dolenjska

Prav je, da župan obvešča občane, vendar ...

5.1.2009 | 17:00 | I. V.

Prav je, da župan obvešča občane, vendar ...

Novo mesto - Pred novim letom so gospodinjstva v novomeški občini v nabiralnike dobila nenavaden brezplačni časopis, tako imenovani Novomeški glasnik kot posebno praznično in informativno izdajo glasila župana Mestne občine Novo mesto. Časopis je nenavaden - izdal ga je sam župan, napisali pa njegovi najožji sodelavci in politični zavezniki, med drugim je pod intervjujem z županom podpisan njegov najtesnejši sodelavec in svetovalec Ivo Kuljaj.

Nenavadne so tudi okoliščine, v katerih se je župan odločil izdati svoj časopis, v katerem je zapisal, da je v njegovem srcu dovolj prostora za vse ljudi. Novomeška občina sicer že ima svoj časopis, ki ima tako uredniški odbor kot programski svet in je pri ministrstvu za kulturo registriran vpisan v razvid medijev, namenjen pa je prav temu, čemur naj bi bil namenjen tudi županov časopis - objektivnemu obveščanju občanov o dejavnosti občine in župana.

V časopisu župan sam in "njegovi" pojasnjujejo vzroke za klavrno stanje v skoraj bankrotirani občini in krivdo valijo med drugim tudi na medije in predhodnike, čeprav je bil župan tudi med njimi, saj je prej kot svetnik LDS opravljal vlogo podžupana in sodeloval v vladajoči koaliciji, preden je bil izvoljen, pa je bil direktor Komunale, za kar so ga prav tako imenovali njegovi predhodniki.

Ker v mestnem odboru LDS očitno menijo, da temu ni tako, so se odločili svoje mnenje predstaviti tudi javnosti. V uvodu so zapisali, da s svojim časopisom župan promovira svoje načrte in pojasnjuje razloge za spodrsljaje: "Prav je, da župan obvešča občane o svojem delu, kot sporne pa razumemo okoliščine, v katerih je časopis izšel, še bolj pa so nesprejemljive nekatere vsebine v njem. Obžalujemo, da svojih nalog v zvezi z obveščanjem javnosti ne opravlja tudi sicer, saj celo občinski svet, ki mu je dolžan celovito in transparentno poročati, ne obvešča celo o tako pomembnih vsebinah, kot je denimo vsebina dogovora o delitveni bilanci."

Celotno vsebino sporočila za javnost najdete v dokumentu spodaj.

‹ nazaj

Komentarji (4)

5.1.2009Oceniwin(t)er 
Koliko vem, so župana iz LDS brcnili, ko je ta stranka pred leti izstopila iz Kovačičeve županske koalicije in se Muhič, kot podžupan, ni bil pripravljen odpovedati fotelju. Kar se je sicer kasneje izkazalo za oportuno pravilno dejanje, ker mu je uspelo postati župan. Ali bi bilo za njega boljše, da bi se od aktivne delovne dobe poslovil kot cenjen gospodarstvenik ali pa kot osramočen župan, pa bo pokazala bližnja prihodnost.
5.1.2009Ocenijoža 
Tudi sama sem prejela županov časopis in še po praznikih nisem prišla k sebi. Prav zanima me, ali bo župan s svojo upravo in dobrodelnimi sodelavci, ki so brezplačno sodelovali pri nastajanju časopisa, na naslednji seji občinskega sveta natančno in jasno povedal, koliko je stal časopis: tisk, oblikovanje, razdeljevanje, papir. Naj nam pri tem ne maže oči z domislicami, da so vsi delali zastonj, navsezadnje, ali so delali v prostem času ali pa med svojim delovnim časom v dobro plačanih službicah? Tudi izgovor, da so stroški pokriti z oglasi, ne bodo zalegli. Oglasov je za tako razkošen časopis nekam malo, kar nekaj med njimi pa jih je spet samo za mazat oči. Če z objavo oglasa podpre časopis Komunala ali pa Zarja, gre to spet iz naših žepov!
6.1.2009OceniBoris 
(Samo)hvale vreden časopis, ker gre za (samo)hvalo župana. Očitno župana ni udeležen hvale v ostalih medijih, se pa mora na ta način promovirati. Da pa v Novem mestu obstaja in stoji cel kup nezačetih in nedokončanih projektov, o tem v županovem trobilu ne piše nič. Obvoznica, križišče na koncu šmihelskega mostu pri zdravstvenem domu, krožišče v Žabji vasi in kje drugje, enoletna in še nedončana rekonstrukcija Šmarješke ceste ter Ljubljanske ceste v Bučni vasi, Drgančevo, Žabjek in ostala romska naselja, klavrna podoba avtobusne postaje, Portoval, preko vseh razumnih mejah potekajoče rekonstrukcije nekaterih cest v Novem mestu.... je le nekaj perečih projektov in problemov, o katerih se že vrsto let le govori. Ne rečem, da je za vse to odgovoren župan sam, a z bolj agilnim, angažiranim, prodornim... županovim nastopom in početjem bi se marsikatera reč naredila ali vsaj premaknila z mrtve točke. Toda v županovem trobilu ne najdemo kanček samkritike, če pa se že omenja kakšen spodrsljaj, je krivda na predhodnikih (kar je, roko na srce, tudi delno res)....... Če sem že pri srcu, županu sporočam, da v svojem srcu ne rabi hraniti prostor zame, rajši sem kje drugje na bolj prijetnem mestu.
6.1.2009OceniKarli 
Časopis je res čuden. Vem, da Muhič ni slab možakar, dvomim sicer, da je zmožen opravljati nalogo župana, lahko bi si vsaj zbral bolj sposobno ekipo okoli sebe - tile mojstri ga bodo odpeljali v pogubo.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava