dolenjska

MO Novo mesto: Posekana drevesa bomo nadomestili, ostala skušali ohraniti

29.9.2017 | 19:15 | M. Martinović

Foto: S. G., arhiv DL

Foto: S. G., arhiv DL

Novo mesto - Z Mestne občine Novo mesto se odzvali na včerajšnji prispevek 'Drevesa na Glavnem trgu: Neresnice ali nesporazumi?', objavljen na naši spletni strani. Odziv v celoti objavljamo spodaj:

Odgovor na objavljeno informacijo

Na Mestni občini Novo mesto nismo zapisali, da je izgradnja infrastrukturnega kolektorja glavni razlog za odstranitev dreves, je pa, tudi po pogovoru z gradbinci in arheologi pomemben faktor, saj bodo dela lahko poslabšala njihovo stanje. Dejstvo pa je, da je obnova podzemne infrastrukture, čeprav manj viden, ključni del prenove, saj je stanje infrastrukture v delih mestnega jedra, kjer ta že leta ni bila obnovljena, slabo, zaradi dotrajanih materialov pa imajo pristojne službe težko nalogo zagotavljanja osnovnih javnih služb, predvsem komunalne.

V sklopu prenove je Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije v konservatorskem načrtu podal usmeritev, da je potrebno ohraniti Mušičevo podobo Glavnega trga, kar predvideva tudi menjavo dreves. Kot je navedel že zavod, smo v konservatorskem načrtu podane rešitve večkrat javno predstavili in tudi povedali, da je s prenovo načrtovana nova zasaditev.

Ob tem smo na občini preučili možnost premestitve dreves, ki so bila predvidena za odstranitev, vendar smo, glede na njihovo stanje in starost ocenili, da bi bila ta možnost preveč negotova in draga. Vsa ta drevesa bodo nadomeščena z novimi, z obsegom debel 15 do 20 cm.

Ob tem si bomo v zgornjem delu Glavnega trga (pred rotovžem, založbo Goga, spomeniki in Arkade barom) prizadevali do poteka njihove življenjske dobe ohraniti vsa drevesa, ki jih bo v dogovoru z zavodom možno ohraniti in jih ne bodo poškodovala dela gradbincev in arheologov, sicer jih bomo nadomestili s takimi, kot so predpisani po konservatorskem načrtu. Na podlagi pobud občanov smo predlagali tudi zasaditev večjega števila dreves, kot jih je predvidel konservatorski načrt, kar pa kljub našim prizadevanjem ni bilo sprejeto.

Lep pozdrav!

Meta Retar
Odnosi z javnostmi
MONM

‹ nazaj

Komentarji (11)

29.9.2017Oceniris Klito 
Katera so pa ostala?
29.9.2017OceniNMeščan 
Po načrtu je, da ostanejo samo drevesa pri vodnjaku in vovko baru. Vsa ostala se žagajo. Tudi pred knjižnico in APT.
29.9.2017 4 (4) (0)Ocenirambo 
Kaj nebi Macedoni stopil pred kamere in to povedal oz, se kako drugače oglasil? Mu je ispod časti....? katerea prepotentnost...
30.9.2017–2 (1) (3)Oceniorganika 
Najbolj bedast komentar, ki sem ga prebrala v zvezi z odstranitvijo dreves je bil zapisan v enem od pojasnil občine NM, v katerem pravijo, da se je od vsega začetka vedelo, da bo drevesa potrebno podreti, vendar tega niso vnaprej objavljali, da ne bi vznemirjali javnosti. Če malo pretiravam, je to tako, kot da bi pacientu odrezali nogo in ga o tem obvestili šele po operaciji ? Dejstvo je, da se na tem projektu izživljajo kritiki župana, morda tisti, ki niso nikoli preboleli, da ni zmagal kdo drug in dejstvo je, da ima župan precej nesposobne sodelavce, ki zares ne znajo komunicirati z občani. In seveda je neroden tudi župan sam, pri tako občutljivem projektu, bi bilo potrebno več doslednosti, vsekakor izpolnitev danih obljub in tudi neposredno komuniciranje z ljudmi. Tako pa človek dobi občutek, da so naši lokalni birokrati zaprti v zlatem stolpu in se jih plebejci ne tičejo kaj dosti. Nič se niso naučili iz preteklih napak, kot na primer iz projekta obnove tržnice, kar je še dodatni dokaz, da se imajo za nedotakljive in nezamenljive. Upam, da bo župan vzel vajeti v svoje roke in da bo projekt narejen dobro in pravočasno.
30.9.2017 2 (2) (0)OceniPrekrškovniOrgan 
Organika, tvoj komentar je eden najbolj otročjih in bedastih na tej strani. Zaudarjaš po macedonijevi PR službi.
30.9.2017 2 (2) (0)Ocenipravnik 
@Organika, župan vseskozi trdno drži vajeti v svojih rokah. Vse to, na kar letijo kritike občanov , so tudi in predvsem njegove odločitve in njegovi projekti. Izjave za javnost predhodno prebere in odobri. Tvoj komentar je res prozoren poizkus oprati krivde najbolj odgovornega za neresnice, kršitve predpisov itn...
30.9.2017 3 (3) (0)OceniŽupancelj 
Itak, da je krivec župan Macedoni - ker sprejema slabe odločitve, ker ni sposoben voditi občinskega sistema in ker mu je očitno sladko vseeno, kaj si o vsem skupaj misli javnost.
30.9.2017 1 (1) (0)OceniJan 
Organika ti si sheet PR kot vsi ostali, ki kradete davkoplačevalski denar tam na Rotovžu......zamenjaj posel. Prveč si prozorna kot je rekel moj predhodnik. Bljak!
30.9.2017 1 (1) (0)Oceniata od Jana 
Pravzaprav vas vaše podcenjevanje "plebejcev" vsakodnevno košta kakšen nov % nepriljubljenosti pri občanih.. Debilno prepotentno. poneumljanje folka.
1.10.2017 3 (3) (0)OceniGAS-Kobe 
V GAS-Gospodarsko aktivni stranki smo imeli obnovo mestnega jedra med prednostnimi nalogami MONM in podpiramo prenovo mestnega jedra. Nismo pa podprli izbrane različice, saj je ta škodljiva za občane, stanovalce, poslovno dejavnost in razvoj mesta v celoti. Zavzemali smo se, da bi mestno jedro uredili po zgledu številnih evropskih prestolnic in starih mestnih jeder na način, da bi občani, stanovalci in uporabniki storitev imeli neposreden dostop do objektov in storitev. Korektno do občanov, stanovalcev in izvajalcev poslovne dejavnosti bi bilo, da bi tisti, ki so sprejeli to slabo rešitev občane tudi obvestili, da zdajšnji prometni režim ni le začasna rešitev za čas prenove kot se pogosto razlaga temveč naj bi bila glede na potrjeno različico to trajna rešitev.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava