kronika

Studio D: Da je z dojenčkom nekaj narobe, sta opozorili sorodnici

11.8.2011 | 12:45 | M. K.

Dojenčka so z rešilcem iz ZD prepeljali v bolnišnico, nato v UKC Ljubljana. (Foto: arhiv)

Dojenčka so z rešilcem iz ZD prepeljali v bolnišnico, nato v UKC Ljubljana. (Foto: arhiv)

Danes seveda močno odmeva smrt 10-mesečnega dojenčka iz okolice Mirne Peči, ki je v ljubljanskem Kliničnem centru umrl močno podhranjen otrok, težak komaj 3,5 kilograma. Več bo sicer pokazala obdukcija, pravijo zdravniki v Ljubljani, ki podrobnosti o zdravstvenem stanju, v kakršnem so sprejeli otroka, seveda ne smejo govoriti. Na Policijski upravi Novo mesto so nam potrdili, da je preiskovalna sodnica izdala odredbo za izdelavo izvedenskega mnenja o smrti otroka, ki ga opravljajo na Inštitutu za sodno medicino v Ljubljani. Izsledki bodo znani v naslednjih dneh. Novomeški kriminalisti medtem ugotavljajo okoliščine, zbirajo obvestila in o ugotovitvah obveščajo pristojno tožilstvo, je povedala Alenka Drenik s PU Novo mesto.

Otrok sicer naj ne bi imel zdravstvenega kartona, kar pa ne pomeni, da ga v nobenih uradnih evidencah ni, nam je v konkretnem primeru potrdil direktor novomeškega Centra za socialno delo Alojz Simončič. Po njegovih besedah so namreč izpeljali postopek otroškega dodatka in porodniške za vseh šest otrok v družini, ker so dobili podatke iz uradnih evidenc.

Močno podhranjenega 10-mesečnega dojenčka so sicer v torek iz novomeškega zdravstvenega doma prepeljali v Ljubljano. Starša umrlega dojenčka sta visoko izobražena, da z njunim najmlajšim, šestim otrokom, nekaj ni v redu, pa so zdravstveno službo obvestili sorodniki. To je za Studio D potrdila strokovna vodja novomeškega zdravstvenega doma doktorica Maruška Levstek Plut, ki je potrdila, da so prejeli klic dveh sorodnic dojenčka, češ da je otrok v slabem zdravstvenem stanju. Takoj so poklicali starše in jih pozvali, naj otroka pripeljejo v Zdravstveni dom, da se zdravniki dejansko prepričajo, kako je z njim. Starši so po približno eni uri z otrokom prišli v dom.

''Otrok je bil življenjsko ogrožen, tako da smo ga takoj, v spremstvu zdravnika, pod kisikom, z rešilnim transportom odpeljali na otroški oddelek. Od tam pa so ga po preiskavah premestili v Klinični center v Ljubljano, kjer je otrok žal umrl,'' pripoveduje dr. Maruška Levstek Plut.

Zdravniki so o vsem takoj obvestili Center za socialno delo, ki preverja, kako je poskrbljeno za ostale otroke v družini, in kriminaliste. Čakajo tudi na izid obdukcije, ki bo pokazal, kaj se je z dejansko dogajalo z otrokom. ''Mislim, da je najbolje počakati, potem pa bomo lahko kaj več povedali in vedeli,'' zaključuje dr. Maruška Levstek Plut. In če se bo izkazalo, da je šlo za zanemarjanje otroka in surovo ravnanje, staršema grozi do pet let zapora.

Zvočni zapisi

Alenka Drenik: Čakamo na izsledke izvedencev glede smrti dojenčka

Dr. Maruška Levstek Plut: Otrok je v roke zdravnikov prispel po posredovanju sorodnikov

‹ nazaj

Komentarji (13)

11.8.2011Ocenijozef 
zakljucek zgodbe je, vse otroke jim uzet, njuju dva pa vrezat, da nebi se kakega otrocka nardila in ga trpincla. dosmrtno jih zapret degenerika
11.8.2011Ocenikren 
se popolnima strinjam s tabo jožef,država pa naj sedaj pokaže da se ,tako obnašanje zelo kaznuje,ne glede na izobrazbo staršev.....absurd in sramota
11.8.2011OceniMAMICA 
Katastrofa...zapret je treba bando in nikoli nic dat ne za jest ne za pit....pa da vidijo....Simoncic pa naj pride se do Straze je tam tudi ena mamica z tremi k ih trpinci tamalega se posebaj bogi revezi so ti otrocicki....
12.8.2011Ocenipika 
Saj vsi vemo kam vtika nos CSD Nm,tam,kjer nebi blo treba.Mene je pred enim letom anonimno prijavila ena oseba,pa so tako hajko naredili,videli ,da je vse uredu,vendar mislite ,kako je blo men pr srcu.Kajti če ti tako sranje naredi oseba ,ki je prej na dan ,10 let s tabo kavo pila in potem ,ker se skregaš,naredi celo štalo.Saj pa sami vidte,da prejemniki socialnih pomoči so dandanes le še cigani in norkomani.Ni težko dat denar tej prokleti državi za metadon ,čez kako rešeto gre bolnik z rakom,ki bi rabil bio zdravila.Pa naj še kdo reče socialna država.G:Simončič,pa tudi namestnica G.Dvornikova,pa naj že enkrat izprežejo iz teh siolčkov,Hvala!
12.8.2011Ocenimarjan 
Pika, zlivaš gnojnico, ker so za tvoje težave krivi samo drugi, le ti nič. Ko pa ti bo spet kuzla v rit skakala, boš pa hitro tekla na center in prosila za pomoč. Dej ga srat!
12.8.2011OceniNovomeščan 
ne, ti centri so vredni svojega denarja - primer tudi ljubljanske deklice Žive. In mimogrede, socialno ne prejemalo samo Romi in narkomani, tudi marsikdo drug, ki sploh ni upravičen do tega. Za ostalo pa: ne zlivajmo gnojnice po tej nesrečni družini. Oče je doktor, mati magistrica. Pač se jim je nekaj zgodilo in so se odločili za takšno prehrano. Že v šoli bi lahko ukrepali, saj so vedeli (beri današnji Dnevnik). Največje breme bosta zdaj nosila prav ta starša. Zato - bodimo pametni in ne prilivajmo olja na ogenj. Moje sožalje družini.
12.8.2011Ocenikr eden 
Lepo prosim. Kaj jim pa koristi doktorat in magisterij, ali sta ga delala za naslednje življenje? V realnem svetu moraš biti ČLOVEK, mati, oče, brat, prijatelj. Marsikaj se lahko zgodi, verjemite, da se mi je. Tole pa je MALOMARNOST. Če bi se potrudili in otroku nudili pomoč bi se lahko vse drugače končalo. Res je, da bosta posledice nosila ona dva, pa vendar mi kot družba nosimo soodgovornost, da dopustimo, da se kaj takega dogaja vsem na očeh.
12.8.2011OceniNovomeščan 
ej, sem točno vedel, da bo en tak komentar kot je ta od kr eden. Daj no, svoje frustracije pomanjkljive izobrazbe zdravi kje drugje, družino pa pusti pri miru. A tisti, ki se zajeda, nažira itd. je pa v redu človek, kajne??? Vsak smo po svoje. Zato - prosim. Pustimo jih pri miru, že tako so dovolj prizadeti. Svoj križ bodo sami nosili in ga že nosijo. Prepričan sem, da bo odslej tam marsikaj drugače. Nisem pa prepričan, da bo drugače tam, kjer se zažirajo in zapijajo.
12.8.2011Ocenimati 
Novomeščan: pomankljivo izobraženemu bi tisti trenutek pobrali otroke, če bi se jim kaj takega zgodilo. Ni pravice na tem ljubem svetu! Res, da bodo starši sami križ nosili in jim je hudo! Ampak kako lahko en starš prezre " bolezen " otroka lepo vas prosim?!!
12.8.2011OceniNovomeščan 
to vedo le oni, ali so res prezrli. Ne vem in niti približno jih je poznam. Ampak obsodbe so hude, zato je treba to ustaviti. Recimo, starši hranijo svoje otroke v nedogled, kakšen tudi umre od debelosti, pa tam ne govorimo o takih stvareh kot tukaj. Vse to so skrajnosti, tudi prekomerna debelost, s tem povezane bolezni itd., na drugi strani pa bulimija itd. Zato, bodimo malo bolj previdni, kakšne besede tukaj uporabljamo. Samo to sem želel povedati. Nič več in nič manj.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava