gospodarstvo

Čisti dobiček skupine Krka lani višji za 41 odstotkov

22.3.2018 | 13:40 | M. Ž.

Jože Colarič in Aleš Rotar (Foto: B. B.)

Jože Colarič in Aleš Rotar (Foto: B. B.)

Novo mesto - Uprava družbe Krka je na današnji novinarski konferenci predstavila nerevidirane izkaze poslovanja skupine Krka in družbe Krka za leto 2017, ki jih je na včerajšnji seji obravnaval nadzorni svet družbe. Predsednik uprave Jože Colarič je povedal, da so v skupini Krka prodali za 1 milijardo 266 milijonov evrov izdelkov in storitev ter prodajo glede na leto 2016 povečali za 8 odst.

Čisti dobiček skupine Krka je znašal 152,6 milijona evrov in je bil glede na leto prej večji za 44,1 milijona oziroma za 41 odstotkov. V družbi Krka so prodali za 1 milijardo 197 milijonov evrov in ustvarili nerevidirani čisti dobiček v višini 153,7 milijona evrov.

Foto: B. B.

Foto: B. B.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je skupina Krka na trgih zunaj Slovenije prodala za 1 milijardo 178 milijonov evrov izdelkov in storitev, kar je 93 odst. prodaje. Prodajno največja regija je bila s 30,7-odstotnim deležem Vzhodna Evropa, v kateri so ustvarili 388,2 milijona evrov in dosegli 17-odstotno prodajno rast glede na leto 2016. To je bila največja rast med vsemi Krkinimi prodajnimi regijami.

V Ruski federaciji, ki ostaja Krkin ključni in največji posamični trg, so prodali za 270,9 milijona evrov izdelkov in dosegli 20-odstotno rast. K povečanju Krkinega deleža na tem trgu je z 21-odstotno rastjo ključno prispevala prodaja zdravil na recept, so med drugim zapisali.

Druga regija po vrednosti prodaje je bila Srednja Evropa, kjer so prodali za 303,6 milijona evrov izdelkov, kar je 6 odst. več kot v letu 2016, in tretja Zahodna Evropa z enoodstotnim povečanjem na 286,1 milijona evrov, na trgih Jugovzhodne Evrope so prodali za 160,9 milijona evrov izdelkov, kar je 6 odst. več kot leto prej.

Podrobnejše poročilo poslovanja v lanskem letu v priponki.

‹ nazaj

Komentarji (9)

22.3.2018–1 (1) (2)OceniPinicilin 
Denarja kot solate, delavci Krke pa so dobili prst u rit. Banda kapitalistična. Eni živijo na račun dividend kot merjasci, navadna raja pa še komaj zdrži tempo, ki ga narekujejo voluharji.
22.3.2018 1 (1) (0)Ocenipersenpomirja 
To je demokracija
22.3.2018—   (1) (1)OceniDriska 
#pinicilin Se mi zdi, da so dobili nadpovprečno plačo, božičnco in vse ugodnosti, ki jih ponuja to izrazito delavcem prijazno podjetje. Ubogi so edino bolni, ki morajo svoj doprinos usmeriti med delničarje.
23.3.2018 2 (4) (2)OceniZdravko zdrav 
Ce je zate nadpovprečna placa 780e brez nadur in nocnih pol se mi zdi da si iz bosne usel #driska.... ce se hvalijo z 150miljonskim dobickom bi lahko dvignili place delavcem na minimalno 1000e ne pa da mora delavec en teden v nocno pa se dve sobote delat da pride do tisoc evrov z prevozom.... pa dobro jutro in lahko noc vsem ki ste delali ponoci za to gnilo placo....
23.3.2018–2 (2) (4)OceniJan 
Služb je kolikor hočeš. Samo oglase malo poglejte. Če komu ni všeč, naj gre pač drugam. Veliko ljudi si želi v Krko, tako da ne bo problemov z nadomestitvijo. Vse piše v pogodbi ko se zaposliš. Predvidevam da nikomur nihče ne drži pištolo na glavi, da sprejme delovno mesto. Morate si pa že enkrat razčistiti sami pri sebi, da je delavec plačan za delo, lastnik pa od dobička. Kupite delnice, pa boste deležni. Razen če boste plače nazaj nosili, ko bo enkrat zguba in ne dobiček.
23.3.2018OceniZdravko zdrav 
#Jan res je da je dobicek od lastnikov... samo ce bo motivacija in zadovoljstvo tako kot je tudi dobicka ne bo toliko kolikor bi ga lahko bilo.... z nadomestitvijo delavcev pa ni ravno tako lepo kot si napisal.... res je da zelijo nekateri v krko samo ko ne pridejo se skozi sirsi izbor kaj sele ozji.... prpelejo ti pa takse ki se mu po 3mescih j... za delo in firmo....ni vsec mladih z delavnimi navadami samo se racunalnicarji....(vsi bi tipkali premaknili pa nic)... me pa zanima kje zrak mesas #Jan v krki da dam prosnjo za premestitev....
23.3.2018 2 (2) (0)Ocenisvedr 
Pojdetje je od lastnikov ane? Naj te spomnim jan da Krke ni ustanovil zasebnik ampak je nastala v socializmu, kako so si je potem razdelili je pa druga stvar. Toliko denarja obrača firma pa v lokalno okolje vlaga vse manj, v šport vse manj to je žalostno. Potem pa je edini argument koliko vlagajo drugi. Pa kdo še obrača milijardo in dvesto milijonov? Če bi dali 10 procentov dobička v lokalno okolje bi to cvetelo, če bi ga dali v delavce bi bilo drugače kot je danes. Strinjam se s kritiko in upam da kdo iz Krke to bere. Da niti ne govorim kam vam padaj firma ki naj bi se ukvarjala s turizmom saj bodo kmalu bosanske toplice boljše kot pa ta žalost.
23.3.2018 1 (1) (0)OceniPavel 
Ko bomo imeli normalno oblast, bodo tud plače evropske. Ta banda pa pobira, kjer ni nič posejala.
23.3.2018Ocenidolenjc123 
to kar je pisal zdravko zdrav, nočne in s prevozom še ne 1000 EUR, to je v resnici slabo, mam boljšo, ob boljših pogojih dela, ni stresa in kar je najpomemmbnejše ne voham enormnih količin zdravil. Mislim, da je nezdravo okolje glavni razlog zakaj ni navala na delo v Krko. Krka ni več slovenski šampijon, druga podjetja so se pobrala in prehitela Krko.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava