Izpostavljeno
Najbolj brano
Dolenjska
ponedeljek, 29. april 2024
17:00 Odprtje razstave "Whispers of Binary Dreams", Pumpnca Novo mesto
torek, 30. april 2024
20:00 Kresovanje v Regrči vasi, Sv. Rok Regrča vas
sreda, 1. maj 2024
06:00 Pohod na Javorovico, zbor pri GD Gorenje Vrhpolje pri Šentjerneju
06:00 Tradicionalna prvomajska budnica z Mestno godbo Novo mesto in mažoretami, Glavni trg Novo mesto
08:30 Prvomajski pohod, Železniška postaja Straža
VečBela krajina
ponedeljek, 29. april 2024
10:00 Počitniške aktivnosti, MC Metlika
torek, 30. april 2024
10:00 Počitniške aktivnosti, MC Metlika
20:00 Kresovanje Smuk
sreda, 1. maj 2024
07:30 Pohod na Krašnji Vrh, zbor na Pungartu Metlika
10:00 Praznovanje 1. maja Krašnji Vrh
VečPosavje
torek, 30. april 2024
07:00 - 13:00 Krvodajalska akcija, ŠD OŠ Leskovec pri Krškem
sreda, 1. maj 2024
11:00 Prvomajsko srečanje Lisca
četrtek, 2. maj 2024
10:00 33. Gorski tek na Lisco, start na igrišču Orehovo
sobota, 4. maj 2024
15:00 Spidvej: Kvalifikacijska dirka za evropsko prvenstvo, Stadion Matije Gubca Krško
19:00 Recital: Jan Volčanšek, Viteška dvorana Brežice
Več6.1.2018 | 14:15 | Besedilo in tekst: R. N.
Trebnje - Društvo podeželskih žena Tavžentroža je danes dopoldan v sodelovanju s Kmetijsko gozdarskim zavodom Novo mesto pripravilo 6. društveno razstavo kruha in ostalih krušnih izdelkov. Letos so v ocenjevanje prejeli kar 51 izdelkov, 7 jih je prejelo bronasto, 21 srebrno in 23 zlato priznanje.
Kot pravi predsednica društva Nada Zorec, je namen razstave ohranjati dediščino naših babic in znanje prenašati na mlajše rodove. »Naš cilje je, da se mladi učijo od nas. Kruh je danes namreč premalo cenjen,« je dejala predsednica. Strokovna komisija je pri ocenjevanju upoštevala več kriterijev, med drugim tudi zunanji videz, vonj skorje, okus sredice, elastičnost in še marsikaj. »Pohvalno je, da je bila večina izdelkov pečenih na tradicionalen način, in sicer v krušni peči. Na splošno jih je bila večina primernih oblik, lepo zapečenih in okusnih,« je dejala članica strokovne komisije Cvetka Lavrič.
Direktor novomeškega kmetijsko gozdarskega zavoda Jože Simončič je poudaril, da se s tovrstnimi razstavami potrošniški družbi, kot je naša, pokaže, kako sploh nastane kruh. »Potrebna je dolga pot do končnega izdelka. Hrana ni samoumevna, je dobrina in zato je potrebno ceniti tistega, ki jo prideluje,« je dejal.
Zlato priznanje je prejela tudi Štefka Gliha, ki je na ocenjevanje prinesla prazničen in pirin kruh. »Pečem ga že od malih nog. Nekega posebnega recepta ni, mora pa biti narejen z ljubeznijo,« poudarja.
Galerija (35)
Slika 1: Razstava je pritegnila številne obiskovalce.
Slika 2: Večina izdelkov je bila ocenjena z zlatim priznanjem.
Slika 3: Del društva podeželskih žena Tavžentroža
1/35: IMG_6838
2/35: IMG_6842
3/35: IMG_6845
4/35: IMG_6851
5/35: IMG_6856
6/35: IMG_6858
7/35: IMG_6861
8/35: IMG_6864
9/35: IMG_6866
10/35: IMG_6870
11/35: IMG_6877
12/35: IMG_6879
13/35: IMG_6881
14/35: IMG_6883
15/35: IMG_6888
16/35: IMG_6892
17/35: IMG_6899
18/35: IMG_6912
19/35: IMG_6913
20/35: IMG_6914
21/35: IMG_6915
22/35: IMG_6918
23/35: IMG_6924
24/35: IMG_6925
25/35: IMG_6928
26/35: IMG_6929
27/35: IMG_6931
28/35: IMG_6935
29/35: IMG_6939
30/35: IMG_6943
31/35: IMG_6944
32/35: IMG_6945
33/35: IMG_6958
34/35: IMG_6960
35/35: IMG_6964
Povezane objave
Ocene komentarjev