dolenjska

Volitve'18: Vrhovno sodišče zavrnilo pritožbo Združene desnice glede kandidatne liste v Novem mestu

8.5.2018 | 16:25 | STA, M. Ž.

Aleš Primc (Foto: FB stran stranke Glas za otroke in družine, arhiv DL)

Aleš Primc (Foto: FB stran stranke Glas za otroke in družine, arhiv DL)

Ljubljana - Vrhovno sodišče je zavrnilo pritožbo Liste Kangler & Primc Združena desnica – Glas za otroke in družine, Nova ljudska stranka Slovenije, zoper odločitev novomeške volilne komisije, da zaradi premalo žensk zavrne njihovo kandidatno listo. Predstavniki koalicije bodo na ustavno sodišče vložili pritožbo z zahtevo za začasno zadržanje volilnih opravil, na vrhovno pa še pritožbo zaradi zavrnitve njihove liste v Kranju, je poročala STA

Kot je navedeno v sodbi vrhovnega sodišča, pritožba ni utemeljena, saj je volilna komisija določbo glede spolnih kvot uporabila skladno z zakonsko razlago in prakso.

V Novem mestu so listo Kangler & Primc - Združena desnica namreč zavrnili, ker sta bili na njej ob šestih kandidatih dve kandidatki. V koaliciji so sicer prepričani, da so spolnim kvotam zadostili, saj sta njihovi kandidatki v tej enoti kandidirali v po dveh volilnih okrajih.

Spolna kvota je sicer določena v zakonu o volitvah v DZ, kjer je zapisano, da na kandidatni listi noben spol ne sme biti zastopan z manj kakor 35 odstotki od skupnega dejanskega števila kandidatk in kandidatov na listi.

Predsednik stranke Glas za otroke in družine, ki sestavlja koalicijo Združena desnica, Aleš Primc, ki je bil med kandidati v novomeški volilni enoti, je napovedal, da bodo pravico iskali tudi na ustavnem sodišču. Na odločitev vrhovnega sodišča pa se bo odzval jutri ob 10.30 pred vrhovnim sodiščem, kamor bodo takrat vložili tudi pritožbo na enako odločitev o zavrnitvi njihove kandidatne liste v kranjski volilni enoti.

V sodbi vrhovnega sodišča so med drugim navedli, da je zakonska določba po njihovi oceni vsebinsko jasna in je drugače tudi ni mogoče razlagati, zato bi za izpolnitev zakonskih zahtev sporna lista morala vsebovati več kandidatk ženskega spola. Prav tako po pisanju sodišča nimajo zakonske podlage pritožbena stališča, da je treba za določitev deleža posameznega spola upoštevati zastopanost posameznega spola na podlagi kandidiranja v volilnih okrajih in ne na ravni volilne enote.

Vrhovno sodišče ni ugodilo niti pritožnikovi oceni, da je volilna komisija kršila pravila postopka, ker pritožnika pred izdajo odločbe ni pozvala, naj navedeno pomanjkljivost odpravi. Zakonska določba, ki volilno komisijo zavezuje, da predlagatelja obvesti o pomanjkljivostih liste kandidatov, se namreč nanaša le na formalne pomanjkljivosti v listi, ne pa tudi na vsebinske nepravilnosti, kot v tem primeru, so med drugim še navedli na vrhovnem sodišču.

‹ nazaj

Komentarji (9)

8.5.2018 1 (1) (0)OceniAbecedarij 
Amaterji se grejo politiko pa pridejo sam do male šole, niso vtrc končali z odliko
8.5.2018 3 (3) (0)Oceni35% 
In taki bi vodili državo, še kandidature ne znajo vložit, fuj.
8.5.2018 1 (1) (0)Ocenipljuni istini u oči 
in tako sta Franc in Aleša srečno živela do konca svojih dni...
8.5.2018 2 (2) (0)Ocenitelebani da te kap 
kangler je mislil, da bo dobil princa na belem konju, dobil pa je samo - konja oni tolmačijo te kvote tako, kot če naprimer neka žena opravlja dve službi - ima njen torej mož DVE ženi
8.5.2018 1 (2) (1)Ocenipurgatorij 
mislim, da sta oba kljuseta na kvadrat...kljuse & kljuse...
8.5.2018 1 (2) (1)Ocenilokalpatriot 
taki so tud makedončki v Nm...isto bo to na lokalnih jeseni. Tud ti klerikalčki lokalni ne znajo seštet da bodo jesen na 20%..volilcev, pa jim to tumbamo že 2 leti.
9.5.2018 2 (2) (0)Ocenitapameten 
Predlagam, da se Združena desnica in Združena levica ZDRUŽITA. Prva ima premalo punčk, druga premalo fantkov - skupaj bi bilo pa ravno prav:) Imenujejo se laho tudi Desna levica sli morda Leva desnica; itak se oboji (menda) borijo za malega človeka in za Slovenijo. Morda jim skupaj celo uspe priti v parlament.Za prihajajoče volitve so sicer že zasr..., morda za naslednje volitve.
9.5.2018OceniFerdo 
HAHAHAHAHAHAHA ... BOG RESNIČNO OBSTAJA LOL
9.5.2018Ocenibog vas nima rad 
ima boga, ima boga...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava