dolenjska

Mesojedec odgovarja na poziv Zveze Romov

5.1.2010 | Podpredsednik KS Bučna vas in predsednik RCI
Silvo Mesojedec

Silvo Mesojedec

Silvo Mesojedec

Novo mesto - Na objavljeni poziv Zveze Romov Slovenije komisiji vlade za zaščito romske skupnosti, da naj na naslednji seji obravnava naraščajočo nestrpnost in diskriminacijo Romov, v katerem ob imenu škocjanskega župana Antona Zupeta omenjajo tudi njegovo ime, se je odzval Silvo Mesojedec, podpredsednik krajevne skupnosti Bučna vas in predsednik regijske civilne iniciative.

Njegov odziv nespremenjen in nelektoriran objavljamo v celoti: "Preko medijev sem izvedel za predlog Zveze Romov Slovenije komisiji vlade za zaščito romske skupnosti, da naj na naslednji seji obravnava naraščajočo nestrpnost in diskriminacijo Romov. Po njihovem je obravnava nujna, saj nekateri zadnji dogodki kažejo, da se nestrpnost do Romov povečuje.

Da je zaznati povečano stopnjo diskriminacije, ter širjenje nestrpnosti do Romov naj bi bile tudi okrogle mize, zbiranje podpisov in novinarske konference Civilne iniciative, ki jo vodim. Vse omenjene dejavnosti so namreč po njihovem usmerjene proti Romom.

Neverjetno, kako spretno znajo Romi izpostavljati diskriminacijo do njih. Venomer poudarjajo, kako so zapostavljeni, ubogi. In to kljub temu, da v glavnem živijo na račun davkoplačevalcev, to je zaposlenih državljanov, ki včasih le težko pridejo s prejeto plačo skozi mesec, pa čeprav težko delajo.

Ali se gospodje v Zvezi Romov Slovenije kdaj vprašajo, zakaj je nastala Regijska civilna iniciativa za reševanje romske problematike, zakaj se je zgodil Ambrus, zakaj so težave v Novemu mestu, Dobruški vasi, Šentjerneju, Semiču, Črnomlju, Ribnici, Kočevju, Trebnjem, Grosupljem in še kje, kjer so romska naselja?

Mar so prebivalci okoli romskih naselij nestrpneži ? Mar ni takšen odnos in reakcija teh prebivalcev zaradi težav, katere povzročajo Romi? Vprašanja, na katere pravzaprav poznamo odgovore. Vendar očitno gospodom iz Zveze Romov Slovenije o razlogih ni vredno razmišljati.

Predvsem je važno, da Romi prejemajo znatna finančna sredstva za reševanje romske problematike, da se vodstvo Zveze Romov Slovenije lahko sestajajo z najvišjimi predstavniki države in so tako pomembni. Krajani okoli romskih naselij jih ne zanimajo.

Če imajo lastniki zemljišča okupirana, gozdove izsekane, polja opuščena, ker imajo drugače pokradene pridelke, travnike zvožene, to jih ne zanima. Romi pridejo s svojimi spori tudi pred policijo.

Tudi streljalo se je že pred policijo. Nobenega strahu ni več pred uniformo. Če policija ne dela tako, kot zahtevajo Romi, podajajo ovadbe zoper policiste, zahtevajo od komandirja njegov odstop. Ko pa se pojavi kdo, ki zahteva ukrepe za izboljšanje stanja, potem ga je potrebno označiti za nestrpneža. Kje se bo ta zgodba končala?

‹ nazaj