kronika

Po vsej Sloveniji maraton nadzora hitrosti

3.4.2019 | 08:00 | M. Ž.

Foto: spletna stran Policije

Foto: spletna stran Policije

Ljubljana - Na 611 lokacijah po vsej Sloveniji danes med 6. do 18. uro poteka maraton nadzora hitrosti. Gre za vseevropsko akcijo, ki letos hkrati potekala v kar 26 državah, lani je sodelovalo 23 držav.

Maraton nadzora hitrosti bo izvajalo 214 policistov, v okviru svojega rednega dela pa se bodo v nadzor nad prehitrimi vozniki vključevali tudi drugi policisti, je policija zapisala na svoji spletni strani. Policisti so sicer že v ponedeljek začeli 14-dnevno akcijo za manjšo hitrost na cestah, danes pa se bodo pridružili še vseevropski akciji.

Z maratonom, ki bo v Sloveniji že peto leto zapored, želijo spodbuditi voznike, da vozijo po predpisih. Kot so zapisali, izkušnje iz preteklih leta kažejo na to, da policisti na dan nadzora ugotavljajo zelo malo prekoračitev hitrosti, kar je tudi glavni namen akcije. Takrat hitrost prekorači okrog 3,5 odst. voznikov, medtem ko ob izvajanju rednih kontrol ugotavljajo okrog 8. odst. prekoračitev.

Osnovni namen nadzora ni usmerjen v kaznovanje voznikov, ampak v spreminjanje njihovih vozniških navad. Vožnja v skladu s predpisi od voznikov zahteva, da spremljajo prometno signalizacijo in se ravnajo po omejitvah hitrosti, nikakor pa ni namen nadzora, da vozniki v pričakovanju kontrol vozijo nerazumno počasi in s tem ovirajo promet, poudarjajo na Policiji.

Od voznikov torej pričakujejo, da poznajo omejitev hitrosti in da jih vseskozi spoštujejo, predvsem pa da takšen vzorec vožnje obdržijo čim dlje po zaključku nadzora. Hkrati si želijo, da bi vozniki tudi spoznali, da za vožnjo v skladu z omejitvami, potrebujejo minimalno več časa, da pridejo na cilj, kot če vozijo hitreje in bolj agresivno, s tem pa tudi bolj nevarno.

Seznam lokacij, kjer poteka maraton, je na voljo na spletni strani policija.si.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava