dolenjska

FOTO: Spominska slovesnost ob 75-letnici bridkih dogodkov pri Beceletovi jami

23.9.2017 | 19:20 | M. Ž.

K spomenikoma ob vhodu Beceletove so položili venca. (Foto: M. Ž.)

K spomenikoma ob vhodu Beceletove so položili venca. (Foto: M. Ž.)

Zagrad pri Otočcu - Združenje borcev za vrednote NOB Novo mesto in KO ZB NOB Otočec sta dopoldne pred Beceletovo jamo v Zagradu pri Otočcu pripravila slovesnost, s katero so se poklonili spominu na tragične dogodke izpred 75 let, ko so v bitki za svobodno domovino življenje izgubili mladi partizani.

Predsednik KO ZB NOB Otočec   Alojz Jožef

Predsednik KO ZB NOB Otočec Alojz Jožef

»Na današnji dan pred 75 leti je bila Beceletova jama prostor tragičnega dogajanja, ko je zaradi izdaje italijanska vojska odkrila skrivališče aktivistov, ki so delovali v novomeškem okrožju. Hkrati so sovražniki odkrili tudi njihove tovariše, ki so našli zatočišče v Žlebeh. Večina aktivistov je padla pod okupatorjevimi streli, izjema je bil Vinko Paderšič - Batreja, ki je sledil Prešernovi misli 'Manj strašno je v črne zemlje krili kot so pod svetlim soncem sužni dnovi'. Prav ta verz smo izbrali za temeljno misel na eni od informativnih tabel, ki bogatijo prostor, na katerem se nahajamo in zanj želimo, da bi postal pravi spominski park, ki bi služil kot spomin in opomin, da si nikoli več ne želimo vojne. Želimo, da postane živ prostor, na katerem se bodo ustavljali pohodniki in drugi mimoidoči,« je v nagovoru številnim zbranim med drugim dejal predsednik otoških borcev Alojz Jožef.

Spominski park Beceletova jama

Spominski park Beceletova jama

KO ZB Otočec je namreč v sodelovanju s krajevno skupnostjo Otočec ter ob podpori novomeške občine in Združenja ZB NOB Novo mesto uredilo Spominski park Beceletova jama, obstoječim spominskim ploščam, ki sta vpisani v register nepremične kulturne dediščine in imata od leta 1992 pomen lokalnega spomenika kulturne dediščine, so dodali še dve dodatni lični informacijski tabli in lepo uredili prostor pred jamo.

Slavnostna govornica Marjeta Bregar, kustosinja oddelka za novejšo zgodovino Dolenjskega muzeja Novo mesto, se je ozrla v čas polpretekle zgodovine in takratno dogajanje, ki je zaznamovalo življenje na Dolenjskem in v krajih okoli Otočca ter seveda tudi na dogodke, ki so se tu zgodili pred natanko pred 75. leti.

Slavnostna govornica Marjeta Bregar

Slavnostna govornica Marjeta Bregar

»Številne operacije so Italijani izvajali med dolino spodnje Krke in reke Mirne ter na ozemlju zahodno od Novega mesta že od 12. septembra dalje. Pridružili so se jim tudi pripadniki bele garde. V okolici Hmeljnika in Starega gradu se je takrat zadrževalo večje število aktivistov OF. Ko so ti glede na koncentracijo italijanske vojske v Novem mestu uvideli, da bo to območje zajela ofenziva, so se na Runčecu blizu Hmeljnika dogovorili, da bo ena skupina pod vodstvom Bogdana Osolnika odšla na mirnopeško območje, kjer je bila ofenziva že končana, druga, ki jo je vodil Vinko Paderšič, pa naj bi nekaj kritičnih dni preživela v kraški jami v bližini domačije Beceletovih v Zagradu. Ostali aktivisti iz šentpetrskega rajona so našli zatočišča na različnih mestih – med drugim sta se dve manjši skupini zatekli v jamo v Žlebeh in v zapuščen odtočni kanal bajnofškega gradu.

Kljub temu, da je bilo to območje že pregledano, so se italijanski vojaki 23. septembra 1942 vrnili in odločili za ponovni pregled. Aktivisti so bili namreč izdani. Pod pretvezo, da se aktivistom v jami ne bo nič zgodilo, je Italijanom uspelo iz jame izvabiti vse, ki so se zadrževali notri, razen Paderšiča. Ob tem sta bila ustreljena dva italijanska vojaka. Ker se Paderšič Italijanom ni hotel predati živ, se je ustrelil sam. Leta 1951 je bil proglašen za narodnega heroja. Medtem ko se je aktivistom iz bajnofškega kanala uspelo rešiti, so aktiviste iz jame v Žlebeh zajeli italijanski vojaki.

Iz maščevanja za padla vojaka so Italijani požgali Beceletovo domačijo in ustrelili talce. Ujete aktiviste iz Beceletove jame in iz jame v Žlebeh – Vinka Kosa, Alojza Gregorčiča, Franca Sajevica, Meri Becele, Fani Krašovec, Frančiško Sajevic, Mirka Grabnarja, Franca Medveda in Janeza Kotarja so ustrelili 24. septembra 1942 v Kraševčevem borštu v neposredni bližini Otočca. Prizanesli so le noseči aktivistki, ki so jo poslali v koncentracijsko taborišče. 26. septembra pa so kot talce pri Starem gradu ustrelili še 12 zapornikov iz novomeških zaporov. Tudi člani družine Becele, oče Franc, mati Marija in sin Viktor svobode niso dočakali, prav tako kot še nekaj deset domačinov Otočca in okoliških naselij,« je podrobno orisala takratne tragične dogodke in dodala: »To je del naše zgodovine in naša dolžnost je, da se tega spominjamo in na to opozarjamo vedno znova, da se vojna ne bi ponovila!«

Novomeška četa

Novomeška četa

Zbrane sta nagovorila še predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Novo mesto Jože Florijančič in v imenu novomeške občine Dušan Kaplan, predsednik odbora za družbene dejavnosti in mestni svetnik, v programu pa so sodelovali Novomeška četa, Marija Jerele, Peter Moravec, Luka Hrovat, Gašper Kavšek, Lucije Selak ter učenci Osnovne šole Otočec Lora Kene, Neža Zupančič, Anže Plankar in Ben Kogovšek pod mentorstvom Barbare Pavlovič Plevanč.

K spominskima ploščama pri vhodu v Beceletovo jamo, posvečenima Vinku Paderšiču - Batreji in soborcem, so venec položili Tilka Bogovič, članica predsedstva Zveze borcev za vrednote NOB, Franc Becele, predstavnik družine Becele, in Slavko Peskar, predstavnik družine Medved, ter delegacija KO ZB Brusnice.

‹ nazaj

Galerija (38)

beceletova jama01, beceletova_jama01
beceletova jama02, beceletova_jama02
beceletova jama03, beceletova_jama03
beceletova jama04, beceletova_jama04
beceletova jama05, beceletova_jama05
beceletova jama07, beceletova_jama07
beceletova jama08, beceletova_jama08
beceletova jama10, beceletova_jama10
beceletova jama12, beceletova_jama12
beceletova jama13, beceletova_jama13
beceletova jama15, beceletova_jama15
beceletova jama16, beceletova_jama16
beceletova jama17, beceletova_jama17
beceletova jama18, beceletova_jama18
beceletova jama19, beceletova_jama19
beceletova jama20, beceletova_jama20
beceletova jama21, beceletova_jama21
beceletova jama22, beceletova_jama22
beceletova jama23, beceletova_jama23
beceletova jama24, beceletova_jama24
beceletova jama25, beceletova_jama25
beceletova jama26, beceletova_jama26
beceletova jama27, beceletova_jama27
beceletova jama28, beceletova_jama28
beceletova jama29, beceletova_jama29
beceletova jama30, beceletova_jama30
beceletova jama31, beceletova_jama31
beceletova jama32, beceletova_jama32
beceletova jama34, beceletova_jama34
beceletova jama35, beceletova_jama35
beceletova jama36, beceletova_jama36
beceletova jama38, beceletova_jama38
beceletova jama39, beceletova_jama39
beceletova jama40, beceletova_jama40
beceletova jama41, beceletova_jama41
beceletova jama42, beceletova_jama42
beceletova jama43, beceletova_jama43
beceletova jama44, beceletova_jama44

Komentarji (181)

23.9.2017 1 (1) (0)Ocenizumba 
Prav norca se delate iz partizanov-cotl skrajno levo na sliki 2. Zaflosane kavbojke, ocufana šuškavac jakna, bele rokavice. Kaj ima na kapi? tak znak ne obstaja, zvezda+slo zastava. Ali eno ali drugo.
23.9.2017 1 (4) (3)Oceniabecedarij 
mi smo Titovi, Tito je naš
23.9.2017 5 (7) (2)OceniLojze 
Se ena nepomembna maskarada,ko boste priznali zločine komunistične revolucije bojo ti dogodki bolj spoštovani ,
23.9.2017 2 (4) (2)OceniGrega 
Abecedarij a ti poznas vecjega zlocinca,morilca kot je bil Tito.
23.9.2017 3 (4) (1)OceniFatta 
Seveda se delajo norce vsi ,ki oblačijo te kostume dobro si napisal zumba
23.9.2017OceniUdelezenec 
Abecedarij ti sigurno ves kaj so bile te zrtve komunisti ,skrivači ali domoljubi
25.9.2017 6 (7) (1)Oceniah 
Kdaj boste pri DL nehali poročati o teh brezveznih prireditvah.....je leto 2017
25.9.2017 1 (2) (1)OceniLeljačina 
Večna slava in čast Človeku, kateremu se je veličini njegove osebnosti in veličini njegovega dela ob zadnjem slovesu poklonilo 209 delegacij iz 127 držav, štirje kralji, pet princev, šest predsednikov parlamenta, 31 predsednikov držav, 22 predsednikov vlad, 47 zunanjih ministrov! S tem so izkazali priznanje tudi partizanskemu gibanju, ki je bilo pomemben del evropskih anti nacističnih zmagovalnih sil!! Gibanju zoper največje klavce in njihove hlapčke v zgodovini človeštva! Večna mu slava! Njemu in vsakemu, ki je kakor koli pripomogel k propadu nacifašizma!!
25.9.2017 1 (1) (0)OceniLeljačina 
Ni mi jasno, čemu uredništvo tako vstrajno briše komentar v katerem so zapisana le dejstva o udeležbi svetovnih voditeljev in politikov , ki so se nekemu Človeku in njegovemu delu poklonili z udeležbo na pogrebu !??? Kdo in s kakšnimi nameni ne želi že stokrat objavljene resnice???
25.9.2017—   (2) (2)Ocenijože 
IQ ljudi ki obiskujejo take prireditve je močno vprašljiv.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava