dolenjska

Šentjernejska kanalizacijska zgodba še ni končana

16.3.2018 | 10:40 | Besedilo in foto: L. Markelj

Robert Bizjak pred šentjernejskimi občinskimi svetniki.

Robert Bizjak pred šentjernejskimi občinskimi svetniki.

Šentjernej - V šentjernejski občini so že dolgo nezadovoljni s koncesionarjem za zbiranje, odvajanje in čiščenje odpadnih in padavinskih voda, to je WTEWasserWTechnik GmbH, s katerim so koncesijsko pogodbo sklenili leta 2011. Koncesionarja se želijo rešiti z odkupom koncesije in to dejavnost prenesti na kako javno podjetje.

Kot pravi župan Radko Luzar, »smo dolžni najti najcenejšo rešitev za občane«. A pove, da je problem pri odkupu koncesije financiranje. Občina je koncesionarju od 2,5 milijona evrov dolžna sedaj še okrog 2,1 milijona evrov. Verjetno je treba računati tudi na odškodnino. Ker občina lastnih sredstev nima, zaradi prezadolženosti pa tudi ne more priti do kredita, vidijo priložnost, da se za te namene zadolži komunalno podjetje Ekološka družba Šentjernej, ki je v stoodstotni občinski lasti. Občina sedaj čaka ponudbe bank.

PLAN KONCESIONARJA NISO SPREJELI

Robert in Anže Bizjak iz ČD - SHW Kranjska Gora.

Robert in Anže Bizjak iz ČD - SHW Kranjska Gora.

Robert Bizjak, direktor koncesionarja, komunalnega podjetja iz Kranjske Gore, ki se sedaj imenuje Čista dolina - SHW, je na zadnji občinski seji svetnikom predstavil letni program dela za 2018, ki pa ga po živahni razpravi niso sprejeli. Proti je glasovalo sedem svetnikov, štirje so bili za, eden se je vzdržal.

Bizjak je povedal, da načrtujejo pozitivno poslovanje v letu 2018, več kot polovica stroškov je fiksnih, zagotovil pa je tudi, da se obnašajo racionalno. Na vprašanje svetnika Andreja Mikca, ali so pripravljeni kaj narediti, da bi bili cenejši, je Bizjak odgovoril, da je to odvisno od lastnikov, ki so o tem že debatirali, a niso bili za znižanje obrestne mere. »A mišljenja se spreminjajo, velja še poskusiti,« je dejal

ZAKAJ KANALIZACIJSKI SISTEM NI V NAJEMU?

Jože Simončič

Jože Simončič

Največ vprašanj v zvezi s to temo je imel svetnik Jože Simončič iz SLS, ki ves mandat s seje na sejo opozarja, naj občinsko vodstvo že reši to problematiko in naredi korak v pravo smer.

»Osnovna vprašanja so: zakaj na kanalizacijski sistem v prvi fazi, to je center Šentjerneja z okoliškimi vasmi, niso priključeni vsi, ki bi že morali biti; zakaj dopuščajo, da so nekateri priključeni na črno; zakaj nekateri še vedno niso plačali komunalnega prispevka? Zaradi tega je oškodovan proračun. Pomembno vprašanje je tudi, zakaj občina, ki je kanalizacijski sistem zgradila z evropskimi sredstvi in za katerega je tehnični prevzem že zdavnaj narejen, že tri leta ne pripravi pogodbe in da sistem koncesionarju v najem, ta pa ga sedaj zaradi tega uporablja zastonj. Tako občina izgublja letno za več kot 50 tisoč evrov od koncesionarja, ki bi jih morala vložiti v vzpostavitev kanalizacijske infrastrukture na podeželju izven Šentjerneja.

Simončič pove še, da občina sedaj iz proračuna nezakonito plačuje koncesionarju nekatere stroške obratovanja čistilne naprave, ki so sicer predmet koncesijske pogodbe, vendar bi morale biti v proračunu opredeljene kot subvencija, ki je lahko namenjena izključno gospodinjstvom, in ne gospodarstvu.

ZA VSE OBČANE ENAKO

Radko Luzar

Radko Luzar

Simončič, ki poudarja, da so v njihovi svetniški skupini SLS absolutno za izboljšanje stanja na tem področju, »a vse podatke je treba dati na mizo, jamčiti, da so predlagane rešitve zakonite in ekonomsko upravičene. Šele potem pride na vrsto odločanje, ali je odkup koncesije sploh realna in boljša pot ali ne,« izpostavlja tudi problem reševanja komunalne urejenosti na podeželju, kjer bodo najverjetneje prišle v poštev predvsem male čistilne naprave.

Tudi župan Radko Luzar zagotavlja, da mora biti občina do vseh občanov enaka, kar pomeni, da bo morala del občinskega proračuna seveda v prihodnjih letih nameniti tudi za to. Očitno bo šentjernejska »kanalizacijska zgodba« še zelo napeta.

‹ nazaj

Komentarji (5)

16.3.2018—   (1) (1)OceniBerto 
Župan Radko, direktor Samo, Mikec&company kje so nam obljubljeni zbori krajanov, kjer bi nam lahko vse pojasnili. Nehajte se že enkrat sprenevedat in javno povejte, da ni važno koliko bomo občani plačevali, ampak je pomembno samo, da bi uničili prejšnjega župana Franceljna. EDŠ bo prevzel, saj nam že sedaj pošilja astronomske položnice. Kje so vaše obljube? Razen tega, da ste zaposlili vse svoje podpornike in mastno obremenjujete občinsko blagajno, niste naredili popolnoma nič dobrega za občane! Sram vas bodi, saj ste nam jasno pokazali in dokazali zakaj ste hoteli na oblast. Ste še veliko slabši kot Francelj&company. Groza kaj naš lahko čaka naslednja štiri leta, če bo šlo tako naprej....
16.3.2018OceniBertholome 
Berto prejšnji se je uničil sam .... No mal mu je pomagal še Berto .... Ko je v drek revolucijo potegnil zgoraj naštete brez katerih mu še to ne bi ratalo. A ni storil nič drugega, kot jih potlačil v - drek!! Eh, Šentjernej nikol ne bo St.Bertholome ....
17.3.2018OceniNa Puf 
Saj je sedaj jasno zakaj so šli tožit Novo mesto. Šentjernej se je obrnil na kanto, denarja ima le še za plače župančka, nima niti za sprotno plačevanje položnic. Dobro ste izvolili šentjernejčani, sedaj pa še plačujte kar ste si skuhali. Najlepše evropsko mesto in najbolj zapufano ! Bravo!!!!
17.3.2018Ocenidolenjc123 
@Na Puf, Šentjernej je novomeška provinca, ne misliti da je Šentjernej kaj drugačen od NM, samo malo bolj finančno ubog je.
17.3.2018OceniLokalpatriot 
Na Puf Šentjernej je bil na kanti že vsaj dva Franceljnova mandata ! Radko je jerbal vsaj 7 miljonov € minusa!! Če bi res poznal realnost, bi vedel da je bila občina v času prejšnjega velikokrat plačilno popolnoma nesposobna - insolventna !! Tudi za plače ni blo! Pa so krpal na vse načine. Tudi z denarjem iz telefonijskih vračil občanom! Kar dve leti je trajalo, da so ga vrnili tistim, ki bi jim ga morali v enem mesecu!! In po kolikšnem času so na dobrodelnih prireditvah zbran denar nakazali tistemu, ki mu je bil namenjen? V istem nekako, kot ga je SDSova Vrtnica! Čez eno leto, pa še to na pritisk občanov!! Saj ne da se aktualna lokalna oblast kar sveti od sposobnosti in poštenosti, a je v vsakem primeru boljša kot 25 letni absulutizem in nepotizem prejšnjih koalicij in šefa!!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava