Izpostavljeno
Najbolj brano
Dolenjska
sobota, 27. april 2024
07:30 Po trailih čez Gorjance in nazaj, zbor v vasi Gabrje
07:30 Pohod Novo mesto v žici 2024, start na različnih lokacijah Novo mesto
09:00 16. srečanje in blagoslov starodobnih vozil, pri gostilni Na obali Mirna
18:00 Rokomet - ŽRK Krka : ŽRK Ptuj, ŠD OŠ Stopiče
19:00 Dobrodelni koncert domače glasbe "Spomin na pevca še živi", Dvorana LŠ Novo mesto
VečBela krajina
sobota, 27. april 2024
08:00 Čistilna akcija, zbor pred GD Gradac
12:00 Druga dirka MX Pokal Moto zveze Slovenije, MX Park Stranska vas pri Semiču
19:00 Koncert kvarteta Mie Žnidarič ob UNESCOVEM Mednarodnem dnevu Jazza 2024, grajsko dvorišče Metlika
nedelja, 28. april 2024
08:00 Pohod po Sejemski pešpoti, zbor pohodnikov Vinica
15:00 Sprehod okoli Metlike, zbor na igrišču za OŠ Metlika
VečPosavje
sobota, 27. april 2024
10:00 Borčevska proslava, pri Domu krajanov Sromlje
nedelja, 28. april 2024
10:00 Osrednja občinska slovesnost v počastitev zgodovinskih dogodkov Malkovec 2024, pri Vinskem dvoru Deu Malkovec
ponedeljek, 29. april 2024
07:00 - 13:00 Krvodajalska akcija, ŠD OŠ Leskovec pri Krškem
torek, 30. april 2024
07:00 - 13:00 Krvodajalska akcija, ŠD OŠ Leskovec pri Krškem
sreda, 1. maj 2024
11:00 Prvomajsko srečanje Lisca
Več18.3.2024 | 09:40 | L. Markelj, foto: Marko Kirar
Marjan Oberč je postal šampion ocenjevanja, Jože Škof pa prvak cvička. Oba prihajata iz Tomažje vasi in oba imata vinograde na Vinjem vrhu.
Škocjan - Podelitev priznanj najboljšim pridelovalcem vin in salamarjem je vedno praznik za vse, ki se vse leto trudijo za dober pridelek in izdelek. In teh ni malo tudi v škocjanskem koncu.
Društvo vinogradnikov (DV) Škocjan, ki deluje že dobrega pol stoletja, je konec tedna v Gostilni pri krači pripravilo tradicionalno, že 52. ocenjevanje vin in 19. salamijado.
Najvišje ocenjeno vino oz. šampion ocenjevanja je postal laški rizling suhi jagodni izbor sladko (19, 07), ki ga je na Vinjem vrhu pridelal Marjan Oberč iz Tomažje vasi. Oberč, ki je lani pridelal tudi najboljši rose suho (17,27) ter laški rizling (17,70), velja za izvrstnega vinogradnika, kar je z najboljšimi mesti na ocenjevanju že večkrat dokazal pri različnih sortah, tudi pri cvičku.
Pri cvičkih, ki jih je v oceno prišlo največ, je z oceno 16, 27 točke slavil Jože Škof iz Tomažje vasi, ki je najboljši cviček pridelal v vinski gorici Vinji vrh. Ravno tu je zrastlo tudi grozdje drugega najboljšega cvička, ki ga je pridelal Drago Hočevar iz Dolnje Stare vasi (16,13). Na tretjem mestu je bil predsednik škocjanskega vinogradniškega društva Franci Matko iz Malih Poljan z oceno cvička 16,10, pridelal pa ga je v vinski gorici Lepistan.
Pri cvičku so z enako oceno 16,07 sledili: Stane Komljanjec, Jože Škof (2, cviček) in Slavko Peterlin, Franci Matko in družina Peterlin z oceno 17,63 idr. Najboljše dolenjsko belo je pridelal Franci Matko (17,23), modro frankinjo družina Peterlin (17,63), zeleni silvanec Roman Kermc (17,53), rumeni muškat polsladko Max Smrekar (18,33) itd.
Malo izločenih vin
V oceno je prišlo 124 vzorcev in ocenjevalni komisiji – eni je predsedoval Samo Hudoklin, drugi pa Ivanka Badovinac – sta imeli dosti dela. Kot pove dolgoletni predsednik Društva vinogradnikov Škocjan Franci Matko, so z lanskim letnikom zelo zadovoljni, kljub naravni ujmi – toči, ki je prizadela mnogo vinogradov, so bila vina dobra in ocenjevalci so odkrili malo napak in zlasti sortna vina so bila izvrstna.
»Zelo malo vzorcev je bilo izločenih. Vinogradniki so se potrudili in to je gotovo tudi rezultat pridne uporabe društvenega vinskega laboratorija,« pove Matko.
Najboljša salama Janeza Peterlina
Na 19. salamijadi, na kateri je 33 vzorcev ocenjevala strokovna komisija s predsednikom Dragom Košakom, je slavil Janez Peterlin iz Bele Cerkve z oceno 52,8.
Sledil je Matjaž Peterlin iz Bele Cerkve z minimalno razliko, saj je bila njegova salama ocenjena na 52,7. Na 3. mestu je pristal Marjan Ponikvar iz Dolenjega Gradišča z oceno 51,9.
Sledili so: Rok Bregar iz Cerovega Loga (51,4), Slavko Peterlin z Vinjega Vrha (51,4), kmetija Fabjan iz Dolenjega Gradišča (50,9), Milan Jakše iz Dolenjega Gradišča (50,7), Dušan Mojstrovič iz Dobrave pri Škocjan (50,6), Boštjan Peterlin z Vinjega Vrha (50,6), Janez Lenart iz Tomažje vasi (50,4) , Jože Fabjan iz Dolenjega Gradišča (50,4) idr.
Salame so bile izvrstne in razlike med njimi majhne, vsi s predsednikom na čelu pa se strinjajo, da je kvaliteta salam v zadnjih letih res napredovala in je na visokem nivoju.
Zbrani na podelitvi priznanj najboljšim vinogradnikom in salamarjev, ki so te izdelke tudi z veseljem okušali, so se zabavali ob ansamblu Dolenjski veseljaki. Dogodek je povezoval Darko Povše, tako da ni manjkalo tudi smeha. Vsem dobitnikom priznanj pa je čestital tudi škocjanski župan Jože Kapler.
V priponkah najdete celotne rezultate ocenjevanja vin in salam v Škocjanu.
Vina Skocjan[.pdf](525 kB)
Salame Skocjan[.pdf](52 kB)
Galerija (52)
Slika 1: Marjan Oberč je postal šampion ocenjevanja, Jože Škof pa prvak cvička. Oba prihajata iz Tomažje vasi in oba imata vinograde na Vinjem vrhu.
Slika 2: Praznik vina in salam v Škocjanu je vedno dobro obiskan.
Slika 3: Jože Škof (v sredini) je postal prvak cvička! Na levi predsednik DV Škocjan Franci Matko.
Slika 4: Na prireditvi ni manjkal častni predsednik DV Škocjan Peter Blatnik.
Slika 5: Drago Košak (na desni) pri ocenjevanju
Slika 6: Trije najboljši salamarji: Janez Peterlin (v sredini), Matjaž Peterlin (na levi) in Marjan Ponikvar
Slika 7: Prvih deset najboljših salamarjev na podelitvi v Škocjanu
Slika 8: Ansambel Dolenjski veseljaki - seveda veseli in nasmejani ob slastnih salamah!
1/52: SALAME001
2/52: SALAME002
3/52: SALAME003
4/52: SALAME004
5/52: SALAME005
6/52: SALAME006
7/52: SALAME007
8/52: SALAME008
9/52: SALAME009
10/52: SALAME010
11/52: SALAME011
12/52: SALAME012
13/52: SALAME013
14/52: SKOCJAN 001, SKOCJAN__001
15/52: SKOCJAN 002, SKOCJAN__002
16/52: SKOCJAN 003, SKOCJAN__003
17/52: SKOCJAN 004, SKOCJAN__004
18/52: SKOCJAN 005, SKOCJAN__005
19/52: SKOCJAN 006, SKOCJAN__006
20/52: SKOCJAN 007, SKOCJAN__007
21/52: SKOCJAN 008, SKOCJAN__008
22/52: SKOCJAN 009, SKOCJAN__009
23/52: SKOCJAN 010, SKOCJAN__010
24/52: SKOCJAN 011, SKOCJAN__011
25/52: SKOCJAN 012, SKOCJAN__012
26/52: SKOCJAN 013, SKOCJAN__013
27/52: SKOCJAN 014, SKOCJAN__014
28/52: SKOCJAN 015, SKOCJAN__015
29/52: SKOCJAN 016, SKOCJAN__016
30/52: SKOCJAN 017, SKOCJAN__017
31/52: SKOCJAN 018, SKOCJAN__018
32/52: SKOCJAN 019, SKOCJAN__019
33/52: SKOCJAN 020, SKOCJAN__020
34/52: SKOCJAN 021, SKOCJAN__021
35/52: SKOCJAN 022, SKOCJAN__022
36/52: SKOCJAN 023, SKOCJAN__023
37/52: SKOCJAN 024, SKOCJAN__024
38/52: SKOCJAN 025, SKOCJAN__025
39/52: SKOCJAN 026, SKOCJAN__026
40/52: SKOCJAN 027, SKOCJAN__027
41/52: SKOCJAN 028, SKOCJAN__028
42/52: SKOCJAN 029, SKOCJAN__029
43/52: SKOCJAN 030, SKOCJAN__030
44/52: SKOCJAN 031, SKOCJAN__031
45/52: SKOCJAN 032, SKOCJAN__032
46/52: SKOCJAN 033, SKOCJAN__033
47/52: SKOCJAN 034, SKOCJAN__034
48/52: SKOCJAN 035, SKOCJAN__035
49/52: SKOCJAN 036, SKOCJAN__036
50/52: SKOCJAN 037, SKOCJAN__037
51/52: SKOCJAN 038, SKOCJAN__038
52/52: SKOCJAN 039, SKOCJAN__039
Povezane objave
Ocene komentarjev