kultura

Slovenski božič pri frančiškanih

25.12.2017 | 12:00 | I. V.

Lani je Frančiškanski komorni zbor za božič nastopil s komornim orkestrom. (Foto: I. Vidmar)

Lani je Frančiškanski komorni zbor za božič nastopil s komornim orkestrom. (Foto: I. Vidmar)

Novo mesto - Kulturno umetniško društvo Hugolina Sattnerja tudi letos s Frančiškanskim komornim zborom v cerkvi sv. Lenarta pripravlja božični koncert. V prvem delu bodo pevci izvedli nekaj najbolj znanih božičnih pesmi z zborom in solisti. Kot solist se bo na koncertu predstavil komaj dvanajstletni Marcel Burger s skladbo Adolpha Adama O sveta noč (O Holly Night).

Po enajstih letih bodo drevi ponovno izvedli kantato skladatelja Matije Tomca z naslovom Slovenski božič. Kantata bo izvedena dramaturško. Kantata oziroma Slovenski božič je nastala po starih slovenskih narodnih napevih, zbranih v zbirki Frančiška Kramarja iz leta 1933. Etnolog in akademik Niko Kuret je nekatere izmed njih vključil v besedilo, ki predstavlja božično zgodbo. Vse skupaj je skladatelj in duhovnik Matija Tomc predelal, priredil in združil v celoto.

Kot solisti bodo nastopili Kristina Berus kot Marija, Tom Kobe kot Jožef, Kristina Kastelic kot krčmarica in angel, Matjaž Kastelic kot krčmar, Neža Turk kot pastir in Eva Beg kot pastir. Na orglah bo pevce spremljal Jernej Fabijan, dirigent pa bo  Matej Burger. Koncert se bo začel ob 18.45.

‹ nazaj

Komentarji (7)

25.12.2017—   (2) (2)OceniMinka 
Moji atroc so ostali doma. Je preveč nevarno, da se družijo s frančiškanarji.
26.12.2017 4 (5) (1)Oceniobiskovalec 
Mica ti si nora ! Tvoj atroc, če bi jih pripeljala na koncert, se sploh ne bi srečali s frančiškani, razen, če bi rinla z njimi v klauzuro. Takrat bi te pa ven nagnal, ker tam nimate kaj delat, ker ste pršli na koncert, ne pa težave delat :-)
26.12.2017 1 (2) (1)OceniBojan 
Če jih vzagaja tako zabita mama, se bojim da tudi tvoji atroci ne bodo nič boljši.
27.12.2017 1 (1) (0)Ocenibarcelona 
Če je res, da jabolko ne pade daleč od drevesa, se mi pa ti atroc zares smilijo. Nič krivi, pa tako hudo genetsko deformirani....
27.12.2017OceniMInka 
Samo v Avstraliji so objavili, da so kleriki posilili čez 20000 otročajev. MOji atroci ne gredo k veronauku, če ne bo video nadzora in policaja z pendrekom.
27.12.2017Oceniabecedarij 
joj, to je pa zelo nagravžno...pa zakaj se klerofašisti ne spravijo na klokane, orangutane, aligatore..
27.12.2017Ocenimirsad 
dokler to svoje početje izvajajo v cerkvah, lahko počnejo, kar želijo. Mene to ne moti. Tam hodijo in jih poslušajo ljudje (verniki), ki vedo, kaj bodo "dobili" in to je čisto v redu. Dokler se ne mešajo v javno življenje in javnosti vsijujejo raznorazna žegnanja, blagoslovitve.... potem je to še čisto ok. Samo problem cerkve in duhovnikov je, da je njihov analoga širjenje krščanske vere... to je pa že druga zgodba.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava