dolenjska

Žiga gre v tekmo za predsedniški stolček

2.6.2017 | 08:00 | Boris Blaić

Žiga Papež (Foto: B. B.)

Žiga Papež (Foto: B. B.)

Ko je Donald Trump dobil predsedniške volitve v ZDA, je Žiga z ekipo posnel skrito kamero prihoda Melanie Trump na odprtje vaške ceste v okolici Sevnice. Ko je bil govor o uživanju kokaina med našimi politiki, je s prijatelji v parlament dostavil dve samokolnici belega prahu in še kup toaletnega papirja za povrhu. Ko so skakalci zaključevali ne ravno posrečeno sezono v Planici, je preskočil ograjo in poljubil Petra Prevca.

Žiga Papež, Papster, kot so ga poimenovali prijatelji, je 23-letni študent z Rateža, ki gre zdaj še korak dlje – odločil se je, da bo kandidiral na predsedniških volitvah.

Je to še ena v nizu potegavščin? Žiga pravi, da ne, da je odločitev čisto resna, da pa se bo skušal pri vsem skupaj kar najbolj zabavati in skozi komični lik Papsterja ljudem privabiti še kak nasmeh na usta. »Politiki govorijo le o težavah, pozabljajo pa, da je še kako pomembno, da se vsak dan tudi nasmejimo,« pripoveduje med srebanjem kave, ki sva jo naročila v lokalu v bližini njegovega ljubljanskega stanovanja. Lani je zaključil prvostopenjski študij na Fakulteti za šport, zdaj dela magisterij na Ekonomski fakulteti. Do pred dvema letoma je bil tudi poklicni igralec tenisa. Igral je na turnirjih nižjega ranga in se prebil do okoli 1.500. mesta na ATP-lestvici. S tem je bil sploh prvi Dolenjec na ATP-lestvici.

»Razlogov, da sem prenehal poklicno kariero, je več. Imam sladkorno bolezen, kar se pozna pri regeneraciji telesa. Tudi rezultati niso bili taki, kot sem si zadal, in to je bilo ključno pri vsem skupaj. Težava je bil tudi denar, pa tudi potovanja po vsem svetu so naporna in kar malo domotožja sem čutil,« pripoveduje.

Žiga izhaja iz športne družine. Njegov oče je sloviti dolenjski kolesar, balkanski prvak in udeleženec olimpijskih iger v Seulu Sandi Papež. Seveda ga vprašamo, kako je oče sprejel novico, da namerava kandidirati za predsednika. »Doma niso nič vedeli o tem in predstavitveni video sem predvajal vsej družini. Vsi so bili presenečeni, oče pa je za nekaj časa kar obnemel. Ko je prišel k sebi, je rekel, da je posnetek dober, in zdaj mi pri tem pomaga. V resnici me podpira vsa družina, za kar sem vsem zelo hvaležen.«

Za kandidaturo so ga nagovorili prijatelji in to so tudi njegovi edini strici iz ozadja. »Moj cilj je, da bi skozi kampanjo zabaval Slovence. Vem, za nekatere bom čudak, nekaterim pa bo to, kar počnem, všeč in se bodo nasmejali.«

No, če bo hotel ostati v političnem cirkusu, ki se nam obeta v jeseni, bo moral najprej zbrati 5.000 podpisov, kolikor jih potrebuje za vložitev kandidature. V kratkem jih bo začel zbirati v Novem mestu, pri tem pa obljublja, da bo iz vsega skupaj naredil tudi zabaven dogodek. Za vsak oddan podpis že zdaj obljublja dva decilitra piva. Njegova močna plat so družbena omrežja, veliko prijateljev ima tudi med športniki, če bo treba, pa bo za podpise hodil tudi od vrat do vrat, je odločen.

Članek je iz novega Dolenjskega lista.

‹ nazaj

Komentarji (10)

2.6.2017 4 (4) (0)Ocenibutec&butec 
Pa kaj, še en zdrahar s šajtrgo.
2.6.2017 4 (6) (2)Ocenitinca 
Magister je že skoraj vsak, to je bivša sedma stopnja izobrazbe. To rabiš, da skočiš v ciljno areno skakalnice v planici in cmokneš Prevca? Fuj pa tak predsednik!
2.6.2017 2 (3) (1)Ocenianamarija gašper  
in kaj boš imel od tega da boš kandidiral za zabavo za štos dam ti plačo delavca za trakom pa boš videl kako te hitro mine smeh , ali pa če sploh nimaš službe ja je ful zabavno ,in ja res rabimo nekoga ki se bo iz tako resne zadeve delal norca
2.6.2017 1 (2) (1)OceniChe Guevara 
če bi kandidiral za Župana MONM 2018 , bi požel več simpatij in realnega smeha, bi se ziher prebil v 2. krog....napaćna poteza, ker večje parodije na politiko ni kot je ta v Novem mestu..državna je pa itak smeh zase. Anemarija ne zastopiš satire. Včasih z njo več prispevaš kot z smrtno resno faco...ima večji učinek:)
2.6.2017—   (2) (2)OceniDolenjka 
Anamarija Gašper in Tinca, glede na to, da sta tako sarkasticni, mogoce pa gresta vedve kandidirati!? Zagotovo bi zbrali ogromno podpisov...res sta neolikani!! Sramota..sama hudobija in nevoscljivost😞
2.6.2017 2 (2) (0)Ocenipripomba 
Predvsem hudobija, ki izhaja iz nezadovoljstva s samim sabo !
3.6.2017 2 (4) (2)OceniBoris 
Bravo Žiga! Imaš moj podpis in glas. Take rabi Slovenija, ki so pripravljeni tudi nekaj storiti. Seveda bo težko in naporno, vendar boš širni Sloveniji dokazal, da se da nekaj storiti. Za večino nergačev je že velik problem, da gredo sploh na volitve, drugi del pravi : " Saj je lopov, vendar nekaj je pa tudi naredil in ga bom vseeno volil"! Tretji se pritožujejo nad korupcijo, vendar so tudi sami podkupljivi in prodajo svoja načela za en burek ali čevape na raznih paradah poveličevanja totalitarnega režima. Počasi bodo morali slovenski državljani spoznati, da demokracija ni nekaj samoumevnega, za demoracijo mora vsak sam nekaj narediti, mafijski strici se ne bodo sami umaknili iz zločincev so se le preimenovali v demokrate iz lopovov so se prelevili v managerje. Tudi "sodniki" ki so še nedavno dajali aplavze nad pobojem sodržavljanov na meji ne bodo nikoli sodniki. Bravo Žiga! Vztrajaj na svoji poti in bodi zgled mladim, da se bodo spraševali kaj oni lahko storijo za državo in ne le kaj država lahko stori za njih. Tistim, ki poveličujejo zločine, kriminal, totalitarne režime in si zatiskajo oči pred vsem kriminalom in molčijo o pobojih in zločinih itak ni pomoči. Na mladih svet stoji in poplačilo dolgov, katere ustvarjajo prej našteti.
3.6.2017Ocenipripomba 
Borči, saj si zelo lepo napisal, vendar iz tega kar pišeš, se da razbrati, da si še mlad. Vsa ta združba, ki si jo omenil, sama ne bo zlepa prepustila oblasti iz rok. Povdarek je na "zlepa", kot posledica nekakšnih volitev. Torej se bo mladi in neizkušeni gospodič, ki mu hodijo še neumnosti po glavi, moral naučiti še marsikaj, da bo lahko pričel uresničevati to, kar si zapisal. Povdarjam - še marsikaj ! Seveda mu dobronamerno želim vztrajnosti, da se mu nameravano v prihodnosti uresniči, on pa tudi v prihodnje, v svoji nakani, ostane Človek.
3.6.2017 1 (2) (1)Oceniluka 
Uboga država v kateri lahko vsak vaški norček kandidira za predsednika...
3.6.2017—   (1) (1)Oceniobčan  
Boro lepo si ti napisal do tam ke kjer si se belo pobarval, od tam naprej si zgubil kredibilnost teksta. Tudi tvoj jajo in vsi tvoji belici ste debelo zafurali Nm in Slovenijo pa ti zdaj nabijaj kar ces...to so dejstva, tudi brez vas bi bila mnogo lepsa ta nasa domovina...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava