dolenjska

Kastelic ne bo odstopil

19.7.2012 | 08:00 | M. Ž.

Župan Alojzij Kastelic je na sejo prišel nasmejan. (Foto: M. Ž.)

Župan Alojzij Kastelic je na sejo prišel nasmejan. (Foto: M. Ž.)

Sejna soba po odhodu opozicijskih svetnikov.

Sejna soba po odhodu opozicijskih svetnikov.

Trebnje - Trebanjski župan Alojzij Kastelic kljub pozivom dveh strank – socialnih demokratov (SD) in demokratične stranke dela (DSD), ne misli odstopiti, prav tako pa svetniki niso razpravljali niti o pravnomočni obsodbi župana za kazniva dejanja zlorabe uradnega položaja. Točke predlagatelju Gregorju Kaplanu (DSD) namreč ni uspelo uvrstiti na dnevi red seje.

Kaplan in tudi opozicija sta med drugim menila, da bi se občinski svet nujno moral seznaniti s posledicami kaznivih in nezakonitih dejanj župana, da se do njih opredeli in s tem prevzame svoj del odgovornosti, ki jih imajo do svojih občanov in občank.

Pestro je bilo torej že pri samem sprejemu dnevnega reda, saj je župan še pred glasovanjem o predlaganih več dodatnih točkah odredil polurni odmor, češ da se gre posvetovati. In tako pustil 18 članov občinskega sveta in sodelavce občinske uprave čakati vse dokler na sejo ni prišla svetnica Tanja Cuder Udovič (Državljanska lista). Omenjena točka na koncu ni bila izglasovana, saj jih je 9 bilo za uvrstitev in prav toliko proti, svetnica, ki je na sejo prišla kasneje, se je glasovanja vzdržala.

Svoj višek pa je seja doživela pri drugi točki dnevnega reda ob imenovanju nadomestnega člana nadzornega odbora. Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja se je med dvema kandidatoma odločila za Vesno Anžlovar Jurič, ki jo je predlagala N.Si, opozicija pa je menila, da bi svetniki morali podpreti mag. Janeza Slaka, ki ga je predlagala LDS, podporo pa so mu dali tudi v SD in DROT-U, saj ima med drugim velike izkušnje z javnimi financami. Špela Smuk (DROT) je v razpravi med drugim poudarila, da je to, da ima opozicija večino v nadzornem odboru, zadnji branik demokracije, če že ne morejo razpravljati o zakonitem delu občine.

Na to se je odzval Miran Candellari (N.Si), ki je menil, da ima opozicija v NO še vedno tri člane, tiste, ki so jih predlagali na začetku mandata. A ker Lojze Ratajc ni več član stranke SD, opozicija meni, da je trenutno razmerje v NO 2:2.

Tik pred glasovanjem se je svetniškim kolegom pridružil še Matija Hočevar (predstavnik romske skupnosti), ki je prispeval odločilen glas, da je bilo glasovanje za oba kandidata neodločeno 10:10. A ker ni dvignil roko proti Janezu Slaku, ga je k temu pozval kar sam župan 'daj, Matija dvign'. To je bilo za opozicijo preveč in so sejo protestno zapustili, župan Kastelic pa je glasovanje o nadomestnem članu kar še enkrat ponovil in seveda je bila tokrat potrjena kandidatka. Kot je dejal po seji, se mu to ni zdelo prav nič sporno, ker so bile pri prvem glasovanju nejasnosti.

V nadaljevanju so preostali svetniki obravnavali ostale točke dnevnega reda, med drugim so potrdili tudi DIIP za obnovi vasi Sela pri Šumberku, ter se seznanili z uresničevanjem proračuna v prva pol leta. Pod streho so tako na prihodkovni kot odhodkovni strani spravili tretjino načrtovanega proračuna.

‹ nazaj

Galerija (10)

IMG_8191
IMG_8196
IMG_8197
IMG_8199
IMG_8200
IMG_8201
IMG_8202
IMG_8203
IMG_8205
IMG_8210

Komentarji (13)

19.7.2012Ocenibravo 
No pa so jih levi dobil po nosu, v Trebnjem tudi na prihodnjih volitvah ne bo zmagal noben drug kot Lojze. Ni vzel niti centa, samo spomnite se revizije komunale in izginulih 5,000,000,00 evrov pod levimi poštenjaki
19.7.2012Ocenipolde 
@bravo, a da Lojze ni vzel niti centa?Itak da ne centa..., cent je le drobtinica... kdo pa pobira drobtinice... Dajte le poglejte kako si zagotavlja večino: obljublja, ukazuje, grozi, ... Saj Matija sploh ni vedel kaj naj naredi...
19.7.2012Ocenibravo 
Špila in ekolog sta dva dni prepričevala in grozila večini svetnikov in jih nagovarjala naj zamudijo pol ure. pravijo da so celo grozili tanji da jo bodo zradirali če nebo za slaka. pred 6 leti pa je govorila dajte zamenite toteg žlehtnega ........
19.7.2012OceniJoc 
Bananarepublika. Obsojen župan, še bolj samozavesten kot pred obsodbo, kup kimajočih svetnikov, za povrh vsega pa so še uredili, da bodo sami sebe nadzirali. Če prav razumem opisano dogajanje.
19.7.2012Ocenidoli 
Tukaj je stvar jasna. Ribarjenje v kalnem tukaj odpade. Tisti, ki zagovarjate in relavitizirate nezakonito početje župana, zagovarjate NEZAKONITOST in KORUPCIJO! Pa je čisto vseeno katere barve je kdo, oz. je občinski svetnik ali navadni občan. Velik problem pa je tukaj, da polovica sve´tnikov zagovarja NEZAKONITOST in KORUPCIJO! Po moje je srce zveri prav v občinskem svetu. Resno me skrbi zakaj volilci lumpom dajemo mandat, da nas predstavljajo in razpolagajo z našim denarjem.Vse bolj se mi zdi, da se taka miselnost vleče še iz stare Juge, kjer je bila velika vrednota »snadži se«, kar lahko brez pomislekov lahko prevedemo v UKRADI!.
19.7.2012OceniObčan 
Sram nas je občane, da imamo na čelu občine prevaranta
19.7.2012OceniRobert Ivanc 
Kako lahko župan, ki je bil pravnomočno obsojen zaradi kaznivih dejanj, nadaljuje s svojim delom? Kako ga lahko pri tem podpirajo določeni svetniki? To lahko pomeni samo to, da imajo od nečednih županovih rabot osebne koristi, na račun vseh prebivalcev v občini. Ta vzorec je globoko ukoreninjen v Sloveniji. Dokler bo stanje tako, večinsko prebivalstvo Slovenije ne more pričakovati boljših časov. Edina pot pri tem je le še navzdol. Robert Ivanc
19.7.2012OceniUps!!! 
" doli" stvari se ne vlečejo iz bivše Juge. " Snadži se" se je uveljavilo in ukoreninilo predvsem po osamosvojitvi. V Jugi kaj takega ni bilo mogoče. So se drug drugega bali, vsakega pa , ki so ga ujeli z roko v marmeladi, so kaj hitro procesuirali in odstranili z vseh funkcij. Zelo redkim je uspelo brez sankcij. Sedaj je popolnoma druga zgodba. Ja, svetniki "držijo štango tistemu, od katerega pade kakšna osebna korist in takih mora biti več kot le polovica (50%), da stvari gladko in nekaznovano "tečejo". Saj kaj pa imajo izgubiti? Kazensko ne odgovarjajo, morala in "vest" pa sta za njih že zdavnaj preživeti vrednoti. Take razmere izdatno podpira naša pravna država z njim na kožo pisano zakonodajo.Okoriščanje, kraje, prirejeni javni razpisi, klientelizem, napačne odločitve ( pa še bi lahko naštevali!)i bi Slovenska zakonodaja morala najstrožje sankionirati, saj gre za denar skupnosti. Pa ne!!! Lokalnim in državnim oblastnikom je dovoljeno vse, brez sankij. Toliko kriminala "belih ovratnikov" Slovenci v svoji zgodovini še nismo doživeli. Goljufajo tako levi, kot desni. Pa na RKC tudi ne smemo pozabiti! S poštenim in odgovornim delom reforme zdravstva, pokojninskega sistema, socialne politike in še česa ne bi bile potrebne. Ampak stanje kot je, zelo godi vladujočim tako na državni, kot na lokalni ravni. Računsko sodiče je več ali manj le papirnati tiger, policija ima preveč opravka s kurjimi tatovi ( ČE PA SE LE KDO ZAPLETE V NJIHOVE MREŽE, PA STVARI KOT ZA ŠALO PADAJO PRED SODIŠČI! ), drugega nadzora nad financami pa praktično ni. Vsaj resnega ne. Tako dragi slovenski župani! "Harajte" po skupnih financah! Vse veje oblasti vam nič ne morejo, najmanj pa volilci, ki so vam za taka posla podelili mandat ....
19.7.2012Ocenipripomba 
Gospod župan dobro vedo, da mu nič ne morejo glede županovanja in da ni zakona, ki bi mu preprečil županovanje, na katerega ga je "obsodila" večina udeležene volilne baze. Ostalo je opisal gornji komentator.
20.7.2012Ocenipravnik 
52. člen poslovnika Občine Trebnje (1) Če član sveta utemeljeno ugovarja poteku glasovanja ali ugotovitvi izida glasovanja, se lahko glasovanje ponovi. (2) O ponovitvi glasovanja odloči svet brez razprave na predlog člana, ki ugovarja poteku ali ugotovitvi izida glasovanja, ali na predlog predsedujočega. O isti zadevi je mogoče glasovati največ dvakrat. Javnega poimenskega glasovanja se ne ponavlja.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava