dolenjska

Elektro goljufom zaračuna kazen in odjem

21.1.2018 | 10:00 | Tekst in foto: Janja Ambrožič

Vaščane Češnjic pri Trebelnem je pred kratkim presenetila informacija,  da naj bi eden od lastnikov objektov kradel elektriko. Fotografija je  ilustrativna in ne prikazuje hiše, ki naj bi se na črno priključila na  elektriko!!!

Vaščane Češnjic pri Trebelnem je pred kratkim presenetila informacija, da naj bi eden od lastnikov objektov kradel elektriko. Fotografija je ilustrativna in ne prikazuje hiše, ki naj bi se na črno priključila na elektriko!!!

Češnjice pri Trebelnem - »V Češnjicah pri Trebelnem so odkrili nekoga, ki krade elektriko,« nas je obvestil bralec. Seveda nas je zanimalo, če to drži, kakšne sankcije sledijo in kaj grozi vsem tistim, ki si drznejo kaj takega storiti.

»Policisti Policijske postaje Trebnje obravnavajo kaznivo dejanje tatvine v kraju Češnjice pri Trebelnem na škodo elektropodjetja. Oškodovano podjetje nas je obvestilo o nezakonitem priklopu, storilec pa naj bi na ta način eno leto izvrševal tatvino električne energije. Policisti so opravili ogled kraja in začeli zbirati obvestila in dokaze. Višina premoženjske škode še ni ugotovljena. Po zbranih obvestilih in dokazih bo zoper osumljenca podana kazenska ovadba na okrožno državno tožilstvo v Novem mestu,« se je glasil odgovor Alenke Drenik s PU Novo mesto.

Od Elektra Celje (v tem primeru je oškodovanec) v zvezi s tem dogodkom in podobnimi situacijami v dveh tednih nismo dobili konkretnega odgovora. Vodja kabineta uprave Maja Ivanič je poslala zgolj splošne odgovore, da delujejo v skladu z zakonodajo, podzakonskimi akti in predpisi. Niti tega niso mogli povedati, koliko primerov tatvine elektrike so obravnavali v zadnjih dveh letih.

IMAJO POSEBNO EKIPO

V upanju, da vendarle dobimo jasne odgovore, smo se obrnili tudi na Elektro Ljubljana, od koder je Kristina Sever, vodja službe za korporativno komuniciranje, v dveh dneh poslala izčrpen odgovor.

Elektro Ljubljana ima pet distribucijskih enot (Ljubljana – mesto, Ljubljana – okolica, Novo mesto, Trbovlje in Kočevje) in z električno energijo oskrbuje 338.522 merilnih mest.

Uvodoma je pojasnila, da se za neupravičen odjem elektrike šteje, če je uporabnik priključen na omrežje brez ustrezne pogodbe, nima zahtevanih ali dogovorjenih merilnih naprav (ali se je povezal mimo njih ali onemogoča pravilno registriranje merilnih podatkov), prav tako, če je z merilnih naprav odstranil varnostno plombo, se je svojevoljno priključil na omrežje ali posreduje netočne podatke za določanje odjemne skupine.

»Za odkrivanje neupravičenega odjema uporabljamo več metod. Z gradnjo naprednega merilnega sistema je odkrivanje hitrejše in natančnejše, saj s pridobljenimi merilnimi podatki in pripravljenimi algoritmi lahko hitro in natančno ocenimo, ali se na posameznem delu območja izvaja neupravičen odjem,« je pojasnila Severjeva in dodala, da imajo za takšne primere posebno ekipo. Dodala je, da je odkrivanje anomalij v veliki meri povezano s tehnološko opremljenostjo merilnega mesta, rednimi kontrolami omrežja in merilnih mest, pa tudi s podanimi prijavami končnih uporabnikov. »Na vsako prijavo se aktivno odzovemo in v okviru možnosti pregledamo omrežje in merilno mesto ter tako poskušamo zadevo čim prej urediti in sanirati. Letno obravnavamo več kot 200 primerov kršitev pogodbenih določil, v največji meri pa prednjačijo nepravilno vstavljene glavne varovalke in samovoljni priklopi merilnih mest. Navadno se ob težjih primerih (kamor samovoljni priklopi vsekakor spadajo) poskušamo s končnim uporabnikom sestati in predstaviti vsa stališča in gradiva.« Večino primerov rešijo na ta način, nekatere pa speljejo pred sodnimi organi.

STROŠEK: PET TISOČAKOV IN VEČ

Ker nas je zanimalo, kolikšen strošek predstavlja situacija, ko odkrijejo nekoga, ki si je zgradil priključek na črno, je pojasnila, da se po zakonodaji zneski z možno kaznijo hitro dvignejo nad pet tisočakov.

»To za uporabnike zagotovo predstavlja presenečenje, dejstvo pa je, da se navadno takšni uporabniki neupravičenega odjema poslužujejo dalj časa in podjetje oškodujejo tudi za več tisoč evrov. Če smo natančnejši, takšni uporabniki oškodujejo vse poštene plačnike in uporabnike električne energije, ki s svojimi prispevki pokrivajo vzdrževanje in gradnjo električnega omrežja.«

Ob ugotovljenem neupravičenem odjemu se v večini primerov vzpostavi pogodbeno stanje, postopek pa je enak kot za vse druge uporabnike.

Članek je bil objavljen v Dolenjskem listu 18. januarja.

‹ nazaj

Komentarji (13)

21.1.2018 1 (2) (1)Ocenimimovozeč 
Odkrili so "nekoga". A je lastnik te hiše na sliki ta "negdo" ? Drugi bi v Češnjicah pri Trebelnem, težko bil. Samo vprašam !
21.1.2018 6 (6) (0)OceniGen-i 
Kakšno pa je stanje v žabjaku in brezjem? Tam je namreč veliko nelegalnih priklopov. Ima elektro kakšne načrte odklapljati te uporabnike ali se spet spravlja samo na male ljudi, velike ribe pa pusti pri miru ?
21.1.2018 4 (4) (0)Ocenikorli 
imajo preveliko žlahte v parlamentu
22.1.2018 1 (1) (0)OceniVeteran  
mimovozč..pod sliko lepo piše da je ta slika le ilustrativna in da je iz tega kraja - pa da lastnik hiše ni čist nič omenjen v tem primeru.. Češnjice so zelo lep kraj in premorejo kar nekaj hiš in poštenih duš.. ..čeprav je tako , v tej vasi vsak za vsakega ve kdaj kdo kihne ali težko diha.. je pa res da v Žabjaku vse varovalke ven pometalo če bi tisto elektriko priključili tako kot je treba in zanjo tudi plačali.. ampak to je že druga zgodba ... nasi in vasi.. nismo cist enaki..
22.1.2018 1 (1) (0)Ocenibralec 
Veteran mislim da si toliko pameten, da veš kdo te krade in za koga delaš. Slone poglej ne muhe!
22.1.2018 2 (2) (0)OceniBralec 
Z zanimanjem sem kliknil, a ostal razočaran. Nepreverjena govorica, ki jo je dostavil "bralec", je očitno vaša osnova za članek, sramotno za medij pa je, da skupaj spravi to, kar ste spravili vi. Zakaj Elektro Ljubljana pojasnjuje, če pa naj bi se, kot pompozno najavljate z naslovom, zgodilo na področju Elektra Celje? Policija pa... Vsako prijavo obravnava, vprašanje pa je, če in kaj ugotovi. Zgodba, ki sodi na nivo cenenega tabloida, ki piše po nareku in nepreverjenih govoric. Kdaj in zakaj ste padli tako nizko?
22.1.2018Ocenimakalonca 
Bralec, ne vem, zakaj pišeš, da so zadeve nepreverjene, če pa je iz zapisa razvidno, da je preverjeno in da je človek eno leto kradel elektriko. In tudi to piše, kaj so povedali na Elektro Celje. Mogoče pa koga vseeno zanima, kako se tem zadevam streže in mogoče vsi nismo s Trebelnega, ampak od tam, kjer lopove lovi Elektro Ljubljana in nas zanimajo tudi njihovi odgovori. Najlažje je reči, da je medij zanič pa da je novinarka podkupljena in piše po nareku. Če ti ne paše ta nivo, je to tvoj problem, samo klik te loči od drugega!
22.1.2018OceniBralec 
"Policisti so opravili ogled kraja in začeli zbirati obvestila in dokaze. Višina premoženjske škode še ni ugotovljena." To je zame edino dejstvo iz tega članka (nič ne piše, če so res kaj zbrali), vse ostalo je spremni tekst, lahko je resnica ali izmišljotina, vir avtorice pa je kot navaja sama "obvestilo" bralca. Elektro Celje po napisanem sodeč konkretne zadeve ni komentiralo. Samo še to me zanima, kdo je potrdil ali preveril, da napisano drži? Na splošno me moti to pri medijih danes, vse je na bazi govoric, kje so dejstva?
22.1.2018Ocenimimovozeč 
Veteran, navedel sem, da samo vprašam in ne spomnim se tega podnapisa pod sliko, sicer ne bi postavil vprašanje. Drugič bom za dokaz posnel ekran. Sedaj je prepozno. Bilo bi bolje, da se drugič naredi slika naselja in ne dotičnega objekta in tako cilja na storilca, ki pa to, kot vidimo, ni.
5.2.2018 1 (1) (0)Ocenix00x 
Veteran, poglej tiskano izdajo članka, ki se ga ne da več popraviti. Tam je slika objavljena brez dodatne razlage, da je fotografija ilustrativna in ne prikazuje hiše, ki naj bi se na črno priključila na elektriko!!!".

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava