dolenjska

Bodo za višje cene vrtca več plačevali starši ali občina?

5.1.2018 | 08:30 | Besedilo in foto: L. Markelj

Šentjernejski občinski svet na zadnji občinski seji

Šentjernejski občinski svet na zadnji občinski seji

Šentjernej - Na zgornje vprašanje še ni odgovora, kajti na svetniki zadnji občinski seji tako kot že novembra lani še vedno niso pritrdili predlogu občine, da bi s 1. januarjem 2018 podražili vrtec, kar je bil seveda tudi predlog Vrtca Čebelica v Šentjerneju.

Cene bi bile kar višje. V prvem starostnem obdobju bi bile višje za 33 evrov, v drugem pa za 10. Stroški živil za otroka na dan bi ostali enaki, to je 1,50 evrov, cena 10. in vsake naslednje ure varstva dnevno pa bi se z 2,25 evrov povišala na 2,37 evrov. Seveda večina staršev ne plačuje polne ekonomske cene in razliko poravna občina, ki prispeva veliko tudi za poletni izpis otrok iz vrtca, pa za najemnine enot vrtca ter investicije in investicijsko vzdrževanje.

Ana Srpčič, ravnateljica Vrtca Čebelica Šentjernej

Ana Srpčič, ravnateljica Vrtca Čebelica Šentjernej

Svetnikom je na seji razloge za podražitev, ki so predvsem zakonske spremembe in odmrznitev napredovanj, višji zneski regresa za letni dopust, prehrano in prevoz, izčrpno pojasnila ravnateljica vrtca Ana Srpčič. Poudarila je, da izračunane številke niso izmišljene in da ne smejo varčevati pri normativih, ter da ne bodo delali protizakonito, se pa trudi tudi pri racionalizaciji stroškov, kjer se da.

A kljub vsemu povedanemu, svetniki niso sprejeli odločitve. Kot je dejal Andrej Mikec, gre za pomembno in osnovno vprašanje, ki mora pred glasovanjem dobiti odgovor. Če z višjimi cenami ne obremenijo staršev, kot je npr. zagovarjala svetnica Vesna Bregar, je treba vedeti, koliko to na letni ravni pomeni za občinski proračun. Ker tega odgovora ni bilo, bodo o povišanju cen odločali na naslednji občinski seji.

Sedanje cene Vrtca Čebelica, ki ga v 22 oddelkih na osmih lokacijah obiskuje 368 otrok, veljajo od 1. januarja 2016, čeprav so z vrtca vmes na občino pošiljali predloge za povišanje.

Več o razpravi na seji pa v aktualni številki Dolenjskega lista.

‹ nazaj

Komentarji (1)

5.1.2018Ocenijerca 
Čestitam, ravnateljica, jasno in glasno poudarila, da nee bodo kršili zakonov, da je potrebno spoštovati normative in verjamem, da se trudijo, seveda še vedno v skladu s predpisi, poslovati racionalno kolikor je le mogoče. Večina vrtčevskih ravnateljev in ravnateljic tako deluje. So pa, žal, tudi izjeme, ki želijo biti všečne oblastem in zaradi nekih svojih lastnih ineresov rušijo (v dogovoru z ustanoviteljem) vse, v mnogih letih pridobljene, in z zakonom določene spremembe na bolje. Predvsem v dobro otrok in njihovih staršev. V Šentjerneju jim je jasno, tudi oblastem, da je podražitev vrtca nujna, samo še dogovoriti se morajo, kdo bo povišanje pokril in če bodo prijazni do staršev, bo šlo iz proračuna. Kako pa to izgleda v Novem mestu? Ja, je pomembno, kako se postavi ravnateljica, kako jasno in nazorno, argumentirano, zadevo predstavi. In je pomembno, koliko je mar za to, koliko se informirajo o vsem skupaj tudi tisti, ki odločajo, npr.: občinski svetniki.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava