bela krajina

Belokranjci odločni: "Nismo in ne bomo Dolenjci!"

16.12.2010 | 20:20 | Besedilo in fotografije: M. Bezek-Jakše

Belokranjci odločni: "Nismo in ne bomo Dolenjci!"
Belokranjci odločni: "Nismo in ne bomo Dolenjci!"
Belokranjci odločni: "Nismo in ne bomo Dolenjci!"

Črnomelj - V Črnomlju je danes popoldne Razvojni center iz Novega mesta pripravil predstavitev projekta Dolenjska.eu. Z njim nameravajo povezati razdrobljeno turistično ponudbo v statistični regiji jugovzhodna Slovenija v pet osnovnih turističnih produktov ter izoblikovati celostno grafično podobo. Tako naj bi jugovzhodna Slovenija, torej ožja Dolenjska, Bela krajina ter kočevsko-ribniško območje, končno dobili podobo turistične destinacije.

Številni Belokranjci, ki so se udeležili predstavitve, niso imeli nič proti vsebini projekta. Nasprotno, izrečenih je bilo precej pohval. Nesprejemljivo pa je za njih ime projekta, kar so pripravljavci dobro vedeli, še preden so prišli v Črnomelj. Razen ene razpravljavke so prav vsi odločno povedali, da kot Belokranjci nikakor ne morejo biti Dolenjci. Poleg tega pa so, kot so zatrjevali Belokranjci, drugačni od Dolenjcev, prav tako pa je Bela krajina različna od Dolenjske. Zgolj Dolenjska v nazivu je za Belokranjce torej nesprejemljivo, ker želijo biti prepoznavni. Predlog, da bi k nazivu Dolenjska pristavili še Bela krajina, pa ni bil sprejemljiv za predlagatelje, češ da bi potem zahtevali svoje ime v nazivu tudi Kočevci in Ribničani.

Vsi so se sicer strinjali, da bi morali glede imena najti konsenz, po drugi strani pa so Dolenjci očitali Belokranjcem, da so trmasti, enako pa so Belokranjci menili o Dolenjcih. Igor Vizjak iz Razvojnega centra Novo mesto je obljubil, da bodo v tednu dni poiskali nove predloge za ime, s katerim naj bi se strinjali v vseh 19 občinah.

‹ nazaj

Galerija (6)

P1080669_1_1
P1080671_2_1
P1080674_3_1
P1080675_4_1
P1080678_5_1
P1080679_6_1

Komentarji (70)

16.12.2010 1 (1) (0)OceniPosavka 
Se popolnoma strinjam - Bela krajina ni Dolenjska! Bela krajina im asvoje pokrajinske zančilnosti, svojo nošo, svojo zgodovino, svoje narečje ... Ne, Bela krajina je Bela krajina, ni Dolenjska, pa če bi si Dolenjci to še tako želeli. Bela krajina je prepoznavna po čisto drugih stvareh kot Dolenjska, zato je ne silite k umetni povezavi, ker neke posebne koristi od tega ne bo, saj je čar ponudbe ravno v raznolikosti. Lepo vas prosim, kako bi bilo, če bi povsod jedli samo žgance in pili cviček? Ne, ne gre, dragi moji!
16.12.2010OceniPosavka 
Se popolnoma strinjam - Bela krajina ni Dolenjska! Bela krajina ima svoje pokrajinske značilnosti, svojo nošo, svojo zgodovino, svoje narečje ... Ne, Bela krajina je Bela krajina, ni Dolenjska, pa če bi si Dolenjci to še tako želeli. Bela krajina je prepoznavna po čisto drugih stvareh kot Dolenjska, zato je ne silite k umetni povezavi, ker neke posebne koristi od tega ne bo, saj je čar ponudbe ravno v raznolikosti. Lepo vas prosim, kako bi bilo, če bi povsod jedli samo žgance in pili cviček? Ne, ne gre, dragi moji!
16.12.2010OceniDejstva 
Preimenovati Belokranjce, Kočevce in Ribničane v Dolenjce samo zato, ker je internetna domena www.dolenjska.eu ravno prosta, pa še enostavna za povrh, je neumnost. Kot da bi pod domeno www.krka.si stlačili še Revoz, ker je ime Krka krajše in bolj zvočno. Prav tako je neumnost (če ne še večja kot prejšnja) internetno stran poimenovati z www.dolenjska-bela.krajina-kocevsko-ribnisko.eu. Ker takega naslova nihče ne bo znal napisati, torej bo obvisel v temi samote, sam sebi namen. Rešitev je v vseslovenskem turističnem portalu, kjer bo predstavljena vsaka regija zase. Ampak takega projekta ni in ga nikoli ne bo, ker je vmes preveč drobnjakarskih lokalnih interesov. Ni namreč skrivnost, da je upravljanje s takimi portali donosno, torej je predmet podjetniških interesov. Ki so bolj prodorni in fleksibilni kot okoreli državni aparat. Bo pač Razvojni center NM poiskal kakšen drug vir zaslužka. Tako ali tako bi portal životaril, saj je aktualen samo, če je v njem zbrana na enem mestu kvalitetno VSA ponudba, ne pa samo tisti, ki bodo to plačali. Tega pa ne bomo doživeli nikoli. Še enega »telefonskega imenika« brez prave vsebine pa ne potrebuje nihče.
16.12.2010Oceniiii 
kot prvo, bravo belokranjci, kri ni voda. dejstva, a za slovenia.info še nisi slišal, recimo? http://www.slovenia.info/si/destinacije.htm?destinacije=0&lng=1 marsikdo bi rad pogruntal toplo vodo, to je pa res. ta projekt je bil narejen nekaj na silo, kr pač mora določen organ oz organizacijo opravičit svoj obstoj in prijavit kakšno zadevo kam. v glavnem, en velik fail za podgurce.
16.12.2010Oceniiii 
pa če že rabite "inovativno" ime: 07. ja, mogoče neumno, nič pa manj neumno kot promovirat različne regije pod samo enim imenom določene regije.
16.12.2010Oceniopazovalec 
Novo mesto preimenovati v Razdrto pri Metliki!
16.12.2010OceniČrnomaljc 
super ideja. Črnomelj pa v Lakotijo pri Sovinku.
16.12.2010Ocenikiza 
E kje je pa Klemen?
17.12.2010OceniJan 
predlagam domeno www.dolenjska_bela_krajina_kocevsko_ribnisko.com Bo ful simple. To je vse brezveze. Če nočejo sodelovat, naj pač sami nastopajo, če mislijo da lahko sami. Regijo bomo pa po vzoru ostalih poimenovali Novomeška, pa bo mir.
17.12.2010OceniTilla 
Na žalost je le peščica ljudi sposobna stopiti iz svojega ozkega okvira in pogledati zadevo širše. Projekta oz. imena samega ne razumem kot da bi želeli preimenovati belokranjce v dolenjce, pač pa je to ime blagovne znamke pod katero bo lažje tržiti produkte predvsem tujcem (ki imajo mimogrede že težave najti Slovenijo na zemljevidu, kaj šele Belo krajino itd..) Ne vem, če je turizem v Beli krajini tako blesteč, da bi se lahko belokranjci obnašali tako brezkompromisno in trmoglavo. Morda bi morali premisliti, če potrebujejo pomoč RC Novo mesto, sicer pa naj izstopijo in ne pričakujejo pomoči (ki jo po mojem mnenju še kako potrebujejo). Lepo je, da so belokranjci zavedni, vendar so v tem primeru presegli mejo in postali egoistični. Nimajo samo oni svojih značilnosti in znamenitosti, ki jih lahko predstavijo turistom. Ravno tako jih imajo ostali-Novo mesto, Kočevje, itd. Torej, kdo lahko reče, da so turistični produkti ostalih regij manj vredni kot belokranjski? Gre samo za povezovanje med različnimi subregijami, za katerega je nadvse primerno ime Dolenjska, ki ima korenine tudi v zgodovini-tako se je imenovalo področje JV Slovenije. Dragi moji Belokranjci, vedno smo spadali pod Dolenjsko, če nam je to všeč ali ne. Razmislite ali ni bolj pametno pustiti dobro utemeljenemu imenu svojo pot, vi pa lahko s ponosom in najboljših močeh tržite svoje turistične produkte tistim, ki bodo prišli v Belo krajino tudi s pomočjo RC.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava