kultura

Braneta Koncilje ni več

15.2.2018 | 09:45 | Igor Vidmar

Brane Koncilja

Brane Koncilja

Rumanja vas - Po dolgi bolezni, levkemiji, se je od nas za vedno poslovil Brane Koncilja, panker iz Rumanje vasi, legendarni kolporter Mladine iz revolucionarnih osemdesetih let, samonikli filozof, svojevrstni glasbenik in prijatelj vsakomur, ki ga je spoznal.

Brane Koncilja, čeprav svojega formalnega študija filozofije nikoli ni končal, je filozof. Ko si ga srečal v Ljubljani, ko je še na Čopovi prodajal Mladino, ali pa v Novem mestu v Slonu in še lani prav tam pred Mladinsko knjigo na Glavnem trgu, preden so ga začeli prenavljati, in z njim spregovoril kakšno besedo, si dobil list, čisto na drobno popisan z njegovimi pankovskimi filozofskimi mislimi, pa še na orglice ti je zaigral. Po tistem jesenskem koncertu v Straži, ki so mu ga v pomoč v boju z boleznijo pripravili prijatelji, ga pred Mladinsko knjigo ni bilo več videti, ni mogel več priti. Ostal je sam v boju s svojo boleznijo, ki se je ni dalo premagati.

Brane Koncilja je bil legenda. Medtem ko so drugi njegovi soborci iz osemdesetih let eden za drugim sestopili s pankovske scene, postali kapitalisti, klošarji ali pa čisto vsakdanji ljudje, je Brane Koncilja svoji ideji ostal zvest do konca. Morda se marsikdo tega ni zavedal ali pa smo upali, da se tisto, kar je bilo tedaj že očitno, ne bo zgodilo ali pa da se ne bo zgodilo tako kmalu, a tisto prvo nedeljo v septembru smo se od njega poslovili. Na njegov način. Z glasbo, ki jo je imel tako rad. Na odru so stali mnogi, ki jim je na odru v mladinskem domu v Rumanji vasi pred skoraj štiridesetimi leti omogočil morda prvi nastop ali pa vsaj enega od prvih nastopov pred občinstvom.

Praktično ni bilo slovenske pank skupine, ki tam ne bi nastopila, nekateri so imeli tam celo svoj prvi nastop, na primer Majke. Polska malca je bila tam reden gost pa Indust bag, Bacili in še kdo. Tudi sam je igral kitaro in pel in na sebi svojstven način glasbeno ustvarjal v svojih skupinah Free 48 in Frakcija FM.

O njem morda ne bodo nikoli pisale enciklopedije, ker o posebnežih, kakršen je bil, enciklopedije ne pišejo. Izbral si je svoj način življenja in v njem je vztrajal do konca. Nikomur ni storil nič slabega, nikomur ni ostal nič dolžan, marsikdo pa mu bo lahko ostal hvaležen za vedno, za vse tisto, kar je Brane Koncilja dajal in dal.

‹ nazaj

Komentarji (5)

15.2.2018OceniDecorator75 
RIP Brane. Ne boš pozabljen.
15.2.2018OceniMojca 
Legenda pocivaj v miru
16.2.2018OceniV slovo punk prijatelju 
Počivaj v miru Brane, življenje je lepo ko ga živiš, 80-a so bila leta ki smo jih živeli neobremenjeno in so naša življenja v glasbenem smislu bila dodobra zaznamovana , žal pa je današnji čas tak, da smo danes obremenjeni in nas skoraj na vseh področjih v vsem zaznamujejo v večini le slabe strani. Morda je vse skupaj rešljivo, vendar pa na žalost bolezen v tej obliki kot si jo ti imel ne, kdor te je spoznal in te tudi poznal ve, da si bil dec" na mestu. Ljudje so odhajali in odhajajo, spomini pa ostajajo in spomin nate bo ostal toliko dolgo, kolikor bo živel še zadnji, ki je s teboj doživljal tisto v kar si ti verjel do zadnjega diha. R.I.P.
16.2.2018Oceniribaracarak 
"Imejte veselje do dela, pa boste imeli tudi veselje do življenja." Brane Koncilja, 2. 9. 2017, Športni park Breza, Straža
19.2.2018 1 (1) (0)OceniFurija 
Branc, no gods no masters!!!! RIP.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava