novice

Današnji 2. maj morda še zadnjič dela prost dan

2.5.2012 | 09:25 | STA, M. M.

Debenec 2012 (Foto: M. Ž., arhiv DL)

Debenec 2012 (Foto: M. Ž., arhiv DL)

Javorovica 2012 (Foto: T. K. G., arhiv DL)

Javorovica 2012 (Foto: T. K. G., arhiv DL)

Krašnji Vrh (Foto: M. B.-J., arhiv DL)

Krašnji Vrh (Foto: M. B.-J., arhiv DL)

Lisca 2012 (Foto: P. P., arhiv DL)

Lisca 2012 (Foto: P. P., arhiv DL)

Miklavž 2012 (Foto: L. M., arhiv DL)

Miklavž 2012 (Foto: L. M., arhiv DL)

Šentvid 2012 (Foto: M. L., arhiv DL)

Šentvid 2012 (Foto: M. L., arhiv DL)

Ob včerajšnjem 1. maju, prazniku dela, so novinarji in novinarke Dolenjskega lista poročali o prvomajskih prireditvah s šentjernejske Javorovice, sevniške Lisce, mirnskega Debenca, Miklavža na Gorjancih, metliškega Krašnjega Vrha in brežiškega Šentvida. Praznik dela obeležujemo tudi danes, ko je prav tako dela prost dan, a vprašanje, če ne zadnjič.

Vlada namreč zaradi varčevanja v prihodnje načrtuje ukinitev dveh doslej dela prostih dni - 2. januarja in 2. maja. Praznik dela sicer nikjer v EU razen v Sloveniji ne prinaša dveh dela prostih dnevov, le še v dveh evropskih državah pa novo leto praznujejo tudi 2. januarja.

Praznike v Sloveniji zaznamujemo s 15 dela prostimi dnevi. Za novo leto in za praznik dela so delavci prosti po dva dneva, poleg tega pa so dela prosti dnevi slovenski kulturni praznik (8. februar), velikonočni ponedeljek, dan upora proti okupatorju (27. april), dan državnosti (25. junij), Marijino vnebovzetje (15. avgust), dan reformacije (31. oktober), dan spomina na mrtve (1. november), božič (25. december) ter dan samostojnosti in enotnosti (26. december). Med dela proste dneve se prištevajo tudi binkošti, ki so vsako leto na nedeljo, in velikonočna nedelja.

Prazniki, ki niso dela prosti dnevi, pa so združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom (17. avgust), vrnitev Primorske k matični domovini (15. september) in dan Rudolfa Maistra (23. november).

Praznik dela nikjer v EU razen v Sloveniji ne prinaša dveh dela prostih dnevov. Na Danskem, Irskem in na Nizozemskem ter v Veliki Britaniji niti 1. maj ni dela prost dan. Le še v dveh evropskih državah, in sicer v Romuniji in Veliki Britaniji, pa novo leto praznujejo tudi 2. januarja. Res pa v drugih državah hkrati praznujejo silvestrovo in novo leto (v Švici, Latviji in Estoniji ter na Danskem in Finskem).

V EU je torej dvodnevno praznovanje ob omenjenih praznikih redkost, res pa je, da imajo nekatere države dela proste dni ob več krščanskih praznikih kot Slovenija. V več državah so tako dela prosti dnevi med drugim tudi 6. januar (sveti trije kralji), veliki petek, vnebohod in 24. december (božični večer).

Edini praznik, ki je dela prost dan v celotni EU, je božič. V večini držav so dela prosti dnevi tudi novo leto, velikonočni ponedeljek, Marijino vnebovzetje in 26. december, ko je v Sloveniji dan samostojnosti in enotnosti, drugod pa ta dan praznujejo dan obdarovanja oz. štefanovo.

Ukinitev 2. januarja in 2. maja kot dela prostih dni je predvidena v predlogu zakona za uravnoteženje javnih financ. Kot je navedeno v predlogu, bi to vplivalo na povečanje produktivnosti ter zmanjšanje proračunskih stroškov in stroškov delodajalcev. Po številu dela prostih dni je namreč Slovenija v zgornji polovici držav članic EU.

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije takšnemu ukrepu nasprotujejo, saj se tako po intenzivnosti kot po ekstenzivnosti dela po njihovi oceni "uvrščamo v sam vrh med državami članicami EU, minimalno število dni dopusta in dela prostih dni pa skupno ne odstopa od povprečja".

‹ nazaj

Komentarji (15)

2.5.2012Ocenijoze 
Kaj sedaj vlada predlaga 2.1.in 2.5.delat sedaj pa ne bo gospodarstvo in turizem nič trpela,a zimske počitnice pa nemorejo biti skupaj z vsemi Slovenci,ker je nas tako veliko pa tudi vsi smučajo pa še podaljšali bi.Čisto narobe svet saj ta vlada bo nas prepeljala na rob resnega propada.
2.5.2012OceniSv. Jožef 
Odpustite jim, saj ne vedo kaj delajo!
2.5.2012Ocenimufko 
S temi pizdarijami, ki jih zganjajo tisti tuerek, pa kućan, pa starnovnik, semulić in štrukelj se nam obeta naslednje leto še mnogo mnogo dela prostih dni.Če bi bili normalna država, bi bila samo dva praznika : 1. januar in 25.junij. Vsi ostali so odraz folklorne & komunistićne delomrznosti.Ja to je tako nekateri v Sloveniji bi radi imeli evropske plače delali pa po balkansko.Tudi dela se manj kot v Eropi kjer je delovni čas osem ur plus malica pri nas pa samo sedeminpol plus malica.
2.5.2012OceniSv, Jožef 
Mufko, ti že veš, ker očitno delaš tako. Kaj pa tisti,ki delajo več kot 12. ur?
2.5.2012Oceniopazovalec 
podpiram besede mufkota.delat je treba, še bolj, ljudlje!kriza je, če bodo sam štrajkal ,velike plače mel pa nč delal, potem se lahko samo k romom vpišejo, oni tako delajo, oz. nič pa velik dnarja majo.tud tist k 12 ur dela, že ve, zakaj, zastonj sigurno ne.poznam nekaj svetovnih kirurgov ki delajo parkrat 24 ur skupaj, pa jih najbrž nihče ne vpraša, če zmorejo.brez dela ni jela, star pregovor pravi.
2.5.2012OceniJasna 
Še malo pa bomo delavci imeli vse proste dneve, saj so naše tovarne zaprli, delavce okradli in poslali na cesto. Vsi se gremo turizem. Sorodniki iz mest so in še hodijo k nam na praznični dopust, jih pogostimo s tem kar imamo, ali je to turizem?
2.5.2012Ocenidopust 
Jasna, za njih je to praznični dopust in turizem, seveda.
2.5.2012Ocenipuškomitraljez 
partizanom ni nikoli dovolj
2.5.2012Ocenimufko 
@Sv.Jožef- Tudi jaz sem včasih delal 12-14 ur na dan,ampak zase,sedaj mi pa pač več ni treba.Sem pa delal včeraj,pa tudi majčken danes,to pa zato,ker me moje delo zelo veseli. Drugače pa,ko se gre glih o teh prvomajskih praznikih sledeče- za 1. maja letos , je bil praznik samo na celinski EU brez GB. Danes 2. maja imamo praznik samo MI in Srbija. Res je totalno nor cel svet,da dela za 1. maj in še posebno 2 maja. Drugače pa organizirajte referendum pa je ,zaradi mene je lahko vsak drugi dan praznik,če mislite,da denar raste na drevesih.
2.5.2012Ocenimufko 
@lojze-Kar se mene tiče bi obdržal vse praznike, delavnik bi zmanjšal na 6 ur dnevno,.... Poslušaj za to tvojo genialno idejo, imaš pa vse možnosti že jutri,ko lahko v 10 min. odpreš s.p. oz. d.o.o.-tudi za samo 500 eur-ov. Bodi prvi ,stori to v Sloveniji,sigurno boš dobil nagado naj manager leta in priznanje od predsednika države. Pa prispevke ne pozabi plačati za delavce in zase,da bodo še ostali državljani imeli kaj od tega.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava