bela krajina

Aprila največ ilegalnih prehodov državne meje

9.5.2018 | 15:00 | Besedilo in fotografije: M. Bezek-Jakše

O nezakonitih prehodih državne meje sta spregovorila Anton Štubljar, vodja Oddelka za državno mejo in tujce na Policijski upravi (PU) Novo mesto in

O nezakonitih prehodih državne meje sta spregovorila Anton Štubljar, vodja Oddelka za državno mejo in tujce na Policijski upravi (PU) Novo mesto in

Melita Močnik, vodja Sektorja mejne policije na Generalni policijski upravi. (Foto:M. B. -J.)

Melita Močnik, vodja Sektorja mejne policije na Generalni policijski upravi. (Foto:M. B. -J.)

Aprila največ ilegalnih prehodov državne meje

Rosalnice - Ker se na območju Bele krajine nadaljujejo nezakoniti prehodi državne meje, sta danes Anton Štubljar, vodja Oddelka za državno mejo in tujce na Policijski upravi (PU) Novo mesto, in Melita Močnik, vodja Sektorja mejne policije na Generalni policijski upravi, pri železniškem mostu nad Kolpo v Rosalnicah pri Metliki predstavila podatke in okoliščine nezakonitih prehodov ter delo policistov, ki varujejo državno mejo. Prav po tem mostu so pogosto prihajali migranti v našo državo, sedaj pa so nanj namestili vrata.

Število ilegalnih prehodov se povečuje od lanskega oktobra, največ pa jih je bilo aprila letos. Letos so do včerajšnjega dne na območju PU Novo mesto obravnavali 509 tujcev, od tega v Beli krajini 462, medtem ko lani v tem času v Beli krajini ni bilo niti enega ilegalnega prehoda. Šest migrantov je letos v Kolpi tudi utonilo, od tega štirje na slovenski strani.

Medtem ko so v migrantskem valu v letih 2015 in 2016 prevladovali Sirci, pa je sedaj največ Pakistancev, Alžircev, Maročanov in Tunizijcev in sicer mladih moških, starih med 15 in 30 let. A medtem ko so še pred časom poskušali predvsem prebresti ali celo preplavati Kolpo, ki Belo krajino obliva na 76 kilometrih, pa si zadnje časi poskušajo utreti pot v našo državo preko zelene meje, predvsem med Rakovcem in Krmačino.

Kot je dejala Močnikova, bi bila pavšalna in nepremišljena domneva, da Hrvaška spušča migrante v Slovenijo. Res pa je, da je njihovo delo skoncentrirano na mejah z Bosno in Hercegovino ter Srbijo. Štubljar pa je poudaril, da se v naslednjih mesecih, ko bodo vremenske razmere za prečkanje Kolpe veliko bolj ugodne kot pozimi, število ilegalnih prehodov gotovo ne bo zmanjševalo. Vendar domačinom svetuje, da se ne približujejo migrantom in jih ne spuščajo v svoje domove, čeprav niso nasilni, ampak naj pokličejo številko 113. Sicer pa naj živijo in se rekreirajo ob Kolpi tako kot doslej.

‹ nazaj

Galerija (13)

IMG_2112_1_1
IMG_2113_2_1
IMG_2114_3_1
IMG_2115_4_1
IMG_2117_5_1
IMG_2119_6_1
IMG_2120_7_1
IMG_2122_8_1
IMG_2123_9_1
IMG_2124_10_1
IMG_2127_13_1
IMG_2129_11_1
IMG_2130_12_1

Komentarji (6)

9.5.2018 2 (4) (2)Ocenikuku lele 
pa kje so zdaj naši branitelji Glanckopf, Grimmmzly, Gore ffak, Mahnjenić, Maja k...spet so nas pustili na cedilu...
10.5.2018 8 (8) (0)Oceniah 
Kje so sedaj tisti ki so na Kolpi rezaližico in migrantom dejali dobrodošlico, Tomić .....
11.5.2018Oceninm 
tole so res pravi varuhi, ko bi bilo treba koga na tek dobit. eni boljš malica kot drugi :))
12.5.2018–1 (1) (2)Oceniiii 
In zdej mi povejte, kakšen smisel ima vsa tista žica ipd? Ker sigurno fizično žica ne prepreči nič, vržeš ploh čez in stvar rešena, mentalno nima efekta za njih (več kot očitno) in najbolj bistveno: tudi če jih dobijo pred žico oz na licu mesta, jih morajo glede ne vse mednarodne konvencije in zakone obravnavat kot posameznike, ki se izjasni za azil ipd (in to pomeni prevoz va zbirni centre, uradne prestope ipd in vse to v Sloveniji), v Kolpo jih ne smejo nazaj zmetat, isto tudi drugje. Žica je budalizem, zapirajo nas, ne migrante. Bela krajina, koncentracijsko taborišče sredi Evrope, čestitke res vsem genijem, ki to podpirajo. Ves tisti silni denar, ki so ga zmetali za te neumnosti, bi dali občanom za pomoč pri morebitni logistiki ib obravnavi migrantov pri bolj številni migraciji (na sever, kamor je jasno več ali manj vsem cilj) in to je to. Ves čas smo imeli že takšne ali drugačne migracije čez Kolpo, pa smo očitno že pozabili na to. Ni bil noben bavbav, zdej pa delate iz tega politične kosti za glodanje in strašenje ljudi, se točno vidi, kateri (čigavi) mediji so bili prvi zraven, da bodo pumpali zadevo do nezavesti. Sramota.
12.5.2018 2 (2) (0)Oceniiii 
Pa še en mimobežni komentar: avtor dizajna novih policijskih uniform se lahko na nekaj teh slik v prispevku prepričaš, kako mimo je bilo vse skupaj (no, to sigurno že ve). Kot se bi hotel zanalašč norčevat iz zaposlenih. Vrjamem, da ni bilo zanalašč, ampak žal so pač to osnove ipd, ki jih verjetno pozna vsaka šivilja.
12.5.2018 4 (4) (0)Ocenikmet 
JAZ BI POHVALIL NAŠO MEJNO POLICIJO , KI DOBRO DELA IN SMO JI LAHKO HVALEŽNI

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava