dolenjska

Je tako zapravljanje brez kritja sploh še zakonito?

23.4.2009 | 23:00 | B. B.

Adolf Zupan, na fotografiji, je bil med najbolj glasnimi kritiki stanja občinskih financ. (Foto: B.B.)

Adolf Zupan, na fotografiji, je bil med najbolj glasnimi kritiki stanja občinskih financ. (Foto: B.B.)

Novo mesto - Luknja v proračunu novomeške občine je tako globoka, da bi skoznjo, če bi dobro pogledali, videli na Kitajsko, je stanje občinskih financ pred časom komentiral predsednik ene od novomeških krajevnih skupnosti. Zaključni račun, ki so ga v četrtek sprejeli novomeški, svetniki temu pritrjuje.

27 milijonov prihodkov, 27 milijonov odhodkov in ob tem še za 12 milijonov neplačanih obveznosti je bilanca, ki so jo občinski računovodje zabeležili ob koncu leta 2008.

Zaradi takega razkoraka finančnim prilivom in prevzetimi izdatki so nekateri opozicijski svetniki zahtevali celo dvofazno obravnavo zaključnega računa, kar je za tak tehničen dokument povsem neobičajno.

A kot je povedal predsednik novomeške LDS Boris Dular, je "obravnava zaključnega računa tudi priložnost za razpravo. Priložnost da ustavimo konje, ki so očitno ušli iz vajeti. Priložnost, da razmislimo o sanacijskem programu, ki bo izhajal iz tega zaključnega računa, kajti, ko se bomo pogovarjali o proračunu za prihodnje leto bo prepozno, takrat bomo znova govorili le o tem, kaj si želimo. A denarjem za vse to ni."

Z dvofazno obravnava bi, kot je dejal Adolf Zupan (Lista za razvoj gospodarstva), "takemu ravnanju pokazali vsaj rumen karton", pri tem pa bi bilo po njegovem mnenju nujno tudi jasno odgovoriti na vprašanje, ali je tako prekomerno trošenje sploh zakonito in kakšne ukrepe je prevzela občina, da bi stanje izboljšala ter seveda poplačala dolgove. In še, "ali ima občina izračun, koliko zamudnih obresti pripada tem neplačanim obveznostim in kaj bo občina naredila, če jo bodo upniki terjali za te zneske?"

Tik pred prekinitvijo seje, predelali so dobro polovico dnevnega reda, so svetniki razpravljali še o partnerstvu pri gradnji novega doma starejših občanov na Pogancih. Šlo naj bi za javno-zasebno partnerstvo, kot zasebni investitor pa se pojavlja Begrad. Novomeška občina bi v letih 2010 do 2012 projekt financirala v 15 odst., po prvih ocenah je to cca 1,3 milijona evrov, kar je pogoj projekt sofinancira tudi ministrstvo zadelo, družino in socialne zadeve. Odločitev o vstopu v projekt bodo sprejeli na izredni seji občinskega sveta 14. maja.

Opoziciji ni uspelo izglasovati dvofazne obravnave zaključnega računa, ki ga je večina na koncu tudi potrdila, a to Mojci Novak (LDS) ni preprečilo, da ne bi delila Zupanovega dvoma v zakonitost občinskega trošenja brez kritja

"Postavke na prihodkovni strani so bile zastavljene izrazito nerealno (prihodki iz državnega proračuna in iz EU so bila denimo realizirani vsega 6-odstotno, op.), zakon o javnih financah pa v takem primeru zahteva rebalans," je dejala Novakova, ki opozarja, da se bo v primeru, če se bo podobna zgodba nadaljevala tudi letos, občinski dolg do konca leta povečal na 15 in več milijonov evrov, kar pa je že polovica realnega proračuna.

Na te očitke in vprašanja je župan Alojzij Muhič odgovoril, da je prepričan, da bo občina do konca leta stanje uspela sanirati. To naj bi ji uspelo tudi z zadolževanjem, na kar minuli dve leti zaradi nesprejete delitvene bilance ni mogla računati. Tako je občina za adaptacijo vrtca Ostržek letos najel že 1,2 milijona evrov posojila, po županovih besedah pa ga lahko še dobra dva milijona. Prihodnji mesec bo po napovedi Muhiča občinska blagajna bogatejša tudi za poldrugi milijon evropskega denarja, ki ga lani niso dobili zaradi revizije pri oddajo del za vodovod Grčevje.

Glede zamudnih obresti, 31. 12. 2008 je občina zamujala s plačilom za 9 milijonov evrov, je župan povedal, da se s čakajočimi upniki dogovarja za odpis obresti, a da nekateri na to ne pristajajo, tako da znesek obresti, ki ga je treba prišteti terjatvam, znaša okoli 100.000 evrov.

‹ nazaj

Komentarji (4)

24.4.2009OceniSrečko 
A ni imel ravno ta isti Zupan afero glede nezakonitosti - njegovega poneverjanja podpisa bivše žene? Kaj se ni izognil pravnomočni sodbi in kazni s pomočjo imunitete, ki jo je izprosil takrat še kot državni svetnik? Ne vem, koliko lahko verodostojno tak človek kaže na zakonitost...ali nezakonitost drugih?!
24.4.2009Ocenizdravnik 
Sreško se strinjam z vami. Očitno sta sedanja zakonca Zupan iz enakega testa. Na občinskem svetu g.Zupan govori o zakonitosti dela občinske naprave, v zdravstvenem domu pa bi si rada njegova žena Milena Kramar Zupan, ki je direktorica, izplačila poleg dobre plače še nagrado za lansko leto menda v višini skoraj 10.000 €. Drugi zbiramo denar za mamograf za v zdravstveni dom, direktorica zdravstvenega doma bi si pa rada izplačala nagrado namesto, da bi si zdravstveni dom sam kupil mamograf in skrbel za svoje paciente. Narobe svet.
24.4.2009Oceniskery 
Nebi zdaj o zakoncih Zupan. Res ne. Zbiranje denarja za nakup momografov in podobno ni pravi način. Denarja je v zdravstveni blagajni dovolj in ga tudi mora biti saj vsi prispevamo kar velike zneske ravno za nakupe. Le ljudje ki obračajo denar bi morali biti pošteni, vendar vsak pri nas najprej napolne svoje žepe. Briga jih za mamografe in podobne nepomembne reči. Denar. Samo denar. Na žalost je v naši deželici tako, če pa bo zbolel kdo od sorodnikov od direktorjev bolnic, ga bodo pa itak peljali v najboljše bolnice v tujino s helikopterjem in oni teh mamografov sploh ne rabijo in tisti denar raje pobašejo v svoje žepe.
24.4.2009OceniAndro 
Novinarjem DL predlagam, da Dolfetu narišete svetniški sij nad bučo, pa bo slika popolna.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava