dolenjska

Občinam za brezplačni dostop do spleta na javnih mestih 15 tisočakov

12.12.2018 | 12:30 | M. Ž.

Slika je ilustrativna (Foto: J. A., arhiv DL)

Slika je ilustrativna (Foto: J. A., arhiv DL)

Ljubljana - Evropska komisija je nedavno objavila izid prvega poziva pobude WiFi4EU za brezplačni dostop do brezžičnega interneta na javnih mestih. Prijavo je oddalo več kot 13.000 evropskih občin, od tega tudi 125 vlog slovenskih občina. Bon v višini 15.000 evrov bo prejelo 2.800 občin, med njimi je 89 slovenskih. Komisija je za prvi razpis namenila skupaj 42 milijonov evrov.

Kot so sporočili z ministrstva za javno upravo, bodo lahko občine, ki pri prvem javnem pozivu niso uspele, kandidirale na naslednjih javnih pozivih. Prihodnji dve leti bo Evropska komisija objavila še tri tovrstne razpise, naslednji predvidoma v začetku prihodnjega leta. Za vse štiri skupaj bo komisija namenila 120 milijonov evrov in s tem vzpostavitev spletnega internetnega dostopa omogočila v 8000 občinah, je poročala STA.

Med občinami na našem koncu Slovenije so bile izbrane občine Šmarješke Toplice, Novo mesto, Trebnje, Ivančna Gorica, Šentjernej, Semič, Črnomelj, Mirna, Kostel, Sevnica, Škocjan, Straža, Ribnica, Krško in Brežice.

Občine prejemnice bodo z omenjenimi vrednostnimi boni vzpostavile brezžične dostopne točke na javnih mestih oz. v parkih, na trgih, v javnih zgradbah, knjižnicah in zdravstvenih ustanovah, in sicer za omrežja, ki se ne prekrivajo z zasebnimi ali javnimi brezplačnimi storitvami brezžičnega interneta primerljive kakovosti na istih javnih mestih. Občine bodo morale točke vzdrževati najmanj tri leta, dodajajo na STA.

Pobuda WiFi4EU bo po ocenah komisije pripomogla k uresničevanju vizije, da bodo imeli vsa evropska mesta in vasi v glavnih prostorih javnega življenja do leta 2020 prosto dostopno spletno povezavo.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava