dolenjska

»Novomeško oblast zelo moti kritika«

9.1.2009 | 14:00 | T. J. G.

Mestni odbor LDS vrača žogico županu. (Foto: T. J. G.)

Mestni odbor LDS vrača žogico županu. (Foto: T. J. G.)

Novo mesto - Čeprav je imel novomeški župan Alojz Muhič dobre namene z Novomeškim glasnikom, posebno praznično in informativno izdajo glasila, pa se očitno na njem lomijo kopja. V mestnem odboru LDS so namreč na račun glasila županu in odgovornemu uredniku že navrgli več nepravilnosti, na katere sta se napadena tudi odzvala, a v LDS-u vračajo žogico.

»Veseli smo, da se je mestna oblast vendarle enkrat odzvala na opozicijske kritike. Doslej je bil običajen odgovor mestne oblasti molk ali prikimavanje problemom in obljubljanje sprememb, ki povečini niso bile uresničene. Veseli smo, da so na mestni občini dojeli, da ignoriranje problemov teh ne odpravi, temveč se tako le kopičijo,« so zapisali v pismu v Liberalni demokraciji Slovenije in hkrati odgovorili na zapise v pismih župana Mestne občine Novo mesto in njegovega najtesnejšega sodelavca.

»Župan je organ občine in ne oseba civilnega prava, zato »županovo novoletno glasilo« ne more biti nič drugega kot občinski časopis. Ko govorimo o kritikah o slabem obveščanju, ki jih župan zavrača, je absurdno, da v istem pismu potrjuje naše kritike: župan zavaja javnost, ko trdi, da je občinski svet obvestil o vsebini sporazuma o delitveni bilanci. Župan občinskega sveta nikoli ni obvestil, kakšen sporazum je podpisal. Še en dokaz transparentnosti in javnosti županovega dela je skrivnostna ukinitev občinskega časopisa, o kateri nihče ni vedel nič, tudi občinski svet ni bil obveščen, ki je časopis ustanovil in županu naložil, da skrbi zanj. Vseeno je, ali je župan časopis ukinil samoiniciativno ali pa ga je, zaradi ne-izhajanja, ukinilo ministrstvo za kulturo: če so lahko izdali županovo glasilo, bi lahko tudi novomeški časopis. Pa se to ni zgodilo, razlog pa je ponovil županov svetovalec I.K., saj naj bi časopis leta 2006 (že takrat opozicijska) LDS »grdo zlorabila za lastne pritlehne politične potrebe”. Ta izjava pove veliko: oblast, ki ji je sedanji župan že takrat pripadal, se je v ¾ časopisa hvalila s svojimi uspehi, LDS pa se je, skladno s številom prejetih volilnih glasov, lahko predstavila na eni strani časopisa. In ker oblasti ni bilo všeč, kar smo tam zapisali, je to označila za “afero” (izraz I.K.) in časopis ni več izdajala.«

Esej o demokraciji

»O nerazčiščenih pojmih priča tudi esej o demokraciji, ki nam ga je, namesto odgovorov, namenil županov svetovalec gospod I.K. (mimogrede, župan je tisti, ki zastopa občino in ne občinski uslužbenec), v katerem ni pozabil omeniti svojih domnevnih prvo-borčevskih zaslug zanjo. Pozabil pa je, da je sedaj oblastnik Novega mesta on in da je opozicija tista, ki se jo poskuša z diskreditacijami utišati in onemogočiti. Omenjeni gospod bi se moral spomniti, da je člen 133 preteklost. Tudi v Novem mestu. Kot oblastnik je gospod I.K. prevzel odgovornost za upravljanje z našim mestom in našim skupnim premoženjem, zdi pa se, da se kot oblastnik rad postavi predvsem v prvih vrstah na različnih dogodkih, ko pa je oblast soočena s kritiko svojega dela, pa se poskušati prikazati kot oporečnik, ki v oblasti sodeluje zgolj po naključju. Tako župan kot njegov svetovalec, naši stranki očitata neutemeljno kritizerstvo brez resne vsebine, katerega namen je zgolj ovirati župana.

Zato v nadaljevanju povzememo nekatere naše ključne poudarke minulih let. Občinska oblast naj se neha izgovarjati na predhodnike, na delitveno bilanco, na nezmožnost zadolževanja (?!), na direktorja občinske uprave, na nesposobno upravo, na nekorekten odnos države, na previsoke evropske razpisne kriterije, na zoprne spomeničarje, na župane sosednjih občin, na recesijo in na vse druge nepremagane ovire. Za neuspehe niso krivi drugi. Oblast je tu zato, da probleme rešuje in ne zato, da jih zanemarja in še sama ustvarja nove prepreke. Odgovorna oblast se zaveda svoje odgovornosti in ne išče izgovorov, ampak rešitve. Novomeška oblast naj neha zapravljati naš denar za sindikalne izlete v Veliko Britanijo pod pretvezo bizarnega tekmovanja, neha naj pretirano zapravljati za reprezentanco, neha naj zapravljati za nove in nove zaposlitve, neha naj prodajati nepremično premoženje mesta v momentu, ko je to najmanj vredno, neha naj s plačilnimi zamudami povzročati neznosne zamudne obresti, neha naj z neodgovornim ravnanjem izčrpavati od občine odvisne ljudi in organizacije, tako v javnem kot v zasebnem in nevladnem sektorju.

Oblasti predlagamo, naj končno premisli in se odloči, kaj sploh želi narediti v tem mandatu. Naj končno začnejo pisati projekte, s katerimi bomo v mesto vrnili kak euro iz evropske blagajne, naj racionalizira stroške tako, da bo začela pri sebi in ne pri vseh drugih prej kot pri sebi. Od županstva ne zahtevamo, da izpolnjuje opozicijske želje temveč pričakujemo, da bo izplonilo lastne obljube, od katerih se žal vedno bolj odmika.

Naloga mestne LDS, kot opozicijske stranke v občinskem svetu, je opozarjati na napake in predlagati drugačne rešitve. Žal jih je aktualno županstvo v minulih dveh letih vztrajno in dosledno ignoriralo. 10 milijonov evrov neplačanih zapadlih računov, blokada investicij, 6 milijonov evrov načrtovanega proračunskega primanjkljaja za letošnje leto (zaenkrat še v fazi poskusa) in likvidnostni problemi so samo vrh ledene gore, ki dokazujejo, da naše pripombe niso bile le prazno govorjenje. Žal.

Zato v LDS ne bomo nehali s kritičnim pogledom na dogajanja. Od novomeške oblasti bomo še naprej zahtevali rezultate, ki bodo vredni gospodarskega slovesa našega mesta, njegove kulture in zgodovine, predvsem pa rezultate, ki bodo sledili ambiciozni prihodnosti mesta in njegovih ljudi. LDS tudi ne ustvarja nikakršnega spora med županom in mediji. LDS namreč ni avtor zapisov v uvodniku spornega glasila.

Glede občinskega pouka o vpisu glasnika v razvid medijev pa poudarjamo, da periodičnost (ki se sicer tudi omenja v uvodniku) izhajanja ni izključni pogoj za obveznost vpisa v razvid pri ministrstvu - pomembna je predvsem vsebina medija. Župan v zaključku pisma pravi, da "Žal s strani opozicije ni sodelovanja...kot sem si ga želel...". Naloga vseh občinskih svetnikov je skrbeti za dobrobit občine, ne glede na ne/opozicijski status in glede na izjemno kritične razmere, v kakršnih se ta občina še nikoli ni nahajala, so naši nastopi pogostejši in tudi ostrejši. Poslušno in molčečo opozicijo bo oblast morala poiskati drugje, ne na naslovu novomeške LDS.«

‹ nazaj

Komentarji (2)

9.1.2009Ocenivladi 
kaj ko bi tako ena kot druga stran usmerila vso to silno energijo v dobro občanov? toliko imajo še za postoriti....
9.1.2009OceniPavel 
Na županu je, da združi poenciale tega mesta - še posebej tiste, ki bi radi kaj prispevali v skupno dobro. Če drugačnega mnenja ne upošteva, potem pač ni župan, ki bi združeval, ampak razdružuje. Pa še to: tudi konfilkt med oblastjo in opozicijo je dober za občane. Tako se stvari skristalizirajo. Sem vesel, da smo končno tudi v Novem mestu priča takemu konfliktu. Demokracija tudi na lokalnem nivoju tako prehaja v naslednjo zrelostno stopnjo.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava