kronika

V petek več vlomov; rop na postaji Kandija; nasilni pacient

29.4.2024 | 18:20

Policisti so v petek na Dolenjskem, v Posavju in Beli krajini obravnavali več vlomov. Med drugim so neznanci vlomili v zidanico v Podbočju in odnesli televizijo, meso in kuhinjsko posodo ter iz sodov iztočili še približno 600 litrov vina, s tem pa so lastnikom naredili za okoli 2000 evrov škode, so sporočili s PU Novo mesto.

Simbolna slika (Foto: arhiv; S. Š.)

Simbolna slika (Foto: arhiv; S. Š.)

V petek zvečer so brežiški policist opravili ogled kraja vloma v vikend v naselju Rajec. Storilci na silo vstopili v prostore, jih pregledali in odnesli nekaj baterijskega orodja in kosilnico na nitko. Lastnikom so povzročili za okoli 1000 evrov škode.

V Stranski vasi pri Semiču so neznanci isti večer odpeljali 450-kubični kros motor in lastnika oškodovali za okoli 12.000 evrov, so še sporočili novomeški policisti.

Vlomil v trgovino, ker si je zaželel alkoholnih pijač

V soboto zvečer je 37-letnik iz Škocjana, ki je kazal očitne znake opitosti, razbil steklena vhodna vrata trgovine. "Menda si je zaželel alkoholnih pijač," so pripisali novomeški policisti. Občani so ga pridržali do prihoda policistov, ki ga bodo kazensko ovadili.

Opiti 37-letnik je najprej razbil steklena vhodna vrata trgovine, nato pa je hotel razbiti še notranja vrata. Dokončanje dejanja in še več povzročene škode so mu preprečili občani, ki so ga zadržali do prihoda policistov. Moškemu so ob tem pomagali reševalci, saj se je pri dejanju porezal.

Prometna varnost

Policisti so obravnavali dvajset prometnih nesreč z materialno škodo (od tega je bilo dvajset povoženj divjadi) ter tri z lahkimi poškodbami.

V soboto opoldne je sedemletna kolesarka pri Straži zapeljala na glavno cesto v trenutku, ko je po njej pravilno pripeljala 52-letna voznica osebnega avtomobila. Kljub zaviranju je prišlo do trka, v katerem se je sedemletna kolesarka lažje poškodovala. Oskrbeli so jo v novomeški bolnišnici. Pri voznici prisotnosti alkohola niso ugotovili, odgovornost za prometno nesrečo pa je bila po prvih ugotovitvah na strani kolesarke, ki je neprevidno zapeljala na glavno cesto, ne da bi se prepričala, če to lahko stori varno. Je pa kolesarka med vožnjo uporabljala kolesarsko čelado, so pripisali na PU Novo mesto

Šentjernejski policisti so v nedeljo popoldne obravnavali prometno nesrečo v naselju Drča. Šestletnik s 50-kubičnim kros motorjem je vozil po travniku, nato pa pred vključevanjem na glavno cesto padel, domnevno zaradi osebnega avtomobila pred njim. Do trka sicer ni prišlo, se je pa otrok pri tem lažje poškodoval.

Iz številke 112 so v nedeljo zvečer, okoli pol osme, obvestili policiste na št. 113, da se je na Poganški ulici v Novem mestu voznik zaletel v drevo. Na kraju so posredovali gasilci in reševalci, policisti pa so zalotili 27-letnega voznika brez vozniškega dovoljenja. Vozil je neregistriran avto, ki je bil v nesreči popolnoma uničen, rezultat preizkusa alkoholiziranosti pa je pokazal 0,61 mg/l alkohola v izdihanem zraku. V nesreči se je lažje poškodoval, policisti pa bodo zanj napisali več plačilnih nalogov zaradi kršitev cestnoprometnih predpisov.

Policisti iz Dolenjskih Toplic so v soboto zvečer v Zalogu kontrolirali 21-letnega voznika osebnega avtomobila. V postopku so ugotovili, da vozi avto brez veljavnega vozniškega dovoljenja – dovoljenje mu je poteklo, ker ni opravil zdravniškega pregleda – zato so mu ga zasegli. Prisotnosti alkohola niso ugotovili.

Javni red in mir - glasna glasba, nasilni pacient ...

Policisti so obravnavali štirinajst kršitev javnega reda in miru ter še triindvajset drugih dogodkov iz področja javnega reda.

V petek zjutraj so novomeški policisti posredovali na Glavnem trgu, kjer so se pripravljali na javno prireditev, pri tem pa uporabljali zvočne naprave pred začetkom prireditve oziroma v nasprotju z veljavnim dovoljenjem. Zaradi suma kršitve zakona o javnem redu in miru obravnavajo eno fizično in eno pravno osebo. Postopki še niso zaključeni.

