dolenjska

Znani novi poslanci z Dolenjske, Posavja, Bele krajine in kočevsko-ribniškega območja

24.4.2022 | 22:30 | I. Vidmar

Poslanci z Dolenjske,  Posavja, Bele krajine in kočevsko-ribniškega območja

Poslanci z Dolenjske,  Posavja, Bele krajine in kočevsko-ribniškega območja

Novo mesto - Izidi današnjih državnozborskih volitev so bolj kot ne znani. V državni zbor se je uvrstilo pet strank. Nesporna zmagovalec volitev je Gibanje Svoboda, ki bo v parlamentu imelo 41 poslancev, sledijo pa mu SDS z 27 poslanci, NSi z osmimi, SD s sedmimi in Levica s petimi poslanci.

Po več kot 98 odstotkih preštetih glasovnic se je iz okrajev, ki spadajo na območje Dolenjskega lista, spadajo pa v volilni enoti Novo mesto in Ljubljana Bežigrad, v državni zbor uvrstilo dvanajst kandidatov, šest, ki so kandidirali na listi SDS, trije z liste Gibanja Svoboda, dva z liste NSi in eden z liste SD, medtem ko z liste stranke Levica iz okrajev, ki spadajo na območje Dolenjskega lista, ni bil izvoljen noben kandidat.

Gibanje Svoboda

V šesti volilni enoti Gibanje Svoboda dobiva pet sedežev v parlamentu. Iz okraja Brežice je bila uspešna Nataša Avšič Bogovič, iz okraja Krško Tamara Vonta in iz okraja Novo mesto Jožica Derganc.

SDS

Z liste stranke SDS so iz šeste volilne enote v državni zbor izvoljeni štirje kandidati - iz okraja Sevnica Tomaž Lisec, Trebnje Franc Kepa, Novo mesto 1 Anja Bah Žibert in Črnomelj Maja Kocjan; iz četrte volilne enote pa dva  - v okrajih Grosuplje in Ivančna Gorica Janez (Ivan) Janša, v okraju Ribnica Dobrepolje pa Jože Tanko

NSi

NSi v šesti volilni enoti dobiva  en poslanski mandat, ki pripada Vidi Čadonič Špelič, ki je kandidirala v okraju Novo mesto 1. V četrti volilni enoti sta bila prav tako uspešna dva kandidata te stranke - v okraju Ribnica - Dobrepolje in Domžale 1 je bil uspešen Janez Cigler Kralj.

SD

Od kandidatov stranke SD se je iz okrajev, ki spadajo na območje Dolenjskega lista, uvrstil Predrag Bakovič, ki je kandidiral v Kočevju.

Levica

Z liste Levice je iz šeste volilne enote ni osvojil mandata noben kandidat.

Spisek kandidatov še ni dokončen, saj se lahko spremeni, ko bodo prešteti vsi glasovi, tudi tisti, ki bodo prispeli po pošti, pozneje pa se bo poimenska sestava državnega zbora spremenila, ko bo sestavljena vlada in bodo vanjo vključeni tudi izvoljeni kandidati, ki jih bodo nadomestili z nadomestnimi poslanci.

‹ nazaj

Galerija (12)

Anja Bah Žibert
Franci Kepa
Janez Cigler Kralj
Janez (Ivan) Janša
Jože Tanko
Jozica Derganc
Natasa Avsic Bogovič
Predrag Bakovič
Tamara Vonta
Tomaž Lisec
Vida Čadonič Špelič
Maja Kocjan

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava