Izpostavljeno
Najbolj brano
Dolenjska
ponedeljek, 29. april 2024
17:00 Odprtje razstave "Whispers of Binary Dreams", Pumpnca Novo mesto
torek, 30. april 2024
20:00 Kresovanje v Regrči vasi, Sv. Rok Regrča vas
sreda, 1. maj 2024
06:00 Pohod na Javorovico, zbor pri GD Gorenje Vrhpolje pri Šentjerneju
06:00 Tradicionalna prvomajska budnica z Mestno godbo Novo mesto in mažoretami, Glavni trg Novo mesto
08:30 Prvomajski pohod, Železniška postaja Straža
VečBela krajina
ponedeljek, 29. april 2024
10:00 Počitniške aktivnosti, MC Metlika
torek, 30. april 2024
10:00 Počitniške aktivnosti, MC Metlika
20:00 Kresovanje Smuk
sreda, 1. maj 2024
07:30 Pohod na Krašnji Vrh, zbor na Pungartu Metlika
10:00 Praznovanje 1. maja Krašnji Vrh
VečPosavje
torek, 30. april 2024
07:00 - 13:00 Krvodajalska akcija, ŠD OŠ Leskovec pri Krškem
sreda, 1. maj 2024
11:00 Prvomajsko srečanje Lisca
četrtek, 2. maj 2024
10:00 33. Gorski tek na Lisco, start na igrišču Orehovo
sobota, 4. maj 2024
15:00 Spidvej: Kvalifikacijska dirka za evropsko prvenstvo, Stadion Matije Gubca Krško
19:00 Recital: Jan Volčanšek, Viteška dvorana Brežice
Več22.6.2022 | 08:30 | STA; M. K.
Krško - Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja je Regionalni razvojni agenciji Posavje iz Krškega kot vodilnemu projektnemu partnerju potrdila medregijski projekt Eko okusi Slovenije. Za projekt bo iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja prejela nekaj več kot 380.000 evrov podpore.
Projekt Eko okusi Slovenije sta sicer pripravila lokalna akcijska skupina Posavje in omenjena posavska agencija skupaj s tremi slovenskimi in enim hrvaškim partnerjem - lokalno akcijskimi skupinami Vipavska dolina, Gorenjska košarica, Goričko 2020 in Južna Istra, je sporočila posavska razvojna agencija.
Konzorcij sestavlja 20 partnerjev. Na območju akcijske skupine Posavje, ki ga vodi Regionalna razvojna agencija Posavje, kot projektni partnerji sodelujejo še Mestna občina Krško, Center za podjetništvo in turizem Krško, Kmetija Repovž, Kmetija Omerzu in podjetji Evrosad ter Debeluh. Posavcem bo pripadlo približno četrtino navedene denarne podpore.
S projektom Eko okusi Slovenije bodo poleg strategije lokalnega razvoja uresničevali tudi evropsko strategijo Od vil do vilic, ključni projektni partnerji so ekološki kmetje oz. pridelovalci in predelovalci, ki se bodo povezovali z vrhunskimi kuharskimi mojstri in ekološkimi trgovinami.
S sodelovanjem nameravajo skrajšati dobavne verige, okrepiti pridelavo in prodajo varne in zdrave hrane, izboljšati promocijo lokalnih ekoloških surovin ter njihovo vključevanju v vrhunsko kulinariko. Tako bodo nadgradili "edinstveno" slovensko gastronomsko ponudbo in kmetijstvo tesneje povezali s turizmom, so pojasnili.
Projektni partnerji načrtujejo tudi več kulinaričnih prireditev, delavnic na ekoloških kmetijah in delavnic kuhanja za mladino z vrhunskimi kuharskimi mojstri. Načrtujejo tudi več manjših naložb, s katerimi bodo poskrbeli predvsem za tehnološko nadgradnjo in posodobitev ekoloških kmetij. Sodelovanje s tujim partnerjem oz. z lokalno akcijsko skupino Južna Istra pa bo namenjeno promociji izbrane ponudbe ter izmenjavi izkušenj in ogledu vzorčnih primerov, so dodali.
Gre sicer za 14-mesečni projekt. Začeli ga bodo v jeseni in predvidoma končali spomladi 2024, so še napovedali na posavski razvojni agenciji.
Slika 1: Foto: STA
Povezane objave
Ocene komentarjev