Izpostavljeno
Najbolj brano
Dolenjska
petek, 3. maj 2024
12:00 - 22:00 Festival Karavana okusov, Glavni trg Novo mesto
20:00 Jazz večer: Katja Koren, LokalPatriot Novo mesto
sobota, 4. maj 2024
06:30 Pohod na Golico in Španov vrh, zbor pred Tušem Novo mesto
10:00 - 22:00 Festival Karavana okusov, Glavni trg Novo mesto
10:00 Vodena vadba na Trim stezi Novo mesto, Olimpijski center Novo mesto
VečBela krajina
petek, 3. maj 2024
10:00 Počitniške aktivnosti, MC Metlika
sobota, 4. maj 2024
08:30 Akcija Občanka (pregled dojk), ZD Metlika
nedelja, 5. maj 2024
10:00 Prireditev ob 80. obletnici bombardiranja Dragatuša, Dragatuški plac Dragatuš
ponedeljek, 6. maj 2024
11:00 Prireditev ob dnevu slovensko-britanskega prijateljstva, pri spominski plošči zaveznikom Gornji Suhor
torek, 7. maj 2024
16:30 Bralni klub, Krajevna knjižnica Semič
VečPosavje
četrtek, 2. maj 2024
10:00 33. Gorski tek na Lisco, start na igrišču Orehovo
sobota, 4. maj 2024
15:00 Spidvej: Kvalifikacijska dirka za evropsko prvenstvo, Stadion Matije Gubca Krško
19:00 Recital: Jan Volčanšek, Viteška dvorana Brežice
nedelja, 5. maj 2024
17:00 Sprehod po muzeju: muzejski donatorji - ožilje muzeja - Franc Černelič in Lovro Jurečič, Posavski muzej Brežice
ponedeljek, 6. maj 2024
10:00 - 14:00 Dan odprtih vrat, porodnišnica Brežice
Več18.5.2008 | 15:15 | M. Bezek-Jakše
Na Radovici nad Metliko bi težko našli domačijo, na kateri se ne ukvarjajo z vinogradništvom. V vinogradih in kleteh pa pomagajo vsi že od malih nog, vsak pač po svojih močeh. A za Jožeta Bajuka je pomoč staršem v vinogradu, ki jo je jemal kot igro, že pri dvanajstih letih postala velika odgovornost. Takrat je ostal brez očeta in kot na najstarejšega izmed treh otrok je padlo veliko bremen, ki so jim marsikdaj težko kos celo odrasli. Na srečo pa Jože zadolžitve, še posebej pa delo v vinogradu in vinski kleti, ni jemal kot breme.
Bajukovi so od nekdaj imeli vinograde, ki so veljali skoraj za svete. Kako tudi ne, ko pa so dajali enega redkih zaslužkov na skopi belokranjski zemlji. Nič manj pomembna ni bila zidanica. Tisto, v kateri Jože neguje vino, je začela med drugo svetovno vojno graditi njegova stara mama in vedno je dejala, da je ta vinski hram srce domačije. Za takšnega ga ima tudi Jože, zato ne čudi, da so si Bajukovi nedaleč od zidanice in ob robu Jožetu najljubšega vinograda zgradili novo hišo.
Tako rekoč ni dneva, da ga ne bi Jože preživel v enem od šestih vinogradov v okolici Radovice, ki jih je podedoval, dokupil ali jih ima v najemu. Z družino obdeluje 2.000 lastnih ter 700 najetih trt, prihodnje leto pa naj bi jih posadili še okrog 600. A čeprav Bajuk ne zanika, da je zanj pomembna tudi količina vina in ne zgolj kakovost, daje prednost slednji. Predvsem pa je v vsem, kar je pri njem povezano s trtami in vinom, veliko ljubezni. Prepričan je, da pri tem delu niso dovolj le znanje in izkušnje, ampak tudi intuicija. Vendar pa Bajuk ničesar od tega, kar se je naučil in preizkusil v zadnjih treh desetletjih, ne skriva zgolj zase. A ne le v kmetijsko apoteko Kmetijske zadruge Metlika, kjer svetuje po službeni dolžnosti, ljudje hodijo k njemu po nasvete od škropljenja do kletarjenja tudi domov. Ne zgodi se tako poredko, da potrkajo na domača vrata s pestjo trtnega listja ali steklenico vina ter ga prosijo za oceno, nasvet.
Jože je učil kletariti po mnogih radovskih zidanicah. Zato dobro ve, da je - tudi po zaslugi ocenjevanj, ki so jih imeli letos na Radovici že desetič - kakovost vina pri njih odlična. Zdi se mu celo, da je Radovica v vinarstvu zapostavljena, saj je največkrat slišati le, da so Drašiči vinska prestolnica Bele krajine. Da radovski vinarji stopajo ob boku drašiškim, je na letošnjem ocenjevanju v okviru Vinske vigredi, ki se bo jutri pričela v Metliki, dokazal tudi Jože, saj je njegov belokranjec dobil najvišjo oceno med tovrstnimi vini in naziv šampiona. Njegov belokranjec je bil na Vinski vigredi že velikokrat med najboljšimi in na tihem je upal, da bo morda kdaj tudi najboljši, čeprav se je zavedal, da so razlike zelo majhne. A če se prvi hip niti ni zavedal, kaj pomeni laskavi naslov, je to dojel takrat, ko so v njegovo zidanico začeli prihajati prijatelji, znanci, vaščani in želeli poskusiti šampionsko vino. “Ko sem spoznal, kako cenijo moje delo in pridelek, sem začel drugače gledati tudi na priznanje, ki je predvsem za mojo dušo. Nisem sicer prepričan, da kdo zaradi tega, ker dobi dobro oceno na Vinski vigredi, proda več vina, je pa takšno ocenjevanje dobro, ker v pozitivnem smislu krepi tekmovalnost, s tem pa raste tudi kakovost vina,” razmišlja Jože Bajuk.
Slika 1: Jože Bajuk
Ocene komentarjev