dolenjska

Ob 75. obletnici Grozdetove smrti bo mašo daroval msgr. Alojz Uran

30.12.2017 | 09:50 | L. Markelj

Alojzij Grozde

Alojzij Grozde

Mirna - Tako kot vsako leto, se bodo tudi tokrat na prvi dan novega leta, torej v ponedeljek, v Župniji Mirna spominjali 75. obletnice smrti blaženega mučenca Alojzija Grozdeta, ki je mučeniško smrt zaradi nasprotovanja veri pretrpel 1. januarja 1943 na Mirni na Dolenjskem.

V župnijski cerkvi sv. Janeza Krstnika bo tako 1. januarja 2018 ob 10.30 slovesna sv. maša, ki jo bo ob somaševanju duhovnikov daroval upokojeni ljubljanski nadškof msgr. Alojz Uran, ki bo nato ob 12. uri vodil še molitev ob znamenjih na kraju mučeništva ob potoku Vejeršca za mirnskim gradom.

Ob 75. obletnici Grozdetove smrti bo mašo daroval msgr. Alojz Uran

Prvi slovenski mučenec Alojzij Grozde je bil k blaženim prištet 13. junija 2010. Cerkev na Slovenskem želi, da bo blaženi Grozde, sicer priprošnjik vseh Slovencev, postal zavetnik zlasti mladih, ki se mu bodo priporočali za vero, poštenost, čistost, pogum in učni uspeh, saj je bil Grozde tudi sam odličen dijak in je rad pomagal sošolcem. Tudi zato so vsakoletna vseslovenska romanja mladih na Zaplaz, kamor so prenesli mučenčeve posmrtne ostanke, relikvije s pokopališča v Šentrupertu. Gre za 12 kilometrov dolgo pot z Mirne, oz. kraja mučenčeve smrti v dolini potoka Verješca, kjer so tega dvajsetletnega pridnega maturanta klasične gimnazije in pesnika, partizani ujeli, zasliševali, mučili in ubili. Grozde (1923-1943) je umrl zaradi sovraštva do katoliške vere.

Dolga leta po končani vojni se o njegovi smrti ni smelo govoriti na glas. Prvo biografijo o Grozdetu je napisal prof. dr. Anton Strle in je bila prevedena v več svetovnih jezikov, glas o Grozdetovi svetosti in mučeništvu pa se je tako razširil praktično povsod po svetu, kjer živijo Slovenci.

‹ nazaj

Komentarji (3)

31.12.2017 5 (6) (1)Ocenijanez 
Katoliško poveličevanje ubitega, izbranega med ubitimi v drugi svetovni vojni in prištetega k blaženim je ponižanje vseh ostalih padlih in ubitih katolikov.Navajanje, da je bil ubit zaradi sovraštva do vere pa je prvovrstno zavajanje. Zanimivo je da je bila Nemčija med vojno največja sovražnica Vatikana, belogardizem, ki ga je imela slovenska cerkev za svojo vojsko pa njegov velik služabnik ,ne more opravičiti njegove blaženosti. Na drugi strani tega istega hriba je bil za cerkvijo ubit prav tako katolik, od iste strani ki ji je pripadal Grozde. Poveličevanje žrtve na tak način pristaja samo slovenski cerkvi, ki ne more in noče priznati sodelovanja z največjim ubijalskim strojem v zgodovini človeštva. To kar je Grozde zagovarjav kot član marijine kongregacije in katoliške akcije nebi bilo njemu v prid če bi to vedeli že prej. Mladi, ki se mu bodo priprošali in stopali v njegovo zavetje pa je samo stvar cerkve ne vere.
31.12.2017Ocenihoxa 
Bravo Janez!!
1.1.2018Ocenixxx 
Se strinjam s tabo,. Koliko Slovencev je bilo pobitih ali zaprtih zaradi blaženega?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava