DOLENJSKI LIST

Dolenjski list
Germova ulica 4
8000 Novo mesto, p.p. 212
(07) 39 30 500
info@dolenjskilist.si
spletno.urednistvo@dolenjskilist.si

četpetsobnedpon
napoved napoved napoved napoved napoved
15°C 17°C 17°C 18°C 19°C
28°C 23°C 26°C 26°C 27°C
jun
30

Za presojo nezdružljivosti tudi Lah

9.12.2011 | 15:35

Zvone Lah (Foto: arhiv DL)

Zvone Lah (Foto: arhiv DL)

Ljubljana - Združenje občin Slovenije (ZOS) je danes v imenu Matjaža Zanoškarja, Zvonka Laha, Danijela Krivca in Ljuba Žnidarja na ustavno sodišče vložilo pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti novele zakona o poslancih, ki je uzakonila nezdružljivost poslanske in županske funkcije. Hkrati so podali tudi predlog za zadržanje izvajanja novele.

Vsi štirje pobudniki so župani, ki so bili na nedeljskih državnozborskih volitvah izvoljeni v državni zbor in jim bo po po novem zakonu funkcija župana prenehala s potrditvijo poslanskega mandata. Združenje je pobudo za ustavno presojo zgolj pripravilo v njihovem imenu in jim torej tako pomagalo po strokovni plati.

V pobudi tako ocenjujejo, da je zakon v nasprotju z drugim, 43. in 155. členom ustave, ki govorijo o Sloveniji kot pravni in socialni državi, volilni pravici in prepovedi povratne veljave pravnih aktov.

V pobudi ustavnemu sodišču med drugim navajajo, da v primeru zatrjevanega konflikta med poslansko in župansko funkcijo ne gre za kršitev načela delitve oblasti, ampak kvečjemu za medsebojno vplivanje med različnimi ravnmi oblastnega urejanja v državi (centralna in lokalna), za kar pa sploh ni nujno, da je škodljivo ali nezaželeno.

Prav tako so zapisali, da veliko poslancev nastopa v vlogi "skrbnikov" raznih interesov, lobijev ali volilnih baz, ki pa so zaradi netransparentnosti za državno ureditev veliko bolj nevarni, kot poslanci - župani, ki so nenehno na očeh tako celotne slovenski javnosti kot javnosti v lokalnih skupnostih.

Kršitev volilne pravice argumentirajo s tem, da je določena skupina državljanov, torej župani, izločena iz kroga upravičencev, ki so lahko izvoljeni za poslanca državnega zbora, kar je poseg v pravico biti voljen. Zakon jim sicer ne prepoveduje same možnosti kandidiranja na državnozborskih volitvah, v praksi pa jim dejansko onemogoča, da bi kandidirali za poslanca, saj se morajo nato odpovedati funkciji župana, ki jim je bila zaupana na lokalnih volitvah.

Če bi ustavno sodišče aktualnim županom, ki so bili na izrednih volitvah v DZ izvoljeni tudi za poslance, dovolilo županski mandat normalno dokončati, to ne bi prineslo realnih in resnih tveganj, so prepričani v ZOS.

Ne nazadnje pa opozarjajo tudi na finančne posledice takojšnje uporabe nove ureditve o nezdružljivosti, saj organizacija nadomestnih volitev stane od 2,6 do 3,5 evra na volivca in se v celoti financira iz občinskega proračuna. Občine pa tega odhodka večinoma niso planirale, pa tudi če bi ga, bi zagotovo šel na račun drugih občinskih dejavnosti in investicij, še navajajo v pobudi za oceno ustavnosti.

STA

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (20)

9.12.2011Oceni zzu 

ko je pohlep večji od delovanja v dobro države...mrš

9.12.2011Oceni zupanski 

Pred volitvami si pa tega niste upali, kaj?

9.12.2011Oceni korli 

barabe požrešne,nič ne boste nesl s seboj ko boste pocrkal

9.12.2011Oceni zvonislav 

Ja ti banda pokvarjena...kot da niso tega vedeli pred volitvami. Lah, to je precedens brez primere. Da te ni sram ......... A ni to že preko meja.... Požrešnost požrešna Lahova....

9.12.2011Oceni mirnopečan 

ljudje božji, preberite še enkrat zadnji odstavek članka! Sprenevedanje, ki so ga zmožni smo ljudje, ki so brez vsake morale in etike. In take ljudi imamo za poslance! Stranke bi jih morale dati na čevelj. Pred parlamentarnimi volitvami seveda niso nič vedeli o finančnih posledicah. Figo jim je mar, saj so navajeni samo trošiti naš denar.

9.12.2011Oceni na prepihu 

Da vidimo, koliko solz bo preteklo za Zvonkotom? Mar kdo joka? Če je pošteno delal, se nima česa bat in se lahko popolnoma poslovi od občine (saj ne bo nikoli več izvoljen niti za svetnika). Mogoče pa se bodo kljub vsemu pojavili kaki okostnjaki iz kake omare, čeprav so jih v zadnjih tednih že pospravljali. Počakajmo!

9.12.2011Oceni Johny 

Kakšna moralna drža, pa saj je res potrebna revo-lucija!

9.12.2011Oceni kus 

Požrešnost brez primere!!! Sicer me pa s tistimi visečimi kocinami pod nosom spominja na enega zavaljenega lenega mroža :)

9.12.2011Oceni Damc 

Da te ni sram!

10.12.2011Oceni Občanka 

Zakaj pa so podžupani? Preostanek mandata lahko vodijo občino oni in ne bo potrebnih nobenih predčasnih volitev ter zapravljanja evrčkov ... Dejti bit ljudje božji malo pratktični, iznajdljivi in fleksibilni in ne razmišljat samo o tem, kako boste polnili laste žepe! Končno so vam ljudje izrekli zaupanje in takšni naj bo vodilo ljudstvo v bojše ćase?

začetnapredhodna Stran: 1/2naslednjazadnja

Komentiraj prispevek

Uporabniško Ime

e-Naslov

Vaš komentar

Izračunajte vsoto štiri in tri: