dolenjska

Sodišče V Haagu: Vojašnica na Trdinovem vrhu pripada Hrvaški

29.6.2017 | 15:40 | L. M.

Vojašnica Trdinov vrh. (Foto: MiM)

Vojašnica Trdinov vrh. (Foto: MiM)

Ob 14. uri se je začel neposredni prenos z razglasitvijo izreka sodbe arbitražnega sodišča V Haagu. Po več kot četrt stoletja je z odločitvijo arbitražnega sodišča končno določena meja med Slovenijo in Hrvaško.

Medtem, ko predsednik arbitražnega sodišča Gilbert Gillaume javnosti prav zdaj predstavlja dolgo pričakovano odločitev, je že jasno, da Vojašnica na Trdinovem vrhu pripada Hrvaški, saj meja na Gorjancih sledi mejam katastrskih občin. Vojašnica na Trdinovem vrhu je torej na hrvaški strani, sodišče pa je sporočilo, da ni v njeni moči, da odloča o umiku vojske. RTV stolp ostaja na slovenski strani.

Vas Drage v Beli Krajine ostaja na slovenski strani meje, meja na območju Posavja in Obrežja pa tudi sledi mejam katastrskih občin. Podrobneje bomo o tem še poročali.

Predstavniki vlade se bodo po razglasitvi odpravili k prebivalcem ob meji in jih iz prve roke obvestili o razsodbi. V vladi zagotavljajo, da bodo poskrbeli za to, da bodo ljudje, ki bodo morebiti ostali na drugi strani meje, ohranili vse pravice, če bodo to želeli.

Vlada k ljudem ob meji

Predvidoma okoli 17. ure se bosta v Metliko podala minister za javno upravo Boris Koprivnikar in generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič. Skupaj z metliškim županom Darkom Zevnikom in drugimi se bosta sestala tudi s prebivalci vasi Brezovica pri Metliki in Drage.

Razmejitev v Piranskem zalivu.

Razmejitev v Piranskem zalivu.

Danes ob 17. uri naj bi v kulturnem domu na Suhorju potekalo srečanje, na katerem bodo predstavniki Vlade Republike Slovenije posredovali krajanom naselij Drage in Brezovica pri Metliki informacije in odgovorili na vprašanja v zvezi s sodbo Arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško. Tam bo seveda tudi naša novinarka. Podrobnosti sledijo.

Slovenija je dobila večji del Piranskega zaliva in dostop do odprtega morja. V Istri se meja določi na reki Dragonji, konča se na sredini kanala Sv. Odorika. Dom Joška Jorasa je tako ostal na hrvaški strani. Kot so v vladi zagotavljali, bodo poskrbeli za to, da bodo ljudje, ki bodo morebiti ostali na drugi strani meje, ohranili vse pravice, če bodo to želeli.

Kot je znano, Hrvaška še vedno vztraja, da sodbe ne bo priznala. Hrvaški premier Andrej Plenković je tako potrdil, da Hrvaška ne bo sprejela tiskane različice sodbe niti se hrvaški predstavniki ne nameravajo udeležiti branja sodbe v Haagu, kar se je tudi zgodilo.

‹ nazaj

Komentarji (16)

29.6.2017Ocenihjgjf 
Kje je sedaj Brezovica pri Metliki? V Sloveniji ali Hrvaški?
29.6.2017OceniTertorialc 
Sramota in izdaja! Takoj vso slovensko vojko nagnat na juriš na Gero in nagnat Rvate u Karlouc.
29.6.2017 1 (2) (1)Ocenihjgjf 
Pa, saj smo za vojasnico vedeli, itak je v katastrski obcini Zumberak...... Dobro, da oddajnik stoji sentjernejski katastrski obcini.
30.6.2017—   (1) (1)Ocenisramota 
To bo zanimivo videti, kako bodo predstavniki vlade ljudi iz prve roke obvestili, da so pristali na drugi strani meje! Tako uspešni vladi voščimo še naprej obilo zadovoljstva pri vodenju te države!
30.6.2017 2 (2) (0)OceniKar je res, je res 
sramota odločitve arbitraže bosta obe strani MORALI spoštovati. Je pa že tako, da obema državama ni bilo ugodeno vse, kar sta želeli. Odločitev je pač taka, kot je, vsekakor pa je to bolje od tistega, kar sta državi počeli ves čas po osamosvojitvi. Bilateralno reševanje in dogovarjanje bi trajalo še najmanj stoletje ;-))! Je pa zgodba za skregano slovensko politiko zelo poučna. Dogovor o medsebojnih sporih bi bil za SSlovenijo veliko hitreje in ugodneje dosežen, če bi sosede postavili pred dejstvo, da pred razrešitvijo medsebojnih vprašanj Slovenija ne bo soglašala z vstopom Hrvaške v EU! Ta priložnost je žal zamujena, vendar se lahko ponovi ob sprejemanju Hrvaške v monetarno unijo. Takrat bo potrebno sosedom jasno povedati - če meja ne bo urejena s plačili v Evrih na Hrvaškem ne bo nič!! Sicer pa menim, da bodo evropske institucije poskrbele za spoštovanje odločb svojih sodišč in svojega pravnega reda. Če ne, imamo Slovenci vso pravico zapustiti Evropsko unijo. Takrat pa bodo sosedje občutili, kaj pomenijo mejne kontrole ...
30.6.2017 1 (1) (0)OceniKanister 
SRAMOTA! Najbolj sem prizadet, ker smo izgubili Jorasa. TAKOJ izstopiti iz EU in se vrniti v SFRJ. Tam smo imeli dostop do odprtega morja!
30.6.2017–1 (2) (3)OceniSimon G. 
Včeraj sem peljal punco v kino. Sedela sva v zadnji vrsti in ko je bila tema, sem ji med nogami našel junction. Ne vem samo, zakaj je začela tako hitro dihati. Prosim za nasvet bolj izkušenih. Ali ima moje dekle astmo?? Ali naj se obrnem na arbitražno sodišče??
30.6.2017—   (1) (1)OceniKar je res, je res 
Simon G. če si res tak osel da ne veš, se enostavno fentaj ;-))!
30.6.2017—   (1) (1)Ocenirazmaščevalec 
Ti starci v arbitražnem sodišču ali kaj že to je so sprejeli vrsto gnilih kompromisov, ki bodo ubogim ljudem ob meji življenje dodatno zagrenili. Da ne govorimo o morski meji, kjer SLO ni dobila prostega izhoda na odprto morje. Za to skropucalo od sodbe pa jim bomo morali še plačati. Uboga Slovenija, ubogi Slovenci, ki si ne znamo ali ne zmoremo izvoliti oblastnikov, ki bi znali ODLOČNO braniti slovenske interese.
1.7.2017Oceniabecedarij 
ja samo pjevam, ja samo pjevam...ništa ne ramišljam..

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava