iz sodišča

Pet let zapora za nesrečo, ki je zahtevala dvoje mladih življenj

10.12.2008 | 16:00 | T. J. G.

Od BMW-ja ni ostalo veliko. (foto: PU Krško)

Od BMW-ja ni ostalo veliko. (foto: PU Krško)

Krško - »Sramotno nizka kazen za tako hudo prometno nesrečo,« je bilo po razglasitvi sodbe slišati na hodniku krškega sodišča, potem ko je sodnica razglasila, da je Jasmin Javšnik kriv, da je 26. julija iz malomarnosti povzročil prometno nesrečo, ki je zahtevala dvoje življenj. Tričlanski senat mu je prisodil pet let zapora, v prvih dveh letih po prestani kazni mu tudi ne bo mogoče izdati vozniškega dovoljenja, pripor pa se mu zaradi begosumnosti in ponovitvene nevarnosti podaljša do pravnomočnosti sodbe.

Okrožni državni tožilec je v zaključni besedi sicer predlagal 7 let zapora, njegova odvetnica pa oprostitev, češ da mu krivda ni dokazana.

Jasmin se je na sodišču pokesal in izrekel sožalje svojcem, prej jim ni mogel, saj je bil najprej v bolnišnici, od tam pa je šel v pripor, v katerem ostaja do pravnomočnosti sodbe. (foto: T. J. G.)

Jasmin se je na sodišču pokesal in izrekel sožalje svojcem, prej jim ni mogel, saj je bil najprej v bolnišnici, od tam pa je šel v pripor, v katerem ostaja do pravnomočnosti sodbe. (foto: T. J. G.)

Nesreča se je zgodila zadnjo soboto v juliju deset minut po polnoči na glavni cesti Drnovo – Krško pri Drnovem, v njej pa sta izgubila življenje 18-letna Marisa Sinanović iz Krškega in 17-letni Benjamin Cizel s Piršenbrega. 18-letna Doris Roj iz Krškega in 17-letni Borut Špehar s Piršenbrega sta se hudo poškodovala, prav tako 25-letni voznik Jasmin Javšnik, ki je zakrivil nesrečo.

Poročilo policije:

Kot so 26. julija, torej še isti dan sporočili policisti, je do tragične nesreče »prišlo v delu ceste, ki prehaja v levi pregledni ovinek, ko je voznik 13 let starega osebnega vozila BMW 318, v katerem je bilo pet oseb domnevno zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom. Avto je zaneslo na desno bankino in travnati nasip, kjer se je po okoli 90-tih metrih drsenja in vožnje s prednjim delom zaletel v drevo. Iz vozila je vrglo voznika in potnico na zadnjem sedežu, tri osebe pa so ostale ukleščene v vozilu in so jih iz vozila rešili poklicni gasilci iz Krškega. V avtu nihče ni bil privezan z varnostnim pasom.«

Pijan in brez izpita!

Nesreča je močno odmevala tako zato, ker je zahtevala življenje dveh mladih ljudi, pa tudi zato, ker je bil 25-letni voznik Jasmin Javšnik pijan, v krvi je imel 1,27 promila alkohola, bil pa je celo brez izpita. Tega so mu odvzeli pred nekaj meseci, prav tako zaradi pijanosti.

»Resda so mi vzeli vozniško, a avto sem potreboval, da sem hodil za službo,« je dejal na sodišču in nasprotoval mnenju izvedenca, da naj bi tik pred nesrečo vozil več kot 115 km/h. »vozil sem 80 do 100 km/h. Tožilec mi tudi očita, da sem v treh letih storil 13 prekrškov. Že, a to so bili manjši prekrški, sicer pa me imajo brežiški policisti na piki. Tudi to ne drži, da so bile zadnje gume popolnoma izrabljene.«

Več v jutrišnjem Dolenjskem listu.

‹ nazaj

Komentarji (1)

1.3.2009Oceni876746876 
benny.. gone but never be forgotten.! nikoli te ne bomo pozabili..vedno boš u naših srcih.!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava