kronika

Predmet preiskav bo tudi vprašanje, ali je bilo gradbišče zavarovano

4.7.2008 | 14:30 | STA

Dragutin Mate. (Foto: T.J.G./arhiv DL)

Dragutin Mate. (Foto: T.J.G./arhiv DL)

Ljubljana - Notranji minister Dragutin Mate je o nesreči pri hidroelektrarni Blanca na reki Savi dejal, da je sedaj prioritetno delo usmerjeno v iskanje pogrešanih oseb. "Seveda pa policija hkrati izvaja tudi druge aktivnosti, kot je zavarovanje dokazov," je dodal in pojasnil, da bo predmet nadaljnjih preiskav tudi vprašanje, ali je bilo gradbišče zavarovano.

Mate je na novinarski konferenci poudaril, da je v tem trenutku najpomembneje, da reševalci opravijo svoje delo. Ob tem je pojasnil, da se je reševanje začelo dokaj pozno, zato ker je bilo treba kraj nesreče zavarovati na takšen način, da reševanje ne bi ogrožalo reševalcev.

"Če bi reševalci takoj, ko so prišli na kraj dogodka, pristopili k reševanju, bi bili resno ogroženi," je dejal minister in dodal, da je bilo treba predhodno izvesti številne ukrepe, in sicer med drugim zapreti določena vrata, da se je zaustavil pretok vode na posameznih predelih reke.

Mate je dejal, da je sam v četrtek pozno ponoči obiskal kraj nesreče in govoril z nekaterimi od sorodnikov. "Gre za eno največjih nesreč v Sloveniji oz. za najbolj tragično nesrečo na vodah. Nikoli ni takšno število ljudi poškodovanih tako, da so podlegli poškodbam na kateri koli vodi v zgodovini slovenske države," je poudaril.

Notranji minister je izrazil tudi globoko sožalje vsem družinam, ki so izgubile svojce, "in tudi tistim, ki še vedno v negotovosti čakajo na osebe, ki jih zaenkrat reševalci še niso uspeli najti v strugi reke Save". Minister upa, da bodo reševalci uspeli najti tudi ostale osebe, ki jih še pogrešajo.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava