šport

Velodrom tudi uradno postal objekt nacionalnega pomena

19.10.2017 | 18:30 | I. Vidmar

Podpis protokola o sodelovanju in upravljanju novomeškega velodroma (Foto: I. Vidmar)

Podpis protokola o sodelovanju in upravljanju novomeškega velodroma (Foto: I. Vidmar)

Novo mesto - Enaindvajset let po odprtju novomeškega velodroma v Češči vasi, kjer so tedaj novomeški kolesarski delavci uspešno izpeljali mladinska svetovna prvenstva v kolesarstvu, bo sicer že precej dotrajan objekt končno dobil streho, pod katero bo na obnovljenih športnih površinah Slovenija dobila sodobno olimpijsko vadbeno središče, ki si ga že desetletja želijo predvsem atleti in kolesarji. Predstavniki slovenske kolesarske, atletske in triatlonske zveze so namreč danes s predsednikom slovenskega olimpijskega komiteja, predstavnikom Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport in novomeškim županom  podpisali protokol o sodelovanju in upravljanju objekta, na katerem že dober teden potekajo gradbena dela.

Atletika in kolesarstvo s svojimi številnimi disciplinami sodita med najpomembnejše olimpijske športe oziroma sta s plavanjem športa, kjer na olimpijskih igrah podelijo največ kompletov medalj, Slovenija pa sodobne večnamenske dvorane za vadbo dirkališčnih kolesarskih disciplin in zimsko vadbo atletike nima. Slovenski atleti morajo tako vsa dvoranska državna prvenstva v krožnih tekih pripraviti v tujini, kjer najboljši slovenski atleti opravljajo tudi vse specialne treninge za discipline, za katere pri nas ni ustreznih objektov. Še huje je v kolesarstvu, saj so slovenski kolesarski klubi povsem opustili vadbo dirkališčnih disciplin, v katerih so v preteklosti prav zaradi novomeškega velodroma dosegli nekaj izvrstnih izidov, med katerimi gre izpostaviti predvsem naslov evropskega prvaka Jureta Zrimška med mlajšimi člani v kriteriju na dirkališču v Butgenu leta 2002 in Matjaža Leskovarja, ki se je v svojih disciplinah uvrščal tudi med najboljših pet na tekmovanjih svetovnega pokala ter nastopil na treh svetovnih prvenstvih.

Projekt obnove velodroma je razdeljen na tri faze, ki obsegajo izgradnjo nosilne konstrukcije za pokritje, pokritje s posebno napihljivo membrano in postavitev opreme za posamezne športne panoge.

V prvi fazi bo podjetje Malkom do pomladi končalo gradnjo opornih stebrov za streho in inštalacijska dela. Pogodbena vrednost prve faze skupaj z davkom na dodano vrednost znaša 1,225 milijona evrov. V drugi fazi, za katero naj bi pogodbo podpisali do novega leta, začela pa naj bi se ob koncu pomladi, je predvideno pokritje objekta. Ta čas pa že pripravljajo razpis za opremo s popisi del in projektno dokumentacijo. Med opremo sodi tudi štiristezna krožna atletska steza, ki jo bo možno montažno razširiti na šest stez, in šeststezna proga za tek na 60 m ter skakališča.

Glavnino sredstev za prenovo velodroma bo krila Mestna občina Novo mesto, pridobila pa je tudi 448 tisoč evrov Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter 67 tisoč evrov Fundacije za šport. Vse tri faze bodo predvidoma zaključene do konca prihodnjega leta.

Predsednik slovenskega olimpijskega komiteja Bogdan Grabrovec je v svojem govoru izrazil navdušenje nad odločitvijo Novega mesta, da dokonča pomemben športni objekt, in hkrati opozoril, da bi se glede na njegovo pomembnost zanj lahko našel denar tudi pri mednarodnih športnih organizacijah.

Župan Gregor Macedoni pa je ob podpisu protokola izpostavil: »Slovenija trenutno ne premore pokrite dvorane s krožno atletsko stezo ali pokritega velodroma, ki ga ni moč najti niti v radiju 500 kilometrov, zato je to odlična priložnost, da nastane vrhunski športno-turističen kompleks, ki bo služil širši regiji. Želimo si urediti športno-tekmovalni center, ki bo združeval različne panoge, dobil status olimpijskega objekta in v Novo mesto pritegnil športnike iz celega sveta. Prepričanost v uspeh zgodbe krepi dejstvo, da v Novem mestu delujejo najuspešnejši kolesarski klub in eden najboljših atletskih klubov v Sloveniji, v katerem vadi preko 500 mladih, imamo pa tudi zelo uspešen Triatlonski klub.«

‹ nazaj

Galerija (19)

Velodrom - 01
Velodrom - 02
Velodrom - 03
Velodrom - 04
Velodrom - 05
Velodrom - 06
Velodrom - 07
Velodrom - 08
Velodrom - 09
Velodrom - 10
Velodrom - 11
Velodrom - 12
Velodrom - 13
Velodrom - 14
Velodrom - 15
Velodrom - 16
Velodrom - 17
Velodrom - 18
Velodrom - 19

Komentarji (4)

19.10.2017OceniIvan 
Se bo še ministerstvo za šport pogreznilo v to ekonomsko luknjo. Novomeški požiralnik in cerkniško jezero denarja ki ponikne v vsakem mandatu. Cankar bi bil ponosen.
19.10.2017 1 (1) (0)OceniSportnik  
G.Gabrovcu bi lahko hkrati tudi predstavili ostalo stanje sportne infrastrukture v nm in uspesno zatiranje ostalih sportnih panog ko je.ze vedril v tej mahinacijski luknji brez dna:)
20.10.2017Ocenideset 
Vse te silne gradbene projekte temeljito spremlja in raziskuje veliki brat. Red je da se vedo tudi ostale podrobnosti....to bo se zelo pestro.Vec kot 11 jih je vec ma dela.
20.10.2017 2 (3) (1)Oceniata od Jana 
Najprej se s khurcem ni mrdnilo 3 leta razen tam okol po pisarnah :) zdaj se pa ala gradi 100 na h.ko se priblizujejo volitve.Populizem in opurtunizem ki gre dobesedno tudi preko trupel. Fuj! Po tem pa vsako nedeljo po odpustke z druzinico k masi.hodi:) Bljak! ljigavec pokvarjeni.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava