dolenjska

FOTO: Volkovi klali v Suhi krajini!

22.5.2011 | 14:45 | S. Mirtič

Foto: S. Mirtič

Foto: S. Mirtič

FOTO: Volkovi klali v Suhi krajini!

Hinje - Poklane in razmesarjene ovce na ograjenem pašniku streljaj pod vasjo Hinje so v soboto zjutraj pričakale gospodarja Mateja Skebeta in njegovega 79-letnega očeta Janeza. Ovce so se v gruči približale gospodarju, ki jih vsak dan obišče in nahrani. Žalosten in strašljiv pogled na par ranjenih in nemočnih živali mu je dal vedeti, da se je ponoči nekaj hudega tudi zgodilo.

V ograjeni obori, po domače NA temu koncu domačini pravijo tudi »repni dol«, je nato zagledal prvo mrtvo ovco, par sto metrov naokoli pa še tri. »Prve in ovce sem pripeljal pred dobrimi petimi leti, posekal grmovje in ogradil svet, ki se je zaraščal,« je povedal Matej in dodal, da je vložil v rejo precej denarja. Potrebno je bilo precej truda, da je posestvo ogradil z več kot 1,2 m visoko ograjo in bodečo žico, ki pa volkovom, kot kaže, ni bila prepreka.

Štiri kadavre, med njimi sta bili tudi dve breji ovci, so odpeljali higieniki, eno ovco lastnik pogreša, očitno je ovco volk odvlekel proč, za eno je bil potreben zakol, dve pa bosta ob ustrezni pomoči preživeli. Da so bili volkovi na delu, so potrdili tudi lovci, ki so si ogledali volčji masakr, kaže pa, da sta na krvavem pohodu bila dva volkova. Sledovi v visoki travi so segali vse naokoli več sto metrov dolge obore in so izginili proti Polomu.

Kot kaže, so v tem delu Suhe krajine volkovi prvič naredili škodo še enemu rejcu v isti vasi. Lastniki so v strahu, saj se je prvič v teh letih zgodilo, da so volkovi prišli v ta del Suhe krajine. Matej Skebe je zaradi vdora volkov, izgubljenih ovac, tudi zaradi lastne varnosti in varnosti otrok zaskrbljen, bo pa še dodatno zavaroval živali z električnim pastirjem, razmišlja pa tudi o psu.

‹ nazaj

Galerija (9)

PX198315
PX218427
PX218433
PX218437
PX218448
PX218450
PX218460
PX218467
PX218479

Komentarji (13)

22.5.2011OceniLovec 
To, da volkovi (in medvedje) koljejo ovce, bo vse pogostejši pojav. Od kar je EU prepovedala mrhovišča (za medvede in volkove) - ve se, da zaradi širjenja bolezni - zveri hodijo v "samopostrežne trgovine", to je v obore z ovcami. Na eni strani bi radi gojili ovce na območjih kjer jih še pred desetletjem nikoli ni bilo, na drugi strani pa bi radi imeli vso divjad, ki jo še premoremo. Nekaj ne bo šlo! Če bo kmetijstvo močnejše kot okoljevarstvo, bodo zveri in velika divjad kmalu iztrebljena.
22.5.2011Ocenirajko 
kaj pa če so bili potepuški psi? zakaj je vedno kriv volk? ali res morate ovce rinit v gozd ? gre se vam samo za denar od ovc pustite volke na miru
22.5.2011Ocenimiren 
ljudje koljemo, volkovi ne koljejo, volkovi ubijajo in jedo, volk ubije ker je lacen in mora jesti da se bo najedel, medtem ko ljudje koljemo ker ima meso boljsi okus, ceprav bi lahko samo sadje in zeienjavo jedli. Drugace so je pa kmet kriv ker ni zascitil ovac
22.5.2011OceniJan 
Če že pametuješ; volkovi ne pomorijo ovc samo toliko kot pojedo, ampak jih pomorijo veliko več. Padejo v "lovski trans" in jih samo podavijo, ter pustijo trupla.
23.5.2011OceniMiha 
Kako vedo, da so bili volkovi? Kolikor vem, volkovi ne koljejo kar tako, to počnejo potepuški psi.
23.5.2011OceniJan 
Tudi volkovi.
23.5.2011OceniBrusničan 
Miren: svetujem ti da v prihodnosti obisces kaksno zdravstveno ustanovo, ker ocitno si slep al kaj..najprej poglej slike potem pa komentiraj! na zadnji sliki je dobro vidna ograja, sam očitno je ti nevidis! kak k čmo postavt 10metrsko ograjo al kaj? Zanima me od česa si ti zrastel, od mesa al od Zelenjave?!
23.5.2011Ocenistane 
hvala bogu da so se vrnili. če bi znali volkove pravilno tržiti, bi prinesli veliko več kot ovce. tako pa smo ovce mi.
23.5.2011Ocenijanez 
Kupt dva šarplaninca ali tornjaka, pa ne bo več problemov z volkovi
23.5.2011OceniBOŠTJAN 
Šarplaninci so najidealnejša pasma za bran teh ubogih živali. Par bi bil idealen in lastnik ne bi imel težav pri vzreji!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava