dolenjska

Kdo je slavil na škocjanski cvičkariji in salamijadi? Nekatera imena ista ...

18.3.2024 | 09:40 | L. Markelj, foto: Marko Kirar

Marjan Oberč je postal šampion ocenjevanja, Jože Škof pa prvak cvička. Oba prihajata iz Tomažje vasi in oba imata vinograde na Vinjem vrhu.

Marjan Oberč je postal šampion ocenjevanja, Jože Škof pa prvak cvička. Oba prihajata iz Tomažje vasi in oba imata vinograde na Vinjem vrhu.

Praznik vina in salam v Škocjanu je vedno dobro obiskan.

Praznik vina in salam v Škocjanu je vedno dobro obiskan.

Jože Škof (v sredini) je postal prvak cvička! Na levi predsednik DV Škocjan Franci Matko.

Jože Škof (v sredini) je postal prvak cvička! Na levi predsednik DV Škocjan Franci Matko.

Na prireditvi ni manjkal častni predsednik DV Škocjan Peter Blatnik.

Na prireditvi ni manjkal častni predsednik DV Škocjan Peter Blatnik.

Drago Košak (na desni) pri ocenjevanju

Drago Košak (na desni) pri ocenjevanju

Trije najboljši salamarji: Janez Peterlin (v sredini), Matjaž Peterlin (na levi) in Marjan Ponikvar

Trije najboljši salamarji: Janez Peterlin (v sredini), Matjaž Peterlin (na levi) in Marjan Ponikvar

Škocjan - Podelitev priznanj najboljšim pridelovalcem vin in salamarjem je vedno praznik za vse, ki se vse leto trudijo za dober pridelek in izdelek. In teh ni malo tudi v škocjanskem koncu.

Društvo vinogradnikov (DV) Škocjan, ki deluje že dobrega pol stoletja, je konec tedna v Gostilni pri krači pripravilo tradicionalno, že 52. ocenjevanje vin in 19. salamijado.

Najvišje ocenjeno vino oz. šampion ocenjevanja je postal laški rizling suhi jagodni izbor sladko (19, 07), ki ga je na Vinjem vrhu pridelal Marjan Oberč iz Tomažje vasi. Oberč, ki je lani pridelal tudi najboljši rose suho (17,27) ter laški rizling (17,70), velja za izvrstnega vinogradnika, kar je z najboljšimi mesti na ocenjevanju že večkrat dokazal pri različnih sortah, tudi pri cvičku.

Pri cvičkih, ki jih je v oceno prišlo največ, je z oceno 16, 27 točke slavil Jože Škof iz Tomažje vasi, ki je najboljši cviček pridelal v vinski gorici Vinji vrh. Ravno tu je zrastlo tudi grozdje drugega najboljšega cvička, ki ga je pridelal Drago Hočevar iz Dolnje Stare vasi (16,13). Na tretjem mestu je bil predsednik škocjanskega vinogradniškega društva Franci Matko iz Malih Poljan z oceno cvička 16,10, pridelal pa ga je v vinski gorici Lepistan.

Pri cvičku so z enako oceno 16,07 sledili: Stane Komljanjec, Jože Škof (2, cviček) in Slavko Peterlin, Franci Matko in družina Peterlin z oceno 17,63 idr. Najboljše dolenjsko belo je pridelal Franci Matko (17,23), modro frankinjo družina Peterlin (17,63), zeleni silvanec Roman Kermc (17,53), rumeni muškat polsladko Max Smrekar (18,33) itd.

Malo izločenih vin

V oceno je prišlo 124 vzorcev in ocenjevalni komisiji – eni je predsedoval Samo Hudoklin, drugi pa Ivanka Badovinac – sta imeli dosti dela. Kot pove dolgoletni predsednik Društva vinogradnikov Škocjan Franci Matko, so z lanskim letnikom zelo zadovoljni, kljub naravni ujmi – toči, ki je prizadela mnogo vinogradov, so bila vina dobra in ocenjevalci so odkrili malo napak in zlasti sortna vina so bila izvrstna.

»Zelo malo vzorcev je bilo izločenih. Vinogradniki so se potrudili in to je gotovo tudi rezultat pridne uporabe društvenega vinskega laboratorija,« pove Matko.

Najboljša salama Janeza Peterlina

Prvih deset najboljših salamarjev na podelitvi v Škocjanu

Prvih deset najboljših salamarjev na podelitvi v Škocjanu

Na 19. salamijadi, na kateri je 33 vzorcev ocenjevala strokovna komisija s predsednikom Dragom Košakom, je slavil Janez Peterlin iz Bele Cerkve z oceno 52,8.

Sledil je Matjaž Peterlin iz Bele Cerkve z minimalno razliko, saj je bila njegova salama ocenjena na 52,7. Na 3. mestu je pristal Marjan Ponikvar iz Dolenjega Gradišča z oceno 51,9.

Ansambel Dolenjski veseljaki - seveda veseli in nasmejani ob slastnih salamah!

Ansambel Dolenjski veseljaki - seveda veseli in nasmejani ob slastnih salamah!

Sledili so: Rok Bregar iz Cerovega Loga (51,4), Slavko Peterlin z Vinjega Vrha (51,4), kmetija Fabjan iz Dolenjega Gradišča (50,9), Milan Jakše iz Dolenjega Gradišča (50,7), Dušan Mojstrovič iz Dobrave pri Škocjan (50,6), Boštjan Peterlin z Vinjega Vrha (50,6), Janez Lenart iz Tomažje vasi (50,4) , Jože Fabjan iz Dolenjega Gradišča (50,4) idr.

Salame so bile izvrstne in razlike med njimi majhne, vsi s predsednikom na čelu pa se strinjajo, da je kvaliteta salam v zadnjih letih res napredovala in je na visokem nivoju.

Zbrani na podelitvi priznanj najboljšim vinogradnikom in salamarjev, ki so te izdelke tudi z veseljem okušali, so se zabavali ob ansamblu Dolenjski veseljaki. Dogodek je povezoval Darko Povše, tako da ni manjkalo tudi smeha. Vsem dobitnikom priznanj pa je čestital tudi škocjanski župan Jože Kapler.

V priponkah najdete celotne rezultate ocenjevanja vin in salam v Škocjanu.

Vina Skocjan[.pdf](525 kB)

Salame Skocjan[.pdf](52 kB)

‹ nazaj

Galerija (52)

SALAME001
SALAME002
SALAME003
SALAME004
SALAME005
SALAME006
SALAME007
SALAME008
SALAME009
SALAME010
SALAME011
SALAME012
SALAME013
SKOCJAN  001, SKOCJAN__001
SKOCJAN  002, SKOCJAN__002
SKOCJAN  003, SKOCJAN__003
SKOCJAN  004, SKOCJAN__004
SKOCJAN  005, SKOCJAN__005
SKOCJAN  006, SKOCJAN__006
SKOCJAN  007, SKOCJAN__007
SKOCJAN  008, SKOCJAN__008
SKOCJAN  009, SKOCJAN__009
SKOCJAN  010, SKOCJAN__010
SKOCJAN  011, SKOCJAN__011
SKOCJAN  012, SKOCJAN__012
SKOCJAN  013, SKOCJAN__013
SKOCJAN  014, SKOCJAN__014
SKOCJAN  015, SKOCJAN__015
SKOCJAN  016, SKOCJAN__016
SKOCJAN  017, SKOCJAN__017
SKOCJAN  018, SKOCJAN__018
SKOCJAN  019, SKOCJAN__019
SKOCJAN  020, SKOCJAN__020
SKOCJAN  021, SKOCJAN__021
SKOCJAN  022, SKOCJAN__022
SKOCJAN  023, SKOCJAN__023
SKOCJAN  024, SKOCJAN__024
SKOCJAN  025, SKOCJAN__025
SKOCJAN  026, SKOCJAN__026
SKOCJAN  027, SKOCJAN__027
SKOCJAN  028, SKOCJAN__028
SKOCJAN  029, SKOCJAN__029
SKOCJAN  030, SKOCJAN__030
SKOCJAN  031, SKOCJAN__031
SKOCJAN  032, SKOCJAN__032
SKOCJAN  033, SKOCJAN__033
SKOCJAN  034, SKOCJAN__034
SKOCJAN  035, SKOCJAN__035
SKOCJAN  036, SKOCJAN__036
SKOCJAN  037, SKOCJAN__037
SKOCJAN  038, SKOCJAN__038
SKOCJAN  039, SKOCJAN__039

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava