Dijaki ETrŠ Brežice uspešno zastopali Slovenijo na Evrošoli

21.3.2012 | 13:00

Dijaki ETrŠ Brežice uspešno zastopali Slovenijo na Evrošoli
Dijaki ETrŠ Brežice uspešno zastopali Slovenijo na Evrošoli
Dijaki ETrŠ Brežice uspešno zastopali Slovenijo na Evrošoli
Dijaki ETrŠ Brežice uspešno zastopali Slovenijo na Evrošoli
Dijaki ETrŠ Brežice uspešno zastopali Slovenijo na Evrošoli

Brežice - Dijaki Ekonomske in trgovske šole Brežice smo oktobra lani tekmovali na državnem tekmovanju Evrošola o poznavanju značilnosti Evropske unije. Osvojili smo odlično 3. mesto pod mentorstvom profesorice Mojce Ogorelc med slovenskimi srednjimi šolami. Uspeli smo zbrati vseh 300 točk in za nagrado smo se 1. marca letos udeležili Evrošole v Evropskem parlamentu v Strasbourgu.

Namen projekta Evrošola je srečanje in spoznavanje mladih iz Evrope ter razpravljanje o različnih temah in izkušnjah. Na ta način mladi spoznamo delovanje evropskih institucij in imamo možnost izraziti lastno mnenje.

Prvi dan naše ekskurzije smo s profesorji Mojco Ogorelc, Urško Senica in Stankom Levičarjem spoznavali mesto Strasbourg. Mesto leži v severovzhodnem delu Francije, je pomembno prometno in politično središče zahodne Evrope ter glavno mesto regije Alzacije. Tu se nahaja sedež Evropskega sveta, Evropskega parlamenta in Evropskega sodišča za človekove pravice.

Najprej smo si ogledali Muzej čokolade, se sprehodili po srednjeveškem mestnem predelu, imenovanem Mala Francija (Petit-France), do starega mestnega jedra Grande Ille. Tam smo si ogledali znamenite mestne zgradbe in 142 metrov visoko gotsko katedralo Notre-dame. Potem smo se peljali s turistično ladjico po kanalih reke Ill, ki teče skozi mesto, in uživali v ogledu mestnih znamenitosti.

Naslednji dan smo se udeležili Evrošole, kjer smo se zbrali srednješolci iz držav članic Evropske unije. Po prijazni dobrodošlici so nam predstavili delovanje institucij, nato je sledila predstavitev šol. Našo šolo in mesto Brežice sta zanimivo in pogumno predstavila dijaka Gentiana Limani in Simon Roguljić, ki sta nagovorila mlade parlamentarce v angleškem in slovenskem jeziku. Po tipičnem francoskem kosilu v restavraciji Evropskega parlamenta smo se razdelili v štiričlanske ekipe in igrali Eurogame – kviz o Evropski uniji. Tekmovali smo dijaki in profesorji. Vprašanja kviza so bila v vseh jezikih sodelujočih na Evrošoli. Posamezna vprašanja smo morali prevesti in izbrati pravilen odgovor. Naloga je bila zahtevna, ampak tudi zabavna, ker smo se med seboj družili in bolje spoznali.

V skupinah smo nadaljevali z razpravami o šestih temah, na katere smo se pripravili že v šoli. Debatirali smo o evropskih vrednotah, migracijah in integracijah, okolju in obnovljivih virih energije, svobodi obveščanja in državljanski kulturi, demokraciji in državljanstvu ter prihodnosti Evrope. Stališča in sklepe skupine »Prihodnost Evrope« je navzočim v dvorani v angleškem jeziku zelo suvereno predstavil naš dijak Simon Roguljić, ki je odgovarjal tudi na zahtevna vprašanja udeležencev Evrošole. Predstavitvi stališč vseh debatnih skupin je sledilo glasovanje o naših predlogih. Na ta način smo pridobili izkušnje o delovanju demokratičnih procesov s simulacijo zasedanja Evropskega parlamenta. Vživeli smo se v vloge evroposlancev in doživeli prijetne občutke parlamentarnega odločanja. Evrošola nas je spodbudila, da smo ves dan aktivno uporabljali znanje tujih jezikov in komunicirali z mladimi iz drugih evropskih držav. Tuji jeziki so nam služili kot sredstvo izmenjave naših stališč in pričakovanj.

Na koncu so se pomerile še štiri najboljše ekipe kviza Eurogame. V eni izmed najboljših skupin (rdeči) je bil tudi Sandi Šušterič, dijak 4. letnika programa logistični tehnik. Nato so podelili nagrade zmagovalcem kviza Eurogame in vsi smo bili ponosni na našo profesorico Mojco Ogorelc, ki je bila v zmagovalni ekipi profesorjev. Sledil je še slovesni zaključek z mimohodom zastavonoš držav udeleženk Evrošole.

Na poti domov smo si ogledali še nemško mesto Ulm, v Avstriji pa smo občudovali lepote mesta Salzburg. Zelo smo bili veseli, da so profesorji in vodička pohvalili naše prijazno in kulturno obnašanje na ekskurziji. Bilo nam je lepo, doživeli smo veliko zanimivega, se marsičesa novega naučili in spoznali.

Za sodelovanje pri organizaciji in izvedbi ekskurzije se zahvaljujemo Evropskemu parlamentu v Strasbourgu, predstavništvu Evropskega parlamenta v Sloveniji in podjetju Integral Brežice .

Utrinke z naše ekskurzije si lahko ogledate na kratkem filmu ali v fotogaleriji. Za ogled filma, čigar avtor je prof. Stanko Levičar, kliknete na povezavo: http://www.youtube.com/watch?v=qTRncVT1Eko

Gentiana Limani, Erblina Gjoshi, Simon Roguljić, Nuša Cehte in Erna Maslić, Ekonomska in trgovska šola Brežice

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava