posavje

Zakon o skladu Nek umaknjen iz procedure

16.2.2011 | 08:45 | STA

Foto: NEK

Foto: NEK

Ljubljana, Krško - Koalicijske stranke so iz parlamentarne procedure umaknile predlog zakona o javnem skladu za financiranje razgradnje Nuklearne elektrarne Krško (Nek) in odlaganja radioaktivnih odpadkov iz Neka. Vlada želi najprej preučiti sume nepravilnosti pri delovanju sklada in na tej podlagi morda še izboljšati predlog zakona.

Kot je po včerajšnji seji odbora DZ za gospodarstvo povedala resorna ministrica Darja Radić, je poslovanje sklada v letih 2007, 2008 in 2009 preveril neodvisni revizor. "Ta revizija nam je dala nova spoznanja, ugotovljene so določene nepravilnosti. Tudi zadnji sum nepravilnosti nam je dal misliti, ali ne bi kazalo zakon še malo bolj dodelati in v samo upravljanje sklada vgraditi kakšne večje kontrolne mehanizme," je povedala ministrica.

Revizijo o poslovanju sklada pripravlja tudi računsko sodišče, zato se zdi Radićevi modro počakati na to mnenje in nato še enkrat preceniti, ali je predlog zakona o skladu za financiranje razgradnje Nek primeren ali bi kazalo predvideti še kakšno drugo rešitev.

Kako hitro bi lahko bila sprejeta odločitev o predlogu zakona, Radićeva ne ve, meni pa, da z novimi rešitvami ni treba hiteti. "Mislim, da je ključno, da pripravimo dobro in kvalitetno rešitev zakona, to pa bo možno šele, ko bomo pridobili vse revizije," je poudarila.

Mnenje neodvisnega revizorja bo jutri obravnavala tudi vlada, Radićeva pa bo javnost z rezultati revizorskega mnenja seznanila predvidoma v četrtek ali petek.

Da so koalicijske stranke omenjeni predlog zakona umaknile iz parlamentarne procedure, je v ponedeljek poročal tudi POP TV. Nepravilnosti pri poslovanju sklada sedanjemu vodstvu očita SDS, Zares pa kaže na sporne posle prejšnjega vodstva, je poročala televizija.

V SDS vodstvu sklada očitajo, da je kupilo obveznice Dela Prodaje, POP TV pa je pridobil informacije, ki kažejo, da je sklad pod prejšnjim vodstvom vložil skoraj pet milijonov evrov v vzajemne sklade Perspektive v lasti belokranjskega podjetnika Darija Južne, ki ga povezujejo z nekdanjim gospodarskim ministrom Andrejem Vizjakom.

‹ nazaj

Komentarji (1)

22.2.2011Oceniorožarski sindikat 
dva velika poštenjaka, pa še kr volte v Sevnici in v Brežicah vizjaka, pošteni volilci!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava