dolenjska

Dan po stavki se obeta prva referendumska pobuda

19.4.2012 | 07:15 | STA, M. M.

Pred rotovžem so se zbrali učitelji, medicinske sestre in drugi javni uslužbenci. (Foto: B. B., arhiv DL)

Pred rotovžem so se zbrali učitelji, medicinske sestre in drugi javni uslužbenci. (Foto: B. B., arhiv DL)

Policisti stavke še niso prekinili (Foto: B. B., arhiv DL)

Policisti stavke še niso prekinili (Foto: B. B., arhiv DL)

Ljubljana, Novo mesto - Javni uslužbenci po včerajšnji stavki danes večinoma spet delajo, izjema so policisti, ki stavkajo do preklica. Uresničevati pa se bodo začele napovedi sindikatov o vlaganju referendumskih pobud. Danes oz. najkasneje v petek naj bi vložili pobudo za začetek postopka razpisa zakonodajnega referenduma o noveli zakona o dodatnih interventnih ukrepih.

Novela, ki jo je DZ sprejel v torek, ne glede na veljavne kolektivne pogodbe med drugim predvideva zamik izplačila regresa v javnem sektorju za en mesec. Pobudo za začetek zbiranja podpisov so dali v Sindikatu policistov Slovenije, podpise pa so poleg članov obeh policijskih sindikatov prispevali tudi člani drugih sindikatov javnega sektorja.

Zaenkrat pa še ni znano, kdaj se bodo nadaljevala pogajanja med koordinacijo stavkovnih odborov in vladno pogajalsko skupino. Koordinacija je namreč včeraj protestno zapustila pogajanja podskupine za plače in druge prejemke javnih uslužbencev.

Sindikalna stran je sprejela vladno prošnjo, da sindikati pripravijo pisni predlog glede posegov v plače, prekipelo pa jim je, ko je vladna stran rekla, da ga danes na vladi najverjetneje ne bo mogoče obravnavati. Kljub temu naj bi koordinacija danes oblikovala svoj pisni pogajalski predlog in ga še dopoldne posredovala vladi.

Včerajšnji stavki javnih uslužbencev, ki se je je udeležilo okoli 100.000 ljudi, bodo z demonstracijo pod geslom Absolutno zavračamo danes izrekli podporo tudi v gibanju 15o. Demonstracijo "proti varčevalnim ukrepom, tiraniji dolga in krizni diktaturi" pripravljajo ob 18. uri v Miklošičevem parku v Ljubljani. Po mnenju članov gibanja so predlagani vladni varčevalni ukrepi nepravični, antisocialni in antidemokratični.

Včerajšnji splošni stavki javnega sektorja so se pridružili tudi novomeški javni uslužbenci, ki so svoje nestrinjanje z vladnimi ukrepi in predlogi izrazili pred mestno hišo na Glavnem trgu, kjer se je točno opoldne zbralo okoli 500 učiteljev, zdravstvenih delavcev, policistov, uradnikov in drugih zaposlenih v javnih ustanovah.

‹ nazaj

Komentarji (1)

19.4.2012OceniTo so 
sami lenuhi in lenuhinje in se vam niti ne sanja , kakšne plače imajo.. Za to se borij!"

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava