bela krajina

Na Brezovici bi lahko našli bolj življenjsko rešitev

29.6.2017 | 19:10 | Besedilo in fotografije: M. Bezek-Jakše

Na Brezovici bi lahko našli bolj življenjsko rešitev
Na Brezovici bi lahko našli bolj življenjsko rešitev
Na Brezovici bi lahko našli bolj življenjsko rešitev

Dolnji Suhor pri Metliki - Minister za javno upravo Boris Koprivnikar, generalna sekretarka na ministrstvu Lilijana Kozlovič, metliški župan Darko Zevnik in načelnica Upravne enote Metlika Janja Pegam so pozno popoldne na Dolnjem Suhorju predvsem prebivalcem vasi Drage in Brezovica pri Metliki podali informacije o danes objavljeni razsodbi arbitražnega sodišča glede meje med Slovenijo in Hrvaško.

Kot je dejal minister, so prišli predvsem poslušat domačine. Sicer pa z danes na jutri ne bo nikakršnih sprememb, ampak bodo določbe iz sporazuma uresničili v naslednjih šestih mesecih.

Župan Zevnik je dejal, da je bil izid pričakovan, saj ni metliška občina nič pridobila in nič izgubila. Priznal pa je, da je upal, da bo meja pri Brezovici postavljena bolj ljudsko. Pegamova je ljudi seznanila, da bosta skupaj z njeno namestnico Gabrijelo Barbič Goleš dajali krajanom informacije in zanje iskali rešitve, sicer pa bodo na UE delali postopno in v skladu z zakonodajo. Kozlovičeva je dejala, da bodo vsakega krajana obravnavali individualno, ker želijo, da rešijo neurejene zadeve. Hrvaško pa bodo povabili, da sodeluje pri urejanju mejnih zadev.

Prisotni so opozorili na svoje težave. Tako je eden od prebivalcev doslej plačeval nepremičninske davke tako Hrvaški kot Sloveniji. Probleme so imeli prebivalci Drag, ki so v Sloveniji, njihovi dokumenti pa so v zemljiški knjigi v hrvaškem Ozlju. Zanimalo jih je, kako bo z mejnim prehodom na Brezovici, ob katerem so Hrvati naredili obvoz, mejnega prehoda pa ne. In tako sedaj ljudje tam prestopajo mejo le ilegalno. Čeprav so ljudje z arbitražnim sporazumom v glavnem zadovoljni, pa jih kljub temu moti, da so pri Brezovici upoštevali meje katastrskih občin, kar pomeni, da gre ponekod meja po sredini ceste ali parcele. Ena od krajank je opozorila, da se ji ne zdi prav, da bo morala kot Slovenka živeti na Hrvaškem in bo tujka v svojem domu.

Minister je zagotovil, da arbitražni sporazum popolnoma jasno razrešuje ta vprašanja. Ta mednarodni akt bodo po njegovih zagotovilih uresničevali v strpnem dialogu in iskali bodo rešitve, ki bodo najbolj sprejemljive za prebivalce. Zdaj namreč vedo, kaj je v čigavi pristojnosti, prej pa je bilo veliko težav ravno zato, ker niso vedeli, ali je pristojna Slovenija ali Hrvaška.

‹ nazaj

Galerija (12)

IMG_4856_1_1
IMG_4859_2_1
IMG_4861_3_1
IMG_4862_4_1
IMG_4866_5_1
IMG_4868_6_1
IMG_4869_12_1
IMG_4871_7_1
IMG_4874_8_1
IMG_4877_9_1
IMG_4884_10_1
IMG_4885_11_1

Komentarji (4)

2.7.2017Ocenipasja cura iz Brezovice 
Živim v Ljubljan hišo imam na Hrvaškem psi so na Slovenskem.
2.7.2017OceniJež 
So pa tud Brezovčani, ki tam živijo, imajo hišo na slovenski strani, psi pa so pivezani ob štalo na hrvaškem, jest hodijo pa k skledi postavljeni ob uti na slovenski strani. Me pa res zanima - bodo Brezovčani z obeh strani morali čez mejni prehod, da bodo prišli od hiše do hlevov na drugi strani dvorišča ki so na Hrvaškem ali obratno v Sloveniji? Bodo morali skoz carinsko kontrolo, ko si bodo nesli kofetek iz bajte na slovenskem pod nastrešek v tri metre oddaljeni nadstrešek na hrvaškem??Bodo rabili pasoš, ko bodo šli iz kuhinje na slovenskem v spalnico na hrvaškem?? Idiotizmi, ki jih v sodobnem svetu ni para. In tako določijo celo sodniki mednarodnega slovesa!!! Če so že sodniki taki, preprosti ljudje pač nismo!!
3.7.2017Oceniizseljenec 
Občudoval sem cenjene goste iz Ljubljane ( seveda tudi domače eminentne ljudi), ko sem jih zagledal, kako zvezdavo zrejo v prihodnost in prebivalcem trosijo neumnosti in izkazujejo skrb za rešitev nikoli rešenega vprašanja. Posebej me je zbodla izjava Kozlovičeve, da bodo vsakega državljana obravnavali individualno in povabili Hrvate k sodelovanju, sam presvetli minister pa izjavi, da je prišel skupaj s silno zasedbo poslušati domačine in se seznanjati s težavami, ki tarejo davkoplačevalce, tako v zvezi z palčilom davkov in ostalih obveznih plačil državi, da bodo med drugim lahko delovala tudi ministrstva. Jež lepo opisuje dejstva življenja. Je pa res, da se bodo dotični politiki seznanili s krajem in bodo vsaj približno vedeli kje je to. Aktualni carinik na meji ( bela krajina) ne poroča o prestopu meje in preverjanju dokumentov za vstop v Belo krajino za ministra in njegovo ekipo.Opozarjam carinsko službo, da je tega dne slabo opravljala službo, ker so se nekateri infiltrirali v Belo krajino in predstavljajo veliko nevarnost ( izjave) za mirno življenje vnaprej. Badavinac , ne delaj tega. Veseli me to, da minister jasno razume določila arbitražnega sporazuma in bo sedaj lažje reševati težave, ki jih mimogrede nihče v 25 letih ni. Do sedaj je bilo skoraj enako, kot je danes, pa vendar se ni zgodilo nič. Verjamem pa , da bo minister z vso svojo vehemenco, dopovedal Hrvatom in jih tvorno vključil v proces reševanja resno bebavih težav, ki pa so posledica predhodnih politikov in njihovega poznavanja načina življenja v teh krajih in dojemanja problemov, edino kar je bilo skupnega in dobrega, je bilo, da so se občasno družili na vigredi in hvalili dobro kapljico in kakšno porcijo jančka, življenje je pa teklo naprej in se vrtelo po svoje. Pa lep pozdrav v Ljubljano!
5.7.2017Oceniabecedarij 
ma dobro je dok je tako,,,kaj bu kat nas nebu...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava