopiti skozi t. i. Stari vhod, to je 10 m globoko brezno, ki vodi naravnost v osrčje kraškega podzemlja, na mestu, kjer so v jamo vstopili njeni prvi raziskovalci pred 91 leti. Za varen spust bodo poskrbeli izkušeni jamarji Jamarskega kluba Novo mesto (http://www.jknm.si/).

Sledi ogled Županove jame z vodnikom. Obiskali boste sedem podzemeljskih dvoran, spoznali nastanek kraških pojavov in občudovali bleščeče kapnike najlepše turistično urejene jame na Dolenjskem krasu.

Za pustolovsko bivanje v naravi ni dovolj le bivak, s pomočjo inštruktorjev Šole preživetja Laris (http://sola-prezivetja.si/) boste spoznali tudi pravila iskanja hrane in vode v naravi in se naučili nekaterih spretnosti, ki vedno pridejo prav – od vezanja vozlov do pravil gibanja v gozdu.

V spretnostih športnega plezanja po naravni skalni steni se boste lahko preizkusili pod budnim očesom članov plezalne sekcije Ascendo Planinskega društva Grosuplje. Da bo dan res poln dogajanja, bo na voljo še streljanje z lokom in v srednjeveške družabne igre, ob pripovedovanju pravljic bomo iskali zaklad v gozdu in ustvarjali v delavnicah za otroke in odrasle. V sodelovanju s Turističnim društvom Tabor iz Št. Jurija bo mogoč tudi ogled bližnjega Tabora, cerkvice, utrjene z obrambnim obzidjem. Gotovo bo kje še kakšno presenečenje …

Dejavnosti so primerne za vse starostne skupine, potekale bodo pod budnim očesom izkušenih moderatorjev. Za lačne in žejne bo skrbelo Gostišče Lunca iz Zagradca pri Grosupljem

Posebna priložnost: redna vstopnina (8 EUR odrasli, 6 EUR otroci) na Dan doživetij vključuje tudi spust v jamo, vse dejavnosti pred jamo pa so brezplačne. Obisk Županove jame bo možen tudi po običajni poti.

Županova jama leži 8 km JV od Grosuplja v smeri proti Turjaku, v bližini glavne ceste. Več o njej najdete na www.zupanovajama.si, dodatne informacije so na voljo na 041/407-705 oz. na info@zupanovajama.si.

Za obisk jame, ki je v celoti električno razsvetljena, 600 m dolga turistična pot pa je utrjena in zavarovana z ograjo, priporočamo pohodno obutev in primerna oblačila. Temperatura v jami je 10 °C.

Pridružite se nam, veselo bo!

‹ nazaj