namig za premik

Državna proslava ob dnevu upora proti okupatorju, Športna dvorana Osnovne šole Mirana Jarca

26.4.2024 | 20:00

Državna proslava ob dnevu upora proti okupatorju

Letošnja državna proslava ob dnevu upora proti okupatorju bo potekala na predvečer praznika, v petek, 26. aprila 2024, ob 20. uri v Športni dvorani Osnovne šole Mirana Jarca v Črnomlju.

Slavnostni govornik bo predsednik Državnega sveta Republike Slovenije Marko Lotrič.

Idejo slovesnosti najbolje povzema izjava člana zavezniške misije v Beli krajini, ameriškega častnika Georgea Wuchinicha: »Narod, ki se bori enako odločno s puško, kot s knjigo v roki, ne more biti premagan.« V Črnomlju je bilo namreč ustanovljeno Slovensko narodno gledališče, ki je igralo zahtevne gledališke igre iz slovenske in svetovne dramske zakladnice ter s tem potrdilo pomen visoke kulture za narodno zavest v boju proti okupatorju. Reševanje zavezniških pilotov iz sovražnikovih rok in zavezniška pomoč partizanskemu boju preko letališč v Beli krajini potrjuje, da so bili partizani del svetovne protifašistične koalicije. S svojo prisotnostjo pa je Wuchinich, skupaj s kanadskim majorjem Williamom Jonesom, dal mednarodno legitimnost Slovenskemu narodno osvobodilnemu svetu, vrhovnemu predstavniškemu in zakonodajnemu organu v slovenskem narodnoosvobodilnem boju, ki se je formiral v Črnomlju. To so trije vsebinski stebri predstave, ki se po tragični uvodni točki, ki slika stiske boja, prelevi v vznesen in svetel dan kulture in pomembnih političnih odločitev za formiranje države v osvobojeni Beli krajini.

Poleg uveljavljenih dramskih igralcev Saše Pavlin Stošić, Klemena Janežiča, Branka Jordana in Valterja Dragana bodo v predstavi nastopili vrhunski baletni plesalci Nina Noč, Tjaša Kmetec, Mateja Železnik, Hugo Mbeng, Yujin Muraishi in Matteo Moretto v koreografiji Lukasa Zuschlaga ter Orkester slovenske vojske pod vodstvom Mitje Dragoliča s pevkami Karin Zemljič, Sašo Brezovšek in Katjo Sever Kržič. Avtentično vzdušje Bele krajine bodo z glasbo in plesom ustvarili odlični glasbeni in plesni sestavi iz lokalnega okolja: Tamburaški orkester Dobreč, ki se lahko pohvali z nazivom svetovnega prvaka, vokalni skupin Lan Metlika in Duma ter Folklorna skupina Dragatuš. Sodeloval bo tudi Harmonikarski orkester GŠ Radovljica in KUD A.T.L Radovljica.

Kot pravi avtor scenarija in režiser Tomaž Letnar, se predstava izogiba interpretacijam in skozi verodostojne ter strokovno dokumentirane citate akterjev verno slika tedanje prelomne čase ter nas s svojo vero v boljši in lepši svet nagovarja tudi v krizni sedanjosti.

Scenografijo za proslavo oblikuje Andrej Stražišar, video Den Baruca, za kostumografijo skrbi Barbara Podlogar.

Sodelovali bodo tudi zastavonoše in nosilci bojnih zastav veteranskih organizacij, Slovenske vojske in Policije.

‹ nazaj