dolenjska

Forum romskih svetnikov: Še več nestrpnosti v letu lokalnih volitev

7.1.2010 | 14:20 | Darko Rudaš, predsednik Foruma romskih svetnikov Slovenije

Darko Rudaš (Foto: arhiv DL, B. M.)

Darko Rudaš (Foto: arhiv DL, B. M.)

Murska Sobota, Škocjan - Na nedavne zaplete ob pogrebu Rominje v Dobravi pri Škocjanu se je danes odzval tudi predsednik Foruma romskih svetnikov Darko Rudaš. V izjavi za javnost je med drugim zapisal, da naj slovenska politika zavzame jasno držo, da diskriminacija ni dovoljena, prav tako ne sovražni govor in nestrpnost, ob tem pa je opozoril tudi na težave romske skupnosti v Škocjanu. Tudi njegovo izjavo objavljamo v celoti:

Sporočilo za javnost ob nedavnih dogodkih poskusa preprečitve pogreba Rominje

Obstoj pojavov diskriminacije na etnični podlagi predstavlja za Republiko Slovenijo ne le pravno-moralni, ampak tudi latentni politični in varnostni problem. V slovenski družbi obstajajo tempirane politične in socialne bombe, ki so neposredno ali posredno povezane s problemom diskriminacije, med katerimi je v ospredju diskriminacija slovenskih državljanov romskega porekla.

Seveda zapletena situacija, ki jo potencirajo posamezniki takih in drugačnih iniciativ, ne ponuja enostavnih rešitev, za pričakovati pa je, da se bo potenciranje stopnjevalo, saj smo vstopili v leto lokalnih volitev. Zaskrbljujoče je, da se člani ali simpatizerji teh iniciativ sklicujejo na to, da branijo nacionalne interese s svojim ravnanjem, ravno obratno, škodujejo interesom slovenskega naroda in Slovenije.

Romska tematika je instrument za tiste tipe politike, ki nimajo neke globlje politične filozofije. Skrb več je, da je Slovenija po svoji majhnosti in geopolitičnemu položaju za take in podobne konfliktne situacije, kot se je zgodilo v soboto glede pokopa Rominje, zelo oprijemljiva. Še kako živi so spomini, ki so pritegnili medijsko pozornost in polarizirali slovensko javnost iz preteklosti. Med takšne dogodke v Sloveniji v času zadnjih let zagotovo sodijo protestni shodi krajanov Bučne vasi pri Novem mestu, konflikt z Romi ter poskus krajanov, ki so nameravali pregnati Rome z območja Ivančne Gorice in kasneje svetovno znan primer izselitve romske družine Strojan iz Ambrusa, še kako so živi spomini vaških straž itd. Vsi omenjeni dogodki nakazujejo na neustrezne medsebojne odnose med Romi in prebivalci, ki živijo v isti skupnosti. Poudarjamo: ti ljudje živijo skupaj, vendar hkrati tako daleč drug od drugega.

Sobotni dogodek je resno opozorilo, da slovenska politika sprejme novo politično kulturo tudi na področju družbene sprejemljivosti in da odločno in javno pove slovenski družbi, da diskriminacija ni dovoljena ter da nestrpnost ter sovražni govor v naši državi nimata obstoja! Pozdravljamo hiter odziv Varuha ČP RS!

V Forumu romskih svetnikov razumemo težave okoliškega prebivalstva, ki jim je zaradi neurejenosti položaja naše manjšine kvaliteta življenja, priznamo, poslabšana, vendar je treba razumeti, da brez ureditve položaja Romov in vključevanja naše različnosti v slovensko družbo napredka ne bo, za kar je odgovorna država in država smo mi vsi. Dokler ne bomo sprejeli, da smo vsi državljani naše države, vsi enakovredni in enakopravni in da smo tudi Romi Slovenci (in da navijamo za isto nogometno reprezentanco), se ne bo spremenilo prav nič. Poudarjamo, da občina Škocjan kljub številnim Romom nima niti romskega svetnika niti tamkajšnji Romi nimajo varnega bivališča, saj obstajajo nejasnosti oziroma celo sumi preselitve Romov v tej občini. Opozarjamo tudi, da Romi v temu naselju nimajo dostopa do pitne vode v domovih.

Kako cinično – Romi pogosto hodijo po vodo ravno na pokopališče – kjer pa kot kaže, ne morejo biti niti pokopani.

Dogodke v zvezi s pogrebom je na današnji seji obsodila tudi vlada, sicer pa bo vladna komisija za zaščito romske skupnosti na svoji naslednji seji obravnavala problem spodbujanja diskriminacije in nestrpnosti do Romov, je zapisano v gradivih po seji vlade.

‹ nazaj