V petek, nekaj po deseti uri zvečer, so policisti posredovali zaradi prijave kršitve javnega reda in miru z glasno glasbo v Škocjanu. Vzpostavili so javni red in mi, ko so odšli, pa je 42-letnik ponovno začel z glasno glasbo. Ali je temu botroval sum, da je pod vplivom alkohola, samo domnevajo. Prislužil pa si je dve položnici.

V soboto zvečer so policiste klicali iz novomeškega urgentnega centra zaradi nasilnega pacienta, ki ni hotel zapustiti čakalnice. Izkazalo se je, da se je 32-letni iz Stranske vasi nasilno vedel do zdravstvenega osebja, nanje vpil in jih zmerjal. Napisali so mu plačilni nalog.

Novomeški policisti so v noči iz petka na soboto izrekli prepoved približevanja 48-letniku, ki je kršil javni red in mir, kar naj ne bi bilo prvič. V postopku so ugotovili še zgodovino psihičnega in občasno tudi fizičnega nasilja, ob prisotnosti alkohola. Po podanem predlogu za pregon kaznivega dejanja nasilja v družini so policisti 48-letniku izrekli ukrep prepovedi približevanja ter tako zaščitili žrtev pred nasiljem.

Ukrepali zoper več kršiteljev

V nedeljo zvečer so novomeški policisti posredovali v Brezju zaradi prijav glasne glasbe. Kršitelje so opozorili. Posredovali so tudi zaradi spora in groženj med dvema osebama, zato so 30-letniku napisali plačilni nalog. Pred tem so uvedli postopek o prekršku zoper 19-letnika, ki je v istem naselju kuril oblačila in s tem zadimil okolico. Nekaj kasneje so morali nazaj v naselje zaradi več prijav groženj, tudi z orožjem. Predstavili so jim dve diametralno nasprotni zgodbi, obe skupini pa sta se namenili podati kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja groženj.

V noči na ponedeljek je v Žabji vasi skupina moških obstopila 31-letnika, prišlo je do prerivanja, nakar je 31-letnik odšel domov. Vse okoliščine dogajanja še niso jasne. Policisti primer še preiskujejo zaradi sume kršitve zakona o javnem redu in miru.

V noči na ponedeljek je več patrulj posredovali v Straži pri Raki zaradi prijav fizičnega nasilja in groženj s sekiro. Izkazalo se je, da so prijavitelji v strahu ob prijavi pretiravali in do kršitve ni prišlo. Preučujejo prekršek iz področja lažne naznanitve oziroma zlorabe številke 113.

Prijeli roparje

V soboto zvečer so na številko policije 113 prejeli informacijo o treh nasilnežih (dva fanta in dekle), ki naj bi se na železniški postaji Kandija okoli sedme ure zvečer spravili na družbo mladoletnikov, ki so čakali na vlak. Pregledali so jim vsebino torb, jim grozili s pretepom, nato pa od njih pobrali nekaj evrov denarja, ki so jih imeli pri sebi – tako, da jim je zmanjkalo tudi denarja za vlak. Obvestili so starše, ti pa policiste. Policisti so takoj po prijavi prekontrolirali širše območje Novega mesta in Črnomlja, kamor je pripeljal vlak. Črnomaljski policisti so na železniški postaji Črnomelj odvzeli prostost 16-letniku z Otočca ter 14-letniku in 14-letnici iz okolice Črnomlja. 16-letnika bodo kazensko ovadili zaradi suma storitve kaznivega dejanja ropa. Mladoletnika so že obravnavali zaradi premoženjskih kaznivih dejanj in kaznivih dejanj z elementi nasilja.

Med vikendom 333 oseb nezakonito prestopilo mejo

Policisti Policijske uprave (PU) Novo mesto so minuli konec tedna obravnavali 333 oseb, ki so nezakonito prestopile notranjo mejo oziroma niso izpolnjevale pogojev za bivanje na območju Slovenije. Največ, 307, so jih prijeli na območju Posavja, 26 pa na območju policijske postaje Metlika.

Metliški policisti so tako v petek zjutraj pri Suhorju ustavili kombinirano vozilo belgijskih tablic, ki jim je bilo sumljivo. Tik preden so prišli do vozila, je iz kombiniranega vozila stekel voznik in pobegnil policistom. Pri pregledu vozila so policisti po navedbah PU Novo mesto ugotovili verjeten razlog za pobeg - 17 državljanov Turčije, osem Iraka in enega državljana Sirije, ki niso izpolnjevali pogojev za prestop notranje meje. Neznanega voznika policisti še iščejo.

Pri poostreni mejni kontroli pri Slovenski vasi pa so policisti kontrolirali osebno vozilo nemških tablic, ki ga je vozil 23-letni državljan Tadžikistana. V avtu je peljal šest državljanov Turčije, ki niso izpolnjevali pogojev za prestop notranje meje. Voznika in osebni avtomobil so zasegli, v delo so se vključili kriminalisti. Tujce so v obravnavo prevzeli policisti policijske postaje za izravnalne ukrepe na Obrežju, so še sporočili s PU Novo mesto.

M. K.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava