dolenjska

FOTO: Presenetljive najdbe tudi v spodnjem delu Glavnega trga

16.10.2017 | 10:45 | M. Martinović,
foto: M. M., ZVKDS

Dr. Rafko Urankar, terenski vodja izkopavanj, in Uroš Bavec iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine.

Dr. Rafko Urankar, terenski vodja izkopavanj, in Uroš Bavec iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine.

Presenetljive najdbe v spodnjem delu trga po besedah arheologov napovedujejo pomembna odkritja tudi v zgornjem delu, kjer so predvidena arheološka izkopavanja.

Presenetljive najdbe v spodnjem delu trga po besedah arheologov napovedujejo pomembna odkritja tudi v zgornjem delu, kjer so predvidena arheološka izkopavanja.

Novo mesto - Uroš Bavec z novomeške enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine je danes predstavil prve izsledke arheoloških raziskav na Glavnem trgu. Kot je znano, je zavod na zgornjem delu trga (nasproti rotovža) napovedal arheološka izkopavanja, v spodnjem pa »le« spremljavo ob gradbenih delih, a so tudi na spodnjem za krajši čas arheologi ustavili gradbince, saj so našli več presenetljivih zadev.

»Prejšnji teden smo izkopavanja morali razširiti tudi na spodnji del in danes vam lahko predstavim neke uvodne rezultate še brez analiz in obdelave keramike ipd.,« je začel Bavec, sicer nadzornik arheoloških raziskav,  in nadaljeval: »Presenetljivi sta dve stvari, in sicer izredno dobro ohranjen tlak iz obdobja 19. stoletja, za katerega v tem delu nismo imeli podatkov in ki je verjetno obstajal vse do časa, ko imamo na fotografijah zabeležene nasute plasti makadama. Še pred tem oz. pod njim pa je obstajal še en tlak iz mačjih glav, za katerega še ne moremo točno reči, kdaj je nastal, glede na način gradnje ipd. pa predvidevamo, da je to čas med 16. in 18. stoletjem. Naslednja presenetljiva stvar pa so ostanki žlindre in talin brona, kar daje slutiti na neko metalurško dejavnost, o kateri bomo kasneje lahko povedali kaj več.« Arheologi so med drugim našli tudi nekaj novcev, ki bodo po ustreznem čiščenju in konzervaciji pokazali leto izdelave in tako posredno datirali izkopano plast.

Dela arheologov po njegovih besedah potekajo zelo intenzivno, na spodnjem delu trga naj bi zaključili še v tem tednu. »Ohranjenost tega dela je bila večja, kot smo pričakovali, zato smo za krajši čas ustavili gradbena dela. Te najdbe pa napovedujejo še zelo pomembna odkritja tudi v zgornjem delu trga,« je še dodal Bavec.

‹ nazaj

Galerija (12)

gt-10
gt-11
gt-12
gt-13
gt-14
gt-15
gt-16
gt-18
Tlak iz t.i. starejše faze (16. in 18. stoletje) je bil ponekod zlagan v kvadrate.
Mulda za odvod vode je v tem času potekala po sredini trga.
Na desni strani je jasno viden rob nekdanjega cestišča in vzporedno potekajoč novejši kanal, ki je na tem mestu uničil nekdanje tlakovanje.
Centralni pogled na muldo za odvod vode - pri dobro ohranjenem tlaku je vidno polaganje v geometrijske vzorce (trikotnik, kvadrat).

Komentarji (8)

16.10.2017 5 (7) (2)Ocenigofo 
Lepo bi bilo, če bi del najdb v tleh lahko zasteklili in bi postali del turistične ponudbe našega lepega in zgodovinsko bogatega mesta.
16.10.2017—   (1) (1)Oceninn 
In zdej bo obnova trajala 2x dlje
16.10.2017OceniPipa 
Moral bi napisat še da bo po tvojem strokovnem mnenju trajalo 2x dlje. Da vemo da ne govoriš na pamet.
16.10.2017–3 (1) (4)Ocenikorli 
BANDA hudičeva,sam dnar zapravljajo,žličkarji bedni
16.10.2017OceniEla 
Zakaj beli ovoj okoli gradbisca?? Zakaj nemoremo videt kaj delajo? Prozorno naj bo.
16.10.2017Oceniovce je**** 
Ja res presenetljive najdbe?? Zraven pa jašek od kanalizacije. te zadeve so najmanj videli že cestarji ko so vlekli kanalizacijo. Verjamem pa da tut ljudje ki so nasipal šuder in nato tlakovali kocke videl te "presenetljive najdbe" in potem pridete s tako neumnim naslovom. predvidevam da naslednjič ko se boste peljali mimo revoza in boste zagledal znak od renoja bo to za vas presenetljivo...
16.10.2017OceniČudo od zloženih kamnov 
Bravo, presenetljivo so naši predniki utrdili cestišče. Niso hoteli voziti po sami ilovici. In potem šebbolj čudaške pobude da bodo iz vsega sveta hodili k nam gledat z neobdelanimi kamni utrjeno cesto. Predlagam, da si kdo pogleda kskšno stvar po svetu.
16.10.2017OceniKar na smeh mi gre 
Kaj se pente ;-))! Tisto kamenje na slikci št. 11 kot da so temelji novomeške srednjeveške bazilike! Jaz bi jih dal takoj odstranit .

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava