dolenjska

Do kakovostne pitne vode v nekaj letih

15.3.2012 | 10:00 | A. K.

Mirnski župan Dušan Skerbiš pri omenjenem projektu računa na dobro sodelovanje s trebanjsko občino.

Mirnski župan Dušan Skerbiš pri omenjenem projektu računa na dobro sodelovanje s trebanjsko občino.

Do kakovostne pitne vode v nekaj letih

Mirna - Včeraj se je okoli 100 prebivalcev vasi Praprotnica, Stara Gora, Sela in Dolge Njive odzvalo vabilu mirnskega župana Dušana Skerbiša na sestanek o izgradnji vodvoda za njihovo območje. Dogovorili so se za ustanovitev vaških gradbenih odborov, kakovostno pitno vodo pa pričakujejo čez približno tri leta.

"Če želimo to naložbo realizirati, je vsekakor potrebno sodelovanje z občino Trebnje. S tem vodovodom namreč ne rešujemo le Praprotnico in Staro Goro, temveč širše območje teh goric, ki niso prepletene z vodovodnim omrežjem. V poletnem času in v sušnem obdobju, kot je sedaj, je treba vodo dovažati. Nekatere zidanice so spremenili tudi v bivalni objekte, seveda je s tem število prebivalcev na tem območju naraslo in ta problem pitne vode je potem toliko bolj pereč,“ je o razlogih za sklic sestanka in nadaljevanje aktivnosti izgradnje vodovodnega sistema, ki so se začele in ustavile pred leti še v skupni občini Trebnje, povedal mirnski župan Dušan Skerbiš.

Vodvodni sistem Zabrdje–Praprotnica bi oskrboval približno 460 stalnih prebivalcev na tem območju in tudi vikende, hkrati pa bi bil rezervni vodni vir za trebanjski in mirnski vodovod. Vodo bi črpali iz vrtin v Zabrdju (do 15 l/s) in Praprotnici (1,5-1,7 l/s). Projekt predvideva dvojno črpališče in dva vodohrana ter v prvi fazi približno 6200 metrov in v drugi fazi 2270 metrov dolg cevovod. Naložba je ocenjena na 1,6 milijona evrov (brez DDV).

Na sestanek, ki ga je v svoji zidanici gostil Marjan Štolfa, je prišel tudi trebanjski župan Alojzij Kastelic.

"Na tem področju je precej stalnih bivališč in iz tega naslova bo treba za ta vodovod poskrbet. Občina Trebnje je vsekakor zainteresirana, še bolj najbrž pa Mirna, tako da tukaj upam, da bomo našli skupni interes in v nekem triletnem, štiriletnem obdobju tudi to postorili,“ je povedal Kastelic.

Zbrani občani so včeraj na pobudo Slavka Podboja sklenili, da bodo oblikovali vaške gradbene odbore, ki bodo pomagali pri pridobivanju služnosti za prekop, da bo vodovod zgrajen čim prej. Natančen terminski plan del še ni znan, saj morata občini najprej poiskati najboljšo rešitev za pokrivanje stroškov ter možnosti sofinanciranja na ravni države in Evropske unije, tako da bi bil vodovod – če bodo sodelovali tudi lokalni prebivalci – narejen leta 2015.

Zvočni zapisi

Alojzij Kastelic o sodelovanju z Mirno

Dušan Skerbiš o oskrbi s pitno vodo.

‹ nazaj

Galerija (7)

sestanek vodovod Zabrdje-Praprotnica (1)
sestanek vodovod Zabrdje-Praprotnica (2)
sestanek vodovod Zabrdje-Praprotnica (3)
sestanek vodovod Zabrdje-Praprotnica (4)
sestanek vodovod Zabrdje-Praprotnica (5)
sestanek vodovod Zabrdje-Praprotnica (6)
sestanek vodovod Zabrdje-Praprotnica

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava