šport

Klara Lukan: V ključnih trenutkih sem ohranila mirne živce

14.7.2021 | 09:20 | M. K.

Klara Lukan (foto: Peter Kastelic / AZS)

Klara Lukan (foto: Peter Kastelic / AZS)

Klara Lukan, Kristjan Čeh in Lia Apostolovski (foto: Peter Kastelic / AZS)

Klara Lukan, Kristjan Čeh in Lia Apostolovski (foto: Peter Kastelic / AZS)

Ljubljana/Šentjernej - Na evropskem atletskem prvenstvu do 23 let v drugi polovici prejšnjega tedna v Tallinnu v Estoniji je Slovenija osvojila tri medalje, Kristjan Čeh zlato v metu diska, Klara Lukan srebro v teku na 5000 metrov, oba bosta nastopila tudi na olimpijskih igrah v Tokiu, ter Lia Apostolovski bron v skoku v višino. Atletska zveza Slovenije je za reprezentante včeraj pripravila sprejem na svojem sedežu.

''V ključnih trenutkih sem ohranila mirne živce''

“Na mladinskem EP v krosu me je pred dvema letoma, kjer sem bila tudi srebrna, prehitela ista Italijanka kot v Estoniji. A sem imela načrt, da osvojim medaljo in mi je to tudi uspelo. V prvem delu tekme sem varčevala z močmi, nato pa sem šla naprej, ker sem hotela ostale zlomiti z močnim ritmom. Uspelo mi je ugnati vse razen omenjene Italijanke. V ključnih trenutkih sem ohranila mirne živce in bila za to nagrajena,” je menila Lukanova.

Na 5000 m je pred dvema letoma osvojila naslov mladinske evropske prvakinje, letos pa se ji je uspelo uvrstiti med 42 najboljših na svetovni lestvici in si zagotoviti nastop na OI. “Te so prestiž, ki si ga zagotovo želi vsak športnik. Sem presrečna, da sem dobila priložnost nastopiti v Tokiu. To je nagrada za vložen trud, nastopila bom sproščeno, brez vseh pritiskov v konkurenci z najboljšimi na svetu,” je dodala Lukanova.

Kristjan Čeh: ''Gre mi celo bolje, kot sem si mislil pred sezono''

Čeh je v Tallinnu uspešno ubranil naslov, v lasti ima drugi izid sezone na svetu, pred njim je le svetovni prvak iz Švedske Daniel Stahl. Letos je Ptujčan v seriji vrhunskih izidov že dvakrat disk vrgel tudi prek magične meje 70 metrov , kar je več od olimpijskega rekorda.

“Bilo je nekaj pritiska, vsi so od mene pričakovali vrhunski izid. V kvalifikacijah sem dosegel rekord prvenstev, tudi v finalu sem ga in sem zelo zadovoljen. V sredo bom nastopil še v Novem mestu, kar bo zadnji nastop pred OI. Gre mi celo bolje, kot sem si mislil pred sezono. Na poti do Tokia gre vse po načrtih,” je na sprejemu po vrnitvi najuspešnejše slovenske ekipe s tovrstnih tekmovanj iz Estonije povedal Čeh.

Lia Apostolovski: ''Dosegla sem uspeh kariere''

Apostolovska ima praktično v genih skok v višino, njen oče Sašo je bil slovenski rekorder v tej disciplini. “V Estoniji sem dosegla največji uspeh kariere doslej. Izid sezone sem izenačila na najpomembnejši tekmi. Kljub temu, da je bila močna konkurenca, tri favoritinje so imele tudi olimpijsko normo, sem pokazala največ, kar je mogoče, in osvojila medaljo. Moja želja je, da bi lahko nastopila na OI čez tri leta v Parizu,” pa je napovedala Apostolovska.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava