dolenjska

V šolo z avtom – kaj pa parkiranje?

23.4.2024 | 14:30 | I. V.

Šola ni dolžna zagotoviti brezplačnega parkirnega prostora vsakemu dijaku, ki bi se v šolo rad pripeljal z avtomobilom. (Foto: I. Vidmar)

Šola ni dolžna zagotoviti brezplačnega parkirnega prostora vsakemu dijaku, ki bi se v šolo rad pripeljal z avtomobilom. (Foto: I. Vidmar)

Novo mesto - Šolski center Novo mesto letos obiskuje 3.689 dijakov in 489 rednih študentov, kar je 520 dijakov in rednih študentov več, kot jih je vpisanih v drugi največji šolski center v državi, Šolski center Celje. Tolikšno število dijakov, študentov, učiteljev in drugih zaposlenih ob vsem drugem pomeni tudi resne logistične težave, še posebej če upoštevamo, da se v šolo poleg zaposlenih z osebnim avtomobilom pripelje tudi večina študentov in tudi polnoletnih dijakov. Parkirnih prostorov v neposredni bližini šole ni dovolj, kar je za nekatere velika težava.

Na Dolenjski list se je obrnil eden izmed dijakov Šolskega centra Novo mesto, ki opozarja, da se je število dijakov, ki v šolo prihajajo z avtomobili, v zadnjem času močno povečalo. »To je posledica razgibanega urnika, saj se veliko ur začne ob 8.00 namesto ob 7.10, kar dijakom onemogoča pravočasen prihod z avtobusom. Kljub temu šola nima ustrezno urejenih parkirnih prostorov za vse dijake. Parkirišča se že zgodaj zjutraj zapolnijo, edina prosta mesta pa so na travniku nad peščenim parkiriščem in na praznem dovozu Osnovne šole Dragotina Ketteja. V zadnjih dneh so se tam pojavili redarji, ki dijakom med poukom pišejo kazni. V dveh dneh je bilo kaznovanih že več kot 80 dijakov, kar je nevzdržno. Dijaki, ki se pripeljemo v šolo z avtomobilom, se hočemo s tem izogniti zamudam in stresu zaradi gneče v avtobusih. Večina dijakov, ki so v zadnjem času dobili kazni, ima čez manj kot tri mesece maturo, ki sama po sebi povzroča dovolj stresa. ... ,« je zapisal.

Parkirnih prostorov za vse dijake, študente in zaposlene ob Šolskem centru Novo mesto ni dovolj – Kazni zaradi nepravilnega parkiranja dodaten stres za maturante – Šola ni dolžna zagotoviti brezplačnega parkiranja za vse – Obstajajo tudi alternativne rešitve, kot so javni prevoz, kolesarjenje, pešačenje …

Celoten članek lahko preberete v elektronski obliki Dolenjskega lista.

‹ nazaj

Komentarji (2)

10d nazajOceniTemp Mail 
Seveda da objavijo sliko ko je parkirišče prazno, ko so pa avtomobii parkirani kot sardine pa ni časa za slikanje
9d nazajOcenidelec 
Mnogo let je minilo od kar sem bil tudi sam dijak tega šolskega centra. V teh mnogih letih se je veliko tega spremenilo. Dijak si in tvoja prioritetna naloga v tem obdobju je, da se posvečaš šoli. Četudi to pomeni, da za šolo dnevno porabiš 10 ali pa 12 ur. V mojem času je bilo tako, da smo ob nekaterih dnevih prišli v šolo 50 minut prej in čakali na prvo uro. V tem času smo se zavlekli v knjižnico, posedali v jedilnici ali na hodnikih, delali nalogo, se pripravljali na kontrolni test itd. Po koncu pouka, če smo zamudili prvi javni prevoz, smo naslednjega čakali velikokrat tudi uro pa pol. Noben se ni razburjal, noben ni klical staršev, da pridejo ponj, ker te možnosti tudi bilo ni. Naš cilj je bil hoditi redno v šolo, optimizacija časa takrat ni obstajala. Zelo pa to koristi za poznejše življenje, ker smo vzgojeni v potrpežljive osebe. Današnji trend je pa vse na hitro pa kar se da enostavno. Tudi tako - od doma odhod zadnjo minuto z osebnim vozilom.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava