bela krajina

Včeraj 43 okužb, 11 pri nas; kje na hrvaški obali se je okužilo največ Slovencev?

22.8.2020 | 12:15 | M. K.

MMP Obrežje (foto: arhiv DL)

MMP Obrežje (foto: arhiv DL)

V Sloveniji so včeraj ob 1203 testiranjih potrdili 43 okužb z novim koronavirusom. V bolnišnici se zdravi 18 bolnikov s covidom-19, dva so iz bolnišnice odpustili, nihče pa ne potrebuje intenzivne nege. En bolnik s covidom-19 je včeraj umrl, skupno število umrlih s to boleznijo je tako naraslo na 131.

Skupaj so doslej v Sloveniji potrdili 2617 okužb z novim koronavirusom, aktivnih pa je 370 primerov.

Včeraj so 43 okužb z novim koronavirusom potrditi v 26 občinah, in sicer največ v Ljubljani, kjer so jih potrdili deset. Tri okužbe so potrdili v občini Grosuplje, v drugih občinah pa po eno ali dve, eno okužbo so zabeležili tudi med tujci. V Ljubljani je tako 90 aktivnih okužb, v Celju 24 ter po 11 v Tržiču in Grosupljem.

Po dve novi okužbi sta od včeraj v Krškem in Sodražici, po ena pa v Novem mestu, Semiču, Šentrupertu in Šmarjeških Toplicah.

Iz Hrvaške pričakujejo še več okužb

Število aktivnih okužb v zadnjih dneh v Sloveniji narašča, tudi v prihodnje je po besedah ministra Tomaža Gantarja pričakovati večanje števila dnevno potrjenih okužb, in sicer zaradi vračanja Slovencev z dopusta na Hrvaškem, ki jo je Slovenija uvrstila na rdeči seznam.

Portal necenzurirano.si je danes objavil podatke o okužbah tujih turistov na Hrvaškem, ki kažejo, da se med 7. julijem in 17. avgustom ni okužil nihče od slovenskih državljanov, ki so julija in avgusta dopustovali v Istri in na Kvarnerju. Kot podatke evropskega sistema za opozarjanje in odzivanje o okužbah tujih turistov na Hrvaškem, ki jih je hrvaška vlada zajela v zadnjem poročilu o epidemiološkem stanju v državi, navaja portal, se je v tem obdobju na Hrvaškem okužilo 52 turistov iz Slovenije. Vsi z izjemo enega so se okužili v Novalji na Pagu, eden pa v Makarski.

Na cestah ta vikend pričakovati največjo gnečo

Prometno-informacijski center za vikend pričakuje zelo visoko gostoto prometa na slovenskih cestah. Kot opozarjajo, se končujejo počitnice v delu Nizozemske, poleg tega pa se izteka zadnji vikend pred uvedbo 14-dnevne karantene ob vstopu slovenskih državljanov iz Hrvaške v Slovenijo.

K povečani gostoti prometa v smeri od mestnih središč proti turističnim krajem in obali ter v nedeljo v obratno smer lahko pripomore vreme, ki bo ves vikend sončno in vroče. Kljub temu pa bo več zastojev na meji in cestah predvidoma povzročil tudi nadzor prometa in potnikov zaradi novega koronavirusa.

Na mejnih prehodih se že daljšajo kolone vozil, ki v Slovenijo vstopajo s Hrvaške. Najdaljša čakalna doba je na mejnem prehodu Dragonja, in sicer od ene do dveh ur, do eno uro trenutno čakajo tudi vozniki na Gruškovju in Jelšanah. Pred Karavankami pa je sedemkilometrska kolona vozil na avstrijski strani.

Na mejnih prehodih Sečovlje, Sočerga in Starod je čakalna doba za vstop v Slovenijo do pol ure. Toliko vozniki čakajo za izstop iz države tudi na Gruškovju.

Tudi hrvaški avtoklub poroča o gostem prometu na avtocesti med cestninsko postajo Lučko pri Zagrebu in Karlovcem v smeri proti Dalmaciji ter od vozlišča Bosiljevo proti Reki. Prav tako je gost promet na avtocesti od Splita proti Zagrebu v okolici Zadra. Močno obremenjen je tudi most na Krk, v smeri proti otoku je kolona vozil dolga okoli štiri kilometre.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava